»Det er surrealistisk at sige nej til BBC, fordi CNN er i røret«

Kommunikationsafdelingen i København Zoo består til daglig kun af én mand. De seneste døgn har han haft hele verdenspressen i røret, efter giraffen Marius i søndags blev aflivet og obduceret i zoo. Her fortæller han, hvordan man står fast på sit hovedbudskab, når medie-tsunamien rammer

»Normalt laver jeg nyhedsbreve, skriver pressemeddelelser og den slags. Men siden torsdag har det været en helt, helt anden virkelighed«.

Sådan siger kommunikationsmedarbejder Tobias Stenbæk Bro fra København Zoo. Siden slutningen af sidste uge har han befundet sig i midten af en sand mediestorm, som stadig raser og får telefonerne til at kime i baggrunden, da Journalisten fanger ham i en ledig stund.

Det hele begyndte med en henvendelse fra Ekstra Bladet, som ville vide, hvorfor en ellers sund og rask giraf skulle dø og efterfølgende obduceres foran gæsterne i zoologisk have. Siden rejste der sig et folkekrav om at redde ’overskudsgiraffen’ Marius – og da det ikke skete, begyndte historien for alvor at gå verden rundt:

»Jeg tror ikke, man kan forberede sig på pludselig at stå foran en tsunami af mediebevågenhed fra hele verden og skulle forsøge at stå fast. Det har været sindssygt hektisk – men også fantastisk spændende,« siger Tobias Stenbæk Bro.

Forsøgte at svare alle personligt

Kommunikationsafdelingen i København Zoo havde hverken et kriseberedskab eller en forkromet kommunikationsstrategi til at ligge klar i skuffen, da historien pludselig begyndte at rulle.

Faktisk består afdelingen ikke af andre end Tobias Stenbæk Bro, der er barselsvikar i kommunikationsstillingen. Sammen med en eventchef og videnskabelig direktør Bengt Holst har han udgjort det trekløver, der har stået for al kommunikationen til omverdenen. En kommunikation, de har måttet ændre lidt på undervejs, fortæller Tobias Stenbæk Bro:

»Indtil lørdag eftermiddag havde vi stadig en strategi om, at vi gerne ville svare folk personligt og velbegrundet, når de skrev til os på mail og Facebook. Også selv om vi fik smidt de vildeste trusler og bandeord i hovedet. Men den tanke blev vi nødt til at lægge på hylden undervejs,” siger han.

Særligt da henvendelserne fra internationale medier begyndte at vælte ind, blev presset på den lille kommunikationsenhed massivt. Alt fra BBC til Time Magazine, Das Bild, CNN og The Guardian har kimet dem ned for at komme til at tale med zoo-direktøren, fortæller Tobias Stenbæk Bro:

»Det har ærlig talt været virkelig surrealistisk at blive nødt til at sige nej til BBC, fordi CNN lige er i røret,« siger han.

Lad fornuften sejre

Tobias Stenbæk Bro har især stået for pressehåndteringen, mens direktør Bengt Holst selv har taget 95 procent af alle interviews. Og her har hovedbudskabet, der skulle formidles, været klart:

»Budskabet fra vores side har været, at vi står fast på, at vi har gjort det her. Og at vi vil fortsætte med at gøre det, fordi det er en kerneværdi for os, at tingene foregår på en videnskabelig måde. En obduktion er i den grad videnskabelig formidling om dyr – og derfor rammer det direkte ind i hjertekulen på hele zoos mission,« siger Tobias Stenbæk Bro.

Hvad har været jeres strategi for at få det budskab frem?

»Vi har som sådan ikke haft en strategi, hvor man har kunnet kigge i en tabel og se, at når de spørger om A, så svarer vi B. Strategien har været simpel: At fortælle sandheden igen og igen – og så håbe på, at fornuften sejrer til sidst,« siger han.

Dagens Mand i Monte Carlo

På spørgsmålet om, hvad den største kommunikationsmæssige udfordring har været, svarer Tobias Stenbæk Bro prompte, at det har været mangel på tid:

»Det her er jo virkelig en sag med et kæmpe formidlingsmæssigt potentiale. Det er sjældent, at man får lov til på den måde at komme ud og forsvare sine kerneværdier. Vi har virkelig gjort, hvad vi kunne, for at fortælle om dem vidt og bredt – men vi ville gerne have haft mere tid til at give verden alle de interviews, den krævede,« siger han.

På Ekstrabladet.dk kunne man tidligere i dag læse, at en kommunikationsekspert vurderer, at sagen vil skade både zoologisk have og Danmarks ry i udlandet. Alligevel fortryder kommunikationsmedarbejderen ikke noget:

»Personligt er jeg meget stolt over, at vi har stået fast og har bevaret vores faglighed igennem det her. For hvis vi havde givet efter for presset, ville vi have givet køb på vores værdier,« siger Tobias Stenbæk Bro og tilføjer:

»Heldigvis lader det også til, at folk begynder at forstå, hvorfor vi har gjort, som vi har. Og Bengt Holst er lige blevet kåret til ’Dagens Mand’ i Monte Carlo på P3 – så noget må vi da have gjort rigtigt, griner han. 

4 Kommentarer

Anni Lundqvist
13. FEBRUAR 2014
Kære Tobias Stenbæk Bro og
Kære Tobias Stenbæk Bro og Bengt Holst, I har gjort det helt rigtige ved at fortælle sandheden og ikke afvige fra den. Flot - og godt, at I holdt fast.
Karin Winther andersen
12. FEBRUAR 2014
Jeg er stolt af vores ZOO
Jeg er stolt af vores ZOO direktør!!
Andreas Marckmann Andreassen
12. FEBRUAR 2014
Kære Lars Holst Hansen.

Kære Lars Holst Hansen.
Tak for din kommentar. Linket førte ganske rigtigt til den forkerte Ekstra Bladet-artikel, det er nu rettet.

Mvh
Andreas Marckmann Andreassen
Digital redaktør
Lars Holst Hansen
12. FEBRUAR 2014
"sagen vil skade både
"sagen vil skade både zoologisk have og Danmarks ry" linker til http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article2210931.ece men der er da ingen ekspertudtalelser om Zoologisk Have eller Danmarks ry.