»Vi tjente ukristeligt mange penge«

I sin storhedstid var Tipsbladet en guldgrube med højt til loftet og favorable ansættelsesvilkår. Nu stopper bladet som løssalgsavis. En tidligere chefredaktør fortæller røverhistorierne om dengang, systemtips var en fed forretning.

I sin storhedstid var Tipsbladet en guldgrube med højt til loftet og favorable ansættelsesvilkår. Nu stopper bladet som løssalgsavis. En tidligere chefredaktør fortæller røverhistorierne om dengang, systemtips var en fed forretning.

Fra oktober bliver Tipsbladet en del af Ekstra Bladets fredagsavis. Dermed er en epoke slut for Nordens ældste fodboldmagasin. Carsten Andreasen arbejdede på Tipsbladet i 35 år – som forretningsfører, "ejer i to-tre omgange", og chefredaktør fra 1977-2005.

Han siger, at slutningen af 1970erne var Tipsbladets gyldne år. Bladet var en god forretning, og det smittede af på medarbejdernes.
»Vi var en guldpude. De gode år tjente vi 25 procent af omsætningen. Vi fik så frie tøjler, at det trodser enhver beskrivelse.«

For eksempel var det helt naturligt, at alle medarbejderne tog af sted med koner og børn til for eksempel Paris, Oslo eller Rom.
»Vi har ude og rejse mindst en gang om året.«

De synes vi blev forkælede

Ejerne i Det Berlingske Officin var yderst tilfredse med bladet økonomi.
»Jeg mødtes med officinets direktion en gang om året, normalt ved juletid. Det eneste, de sagde, var: "Det går jo godt. Vi ses næste år."

De gode vilkår var ikke populære alle steder i huset, husker Carsten Andreasen.
»Nogle gøede lidt af det. De syntes vi blev forkælet lidt for meget. Men da direktionen hørte om utilfredsheden, sagde de: "Når Tipsbladet laver 20 procent af vores overskud, skal de have lov til at tage af sted".«

Den fede fidus

Tipsbladet blev grundlagt i 1948 af århusiansk-fødte Elwin Hansen, et halvt år før tipning indført i Danmark. Gennem årene har Tipsbladets journalister kun skrevet om to ting: Fodbold og tipning.

Ifølge Carsten Andreasen skabte aviskonflikten i 1977 bladets storhedstid. Tipsbladet var nemlig ikke berørt af strejken.
»Vi satte oplagsrekord med 82.300 på en enkelt uge. Det var fantastisk, og det fortsatte årene efter. Vi tjente ukristeligt mange penge.«

En anden god fidus var Tipsbladets spilsystem, der populært sagt betød, at læserne kunne udfylde flere hundrede tipsrækker på ingen tid. Uden bladets systemtips ville det tage timer.

I en årrække var Mik Schack tilknyttet Tipsbladet og lavede tegninger af blandt andre Ricardo, Jesper Olsen og Flemming Østergaard.

Et fast element i mange år var spalten fra Tavse tipper Thomsen, den stakkels fiktive tipper, der aldrig vandt den store gevinst. Han skrev i de første år fra "Café Den Kolde Røv", der var navnet på bænken uden for Hansens tipsforhandling på Nørrebro.

Den tavse tipper

Bag klummen stod bladets mangeårige journalist Svend Hermansen. Tavse tipper Thomsens univers var ren fiktion, men på et tidspunkt skabte det faktisk problemer, fortæller Carsten Andreasen.

»Klummen var afsindig populær. Men med årene opfandt vi efterhånden så mange bipersoner, at en sød pige på kontorer til sidst måtte lave et stamtræ, så vi kunne holde styr på persongalleriet.«

Tipsbladets nedtur begyndte, da Lotto blev indført i Danmark i 1989. Her handlede det kun om held – og Tipsbladets systemer havde ingen værdi.

Carsten Andreasen siger, at det gør ham ondt at høre at Tipsbladet nu stopper i løssalg.

»Det kommer ikke som et chok. Jeg har set oplagstallene. Det er gået nedad i mange år på grund af udviklingen på spilmarkedet. Men det gør ondt, fordi det er trods alt mere end 60 års bladhistorie.«

0 Kommentarer