
Journalisthøjskolen i Aarhus. Kim Matthäi Leland/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix
25 praktiksteder i provinsen søger stadig en praktikant en uge efter Store Match Dag, hvor landets medier og kommunikationsafdelinger ansætter journalist- og mediestuderende i praktik.
Det viser en liste på Mediepraktik.dk, hvor 25 ud af 50 praktiksteder er placeret uden for hovedstadsområdet. Ifølge Hans-Henrik Dyssel, nyhedsredaktør på Fyns Amts Avis, er det et problem.
”Jeg tror, at der fra praktikanternes side mangler en erkendelse af, at journalistik er et håndværk, og håndværket læres også godt i provinsen,” siger Hans-Henrik Dyssel.
Men praktikkoordinator på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Pia Færing oplyste også mandag til Journalisten, at arbejdsgiverne mangler at besætte 60 praktikstillinger, mens cirka 15 studerende står uden en praktikplads.
Det står i stor kontrast til efteråret 2017, hvor billedet var det komplet modsatte med 100 studerende uden en praktikplads. Der vil med andre ord i år uanset hvad være nogle praktiksteder, der bliver sorteper.
Drømmepraktik eller orlov
Fyns Amt Avis søgte i denne runde tre praktikanter i 12 og seks måneders stillinger. Til gengæld kom de fra panikdagen med kun én praktikant.
”Mange praktikanter har et fastlåst billede af, hvor de gerne vil i praktik. Og hvis det ikke lykkes, så tager de hellere en orlov og forsøger igen om et halvt år i stedet for at søge praktik i en anden geografi og på et andet medie,” siger Hans-Henrik Dyssel.
Hvorfor er det forkert at gøre?
”Det ved jeg ikke, om der er noget forkert i. Jeg kan bare konstatere, at vi mangler praktikanter hernede. Det er vi rigtig kede af. Vi mener, at vi har meget at byde på i deres uddannelse. Og vi kommer også til at savne noget arbejdskraft.”
Store problemer i mindre format
Den samme problematik kan praktikantvejleder Jan Briks på Dagbladet Holstebro-Struer genkende. Lokalmediet søgte to praktikanter, men fik kun én i denne omgang.
”Det er en skam, at det i disse år handler mere om at søge hen mod de store byer,” siger Jan Briks.
Han forstår godt, at de studerende hellere vil til hovedstaden, hvor de store beslutningstagere befinder sig, og hvor der sker mere.
Men han gør opmærksom på, at de studerende også på et lokalt medie kan skrive om de samme store udfordringer i samfundet.
”De tendenser og problemer, der er på landsbasis. Dem har vi sådan set også i provinsen, bare i et mindre format,” siger Jan Briks og tilføjer:
”Du får en god uddannelse her, og der er mulighed for at få masser af tid til at skrive og store opgaver at kaste sig ud i. Og ikke mindst nogle opgaver, som fylder mere for de mennesker, det vedrører.”
Pistol for panden
Milliardvirksomheden Danfoss er et nyt praktiksted i Nordborg på Als. Sidste år fik de én ansøgning og ansatte deres første praktikant. På baggrund af den succes slog de to 12 måneders praktikantstillinger op i denne runde.
”Vi fik ingen ansøgninger. Det er ærgerligt,” siger praktikvejleder Søren Silkjær.
”Men vi kan kun slå stillingerne op og fortælle om mulighederne. Vi kan jo ikke sætte en pistol for panden af folk og tvinge dem til at komme til de store virksomheder eller uden for de store byer.”
Søren Silkjær mener, at årsagen er tvedelt. Dels at beliggenheden altid vil spille ind for de studerende. Dels at journalistuddannelsen og de studerende tænker for traditionelt.
”Medie- og kommunikationsbilledet ændrer sig drastisk. Jeg kunne godt savne, at man fik øjnene op for de muligheder, der er i forretningsverdenen,” siger Søren Silkjær.
Søren Silkjær var ikke med på praktikmessen i år. Det var han til gengæld sidste år med Danfoss’ pressechef og praktikant.
”Der var ingen, der henvendte sig til os eller viste interesse. Vi forsøgte selvfølgelig at tale med nogen, men vi ville heller ikke tvinge folk. For er det så de rigtige, vi får? Vi vil jo gerne have, at Danfoss er et tilvalg.”
Hvad med jer?
Hvad med praktikstederne selv? Er der noget, som lokalmedierne og praktikstederne kan blive bedre til for at tiltrække de studerende?
”Nogle praktikanter kender måske ikke Holstebro og kan have den fordom, at det er et udkantssted, hvor der ikke sker så meget,” siger Jan Briks fra Dagbladet Holstebro-Struer.
”Vi har masser af liv i Holstebro. Vi har masser af lokale initiativer og skandaler. Der er en masse ting at gå i krig med i vores lokalområde.”
Hans-Henrik Dyssel fra Fyns Amts Avis mener også, at praktikstederne selv kan oppe sig.
”Vi er måske dårlige til at vise os og fortælle til kommende praktikanter, hvad vi kan byde på og bryde nogle fordomme,” siger han og giver et eksempel.
”For eksempel at tage fat i tidligere praktikanter og vise, hvor de sidder i dag. Hvor er de i deres karriere, og i hvilke stillinger sidder de.”
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.