økonomi

Ungdomsmedie på randen af konkurs: ”Det er så lille en gæld”

Ungdomsmediet Sein er ved at blive væltet af en coronagæld på 59.000 kroner

Det ser umiddelbart ikke alt for godt ud for ungdomsmediet Sein, der netop har lanceret en indsamlingskampagne, som skal redde mediet fra konkurs.

Hvis det ikke lykkes at skaffe 100.000 kroner inden marts, er det slut for Danmarks eneste ungdomsmedie.

Det oplyser mediets chefredaktør, Fria Grand, til Journalisten.

”Vi står til en konkurs, men vi har et stort gåpåmod og regner ikke med, at det kommer til at slå os helt ud,” siger hun.

Sein lancerede kampagnen i går og har skrabet 10.000 kroner ind fra private.

Derudover er mediet i gang med at lave aftaler med andre virksomheder og samarbejdspartnere, der kan skaffe 50.000 kroner i kassen, og der bliver stadig arbejdet videre med andre aftaler.

Gæld på 59.000 kroner

Den økonomiske krise skyldes, at ungdomsmediet har en gæld fra coronatiden, hvor mange kulturinstitutioner fik lov at udskyde deres skat.

”Nu står vi med den her gæld på 59.000 kroner, vi skal betale tilbage,” siger Fria Grand.

Det er en gæld, som den nuværende ledelse eller bestyrelse ikke har været med til at stifte, men som mediet altså stadig hænger på.

Nu beder vi om hjælp og omsorg til at rette op. Det er så lille en gæld, at den ikke skal slå benene væk under os.
Fria Grand, chefredaktør på Sein

”Så skal vi kigge hinanden i øjnene og finde ud af, hvad vi så gør. Om vi kan starte noget nyt lignende op,” siger Fria Grand om fremtidsudsigterne, hvis mediet går konkurs.

Ingen mediestøtte og ingen annoncer

Ungdomsmediet Sein er primært fondsstøttet og har ikke kunnet få mediestøtte, da mediet ikke udgiver nyheder i traditionel forstand. Pengene er samtidig kommet fra puljer, der har beskæftiget sig med for eksempel unges trivsel.

”Vi har stået i en knibe, hvor vi ikke er et projekt længere, og vi skal præsentere os anderledes ved fondene. Vi skal udvikle nye projekter, vi kan få støtte til. Men den daglige drift har været svær at finde støtte til. Der er det virkelig ærgerligt, at mediestøtten ikke kan favne sådan nogle som os,” siger Fria Grand.

Derudover har man fra Seins side flere forbehold ved at få penge ind fra mere traditionelle forretningsmodeller som annoncer og brugerbetaling.

”Vi har ikke kørt med betalingsmur, fordi det er så vigtigt, at indholdet ligger frit tilgængeligt. Og vi har ikke fundet en etisk model for annoncer. Vi vil ikke fremme et budskab om at skulle købe noget, når man kommer ind på Sein. Hvis vi skal gøre det, skal det være noget, vi kan stå helt inde for,” siger chefredaktøren.

Holdet bag Sein er en redaktion bestående af 130 frivillige, og mantraet er, at der bliver lavet medieindhold af unge til unge, og det har det været, siden mediet startede op for syv år siden.

”Over 600 unge har været en del af Sein, og det viser en kæmpe velvillighed og behov for medier og det kreative rum, vi skaber på redaktionen. Vi plejer at sige, at jeg skriver om mig, og du læser om dig. Og det er så vigtigt at have et rum, hvor vi kan genkende os selv og spejle os i hinanden,” siger Fria Grand.

Ungdomsmedier lukket på stribe

Ungdomsmediet Sein er ikke det første medie, der har henvendt sig til unge, og har måttet se en lukning eller konkurs i øjnene.

Inden for de seneste år er netmediet Kiosk lykkedes med at starte op for så at lukke igen, Altinget lukkede i 2021 sit ungdomsmedie Spektrum efter tre år, og de sidste rester af det daværende Format blev lagt i graven i 2020.

Man kunne fristes til at spørge, om der overhovedet er økonomi eller en bæredygtig forretningsmodel i at være et ungdomsmedie?

”Forskellen på os og de andre er, at vi udelukkende er drevet af unge. Jeg er selv 22 år, og hos alle de andre har det været voksne med en lang karriere inden for medier eller forretning bag sig. Vi har ikke haft nogen af delene. Det er så flot, at Sein har kunnet eksistere i syv år,” siger Fria Grand og tilføjer:

”Nu beder vi om hjælp og omsorg til at rette op. Det er så lille en gæld, at den ikke skal slå benene væk under os.”

1 Kommentar

Kristine Overbye
13. FEBRUAR 2024
Sein er et helt særligt medie, som alle unge efter overskud og lyst kan bidrage til og blive klogere af. Hvis du vil være med til at redde Sein, kan du donere et valgfrit beløb via MobilePay på nummeret: 101479.

Disclaimer: Jeg har intet med Sein at gøre, men kender flere unge, der har haft stor fornøjelse af mediet.

Læs også

<span class=Ungdomsmedie frustreret over Louds millionstøtte: Endnu et medie af voksne lavet til unge">

Ungdomsmedie frustreret over Louds millionstøtte: Endnu et medie af voksne lavet til unge

14. NOVEMBER 2019
<span class=Debat: Kald dig selv for et ungdomsmedie og dø">

Debat: Kald dig selv for et ungdomsmedie og dø

10. FEBRUAR 2021
<span class=Debat: Kald dig selv for et ungdomsmedie og dø">

Debat: Kald dig selv for et ungdomsmedie og dø

10. FEBRUAR 2021