EB-onlinechef tror ikke på mikrobetaling

Ledende redaktør på Ekstrabladet.dk Geir Terje Ruud tror ikke på mikrobetaling på nettet. Det sagde han i en debat om digitale forretningsmodeller på New Media Days.

Ledende redaktør på Ekstrabladet.dk Geir Terje Ruud tror ikke på mikrobetaling på nettet. Det sagde han i en debat om digitale forretningsmodeller på New Media Days.

Repræsentanter fra Yousee, TV 2 Norge og Ekstra Bladet skulle give et bud på, hvordan du tjener penge på digitalt indhold, i paneldebatten "Free vs. Fee" på festivalen New Media Days i DR Byen.

Geir Terje Ruud, der er ledende redaktør for Ekstrabladet.dk, startede sit indlæg med en skæv betragtning.

»Jeg har aldrig betalt penge for indholdet i min avis. Jeg har altid set det, som om jeg betalte for produktion og distribution,« sagde han.

Derfor vil han ikke betale for indhold på nettet, fordi produktion og distribution er blevet så meget billigere end papiraviser. Ekstrabladet.dk er fuldt finansieret af annoncer, og det går faktisk okay. Geir Terje Ruud afslørede, at han kan fremvise et lille overskud for Eb.dk, når han har betalt for driften og har aflønnet de cirka 75 medarbejdere.

Berlingske Media løftede for nyligt sløret for sin nye satsning inden for mikrobetaling – UGEN. Et digitalt ugemagasin, der er finansieret gennem brugerbetaling, men den model har Geir Terje Ruud ikke den store tiltro til. På det direkte spørgsmål, om han tror, den model kan løbe rundt, var svaret:

»Nej.«

Som han uddybede med:

»Men jeg håber da, at det kan køre rundt for dem.«

Geir Terje Ruud ser flere problemer i modellen. Han kan ikke se, hvordan artiklerne i Berlingskes magasin skulle være bedre end de 30-40 lignende artikler, han kan finde gratis på nettet. Derfor tror han ikke, brugerne vil bide på. Han ser også et andet problem.

»Jeg betaler gerne mit abonnement på Weekendavisen, som er superbærbar. Jeg kan ikke se det smarte i, at mit ugemagasin skal være på computeren,« forklarede han.

Geir Terje Ruud blev bakket op af afdelingsdirektør i YouSee Anders Blauenfeldt, der selv flirter lidt med mikrobetaling, hvor brugerne for eksempel kan leje film over nettet.

»Mikrobetaling er egentlig fint, men problemet ligger i delen ‘mikro'. Det er samme beslutning, brugeren skal igennem, om han skal bruge én krone eller 40 kroner,« sagde han.

I Norge har TV 2 haft stor succes med projektet Sumo, der svarer lidt til det danske Sputnik, hvor brugerne betaler for netadgang til tv-kanalens indhold.

Nordmændene har en omsætning på cirka 100 mio. norske kroner, og manager for TV 2/Sumo Helge Høibraaten mener, det skyldes de faste abonnementer, hvor det koster mellem 59 og 199 kroner om måneden at se tv på nettet. TV 2/Sumo har også prøvet mikrobetaling, hvor brugerne for eksempel betaler per fodboldkamp, de vil se. Det havde TV 2 begrænset succes med.

»Problemet med mikrobetaling er, at brugerne er meget lidt loyale, når de kun køber én kamp ad gangen,« siger han.

0 Kommentarer