Hvis dele af det danske pressekorps var ræverødt i 1970’erne, så er billedet i hvert fald et noget andet i dag. Det dokumenterer en helt ny undersøgelse blandt 1.750 journalister i DJ. Læs her, hvor venstreorienterede dagens journalister er.
“De venstreorienterede fantaster har tabt med et brag.” Sådan skrev Informations medredaktør, Bent Winther, da tv-serien “De røde lejesvende” for nylig satte fokus på de såkaldt ræverøde medarbejdere i Danmarks Radio i 70’erne.
Og nu dokumenterer en omfattende undersøgelse af vor tids journalister, at det ikke længere går an at kategorisere journalistflokken som ræverød. Danske journalister er dog stadig venstreorienterede – men ikke særligt meget.
»Resultatet viser, at journalister i gennemsnit ligger til venstre for centrum, og næsten ingen stemmer på partier længst til højre,« fortæller Morten Skovsgaard fra Syddansk Universitet i det nye nummer af fagbladet Journalisten.
Han har for nylig færddiggjort sin ph.d.-afhandling “The Danish Journalist”, der går tæt på danske journalisters værdier og normer.
I forbindelse med undersøgelsen er 5.519 journalister blevet spurgt om deres politiske ståsted. Heraf har 1.750 valgt at svare på, hvor de ligger på en højre-venstre skala. De har altså ikke oplyst, hvilket parti de stemmer på. Men oversat til politiske partier ville Villy Søvndal og Helle Thorning-Schmidt stå til at få regeringsmagten, hvis journalisterne skulle sammensætte Folketinget. Og de behøvede ikke engang Enhedslistens støtte.
Det er især de borgerlige vælgere, der er i undertal blandt journalister. Mens 36 procent af de danske vælgere ved seneste valg stemte på partier med et “højreorienteret” eller “moderat højreorienteret program”, så gælder det for blot 11 procent af journalisterne i undersøgelsen.
Tallene bekymrer dog ikke journalist og kommentator Niels Krause Kjær, der er erklæret borgerlig. Tværtimod mener han, at undersøgelsen viser, at det beror på en misforståelse, når journalister igen og igen bliver anklaget for at være venstreorienterede.
»Når folk ser en journalist med en mikrofon stille kritiske spørgsmål til autoriteterne, bliver det opfattet som venstreorienteret. Det er jo noget vrøvl. Vi passer bare vores arbejde,« siger han.
De mest venstreorienterede mediefolk er ifølge undersøgelsen radiojournalister og freelancere, mens journalister på formiddagsaviserne ligger tættest på midten. Forskellen er dog ikke signifikant i videnskabelig forstand.
På årets Fagfestival for journalistbranchen, der begynder på søndag, fremlægges alle resultaterne fra undersøgelsen.
Du kan også læse mere i det nye nummer af fagbladet.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hø, undersøgelsen er kun noget værd, hvis journalisterne er i stand til at placere sig selv korrekt på en højre/venstre-skala, og det tyder alt på at de ikke er: http://www.uriasposten.net/archives/6206
Hvis man i ramme alvor mener at en stemme på S er midtorienteret, så er man ude af stand til at bedømme om man selv eller andre er højre- eller venstreorienterede. Det er faktisk kernen er 'problemet', at journalister tror de er midtorienterede og tror at de er politisk afbalancerede, men i virkeligheden ligger de til venstre.