Studerende på DMJX kan ikke stave

Mere end en tredjedel af de studerende på Danmarks Journalisthøjskole har så store problemer med stavning og grammatik, at de er dumpet til skolens sprogeksamen. (rettet).

Mere end en tredjedel af de studerende på Danmarks Journalisthøjskole har så store problemer med stavning og grammatik, at de er dumpet til skolens sprogeksamen. (rettet).

De journaliststuderende på Danmarks Journalisthøjskoles første del er for dårlige til at stave – og helt galt står det til med kommaerne. Derfor skal 47 studerende til reeksamen. Blandt de dumpede er alle fotojournalisteleverne og samlet set en tredjedel af alle de studerende på semesteret.
Det skriver Illustreret Bunker i dag.

En dumpeprocent på 37 er den højeste nogensinde. Normalt plejer omkring hver fjerde at gå om.
»Jeg tror aldrig, jeg har set så mange kommafejl. Nogle havde op til 40-45 fejl. Det er ret imponerende på 45 sætninger,« siger lektor på skolen Gitte Luk til Illustreret Bunker.

I dag tilbyder Journalisthøjskolen de studerende et kommakursus, men derudover forventes de studerende at have styr på grammatik og stavning, når de begynder på uddannelsen.

Problemet med stavefejl kan imidlertid ikke isoleres til at være et aktuelt problem blandt unge studerende på Journalisthøjskolen. Tidligere er blandt andre TV2 News blevet kritiseret for mange stavefejl i kanalens såkaldte crawlertekster.

Faktisk er stavefejl en af de mest almindelige klager til TV 2.
"Tænkte, om du ikke kunne påbegynde et intenst arbejde omkring indførelse af STAVEKONTROL for de stakkels hjælpeløse journalister på TV2 News, som konstant og hele tiden opfinder nye ord, som for den almindelige befolkning er aldeles uforståelige. Alligevel insisterer ordblindesamfundet på TV 2 på at udbasunere deres inkompetence på skærmen i tide og utide," skrev en seer for eksempel til seernes redaktør på TV 2 sidste år.
I Journalisten i 1999 vurderede Erik Hansen, professor og formand for Dansk Sprognævn, at der var stavefejl i omkring hver anden avisartikel.

Illustreret Bunker oplyser, at der i øvrigt er mange journaliststuderende på holdet, når FOF planlægger at holde et kursus i kommatering.

(Rettelse: Journalisten.dk citerede i en tidligere version Illustreret Bunker for at dumpeprocenten er rekord og den største i skolens historie. Det havde Illustreret Bunker fået oplyst af skolen. Prøven blev dog lavet om for få år siden, så det er ikke muligt at sammenligne mere end tre-fire år tilbage.)

15 Kommentarer

Filip Schwartz Kirkegaard
15. DECEMBER 2011
Re: Studerende på DMJX kan ikke stave

Kære Jakob,

Tak for det. Fornemt med tilbagemelding.

Mvh Filip 

Jakob Albrecht
15. DECEMBER 2011
Re: Studerende på DMJX kan ikke stave

Kære Filip
Ifølge artiklen i Illustreret Bunker er dumpetallet det største i skolens historie. Illustreret Bunkers redaktion oplyser, at de har tallene fra skolen. Det er imidlertid ikke muligt at sammenligne tallene, fordi prøven blev lavet om for tre-fire år siden, og derfor er der ikke grundlag for at tale om 'rekord'. Det har vi derfor pillet ud af historien.

Jakob Albrecht, Journalisten

Susanne Sayers
15. DECEMBER 2011
Re: Studerende på DMJX kan ikke stave

@Jesper Larsen - det ville være rart, hvis du ville stå frem med dit rette navn. I et fuldstændigt enslydende indlæg på Illustreret Bunker hedder du Peter Larsen.

Til kritikken: Det er ikke DMJX' opgave at lære de studerende at stave og sætte kommaer - de formodes at kunne det. Men man kan vel sige, at prøven netop er skolens mulighed for at sætte ind blandt de studerende, som ikke kan det sproglige håndværk.

Når det er sagt, ville det have klædt artiklen med en kommentar fra de studerende. 

Janus Spøhr
15. DECEMBER 2011
Re: Studerende på DMJX kan ikke stave

Det kan godt være, at vi ikke kan stave, når vi er til eksamen. Men hvor vellykket synes I selv jeres indledning 'De journaliststuderende på Danmarks Journalisthøjskoles første del er for dårlige til at stave' er? Hvilken første del?

Er overskriften, udover at være faktuel forkert, ikke meget generaliserende? Flertallet bestod, trods alt. 

Årsagen til 'rekorden' er, at vores sprogundervisning har handlet om dialekter og ikke om kommaer. Desværre var der ikke ét spørgsmål om dialekter i eksamenen. Til gengæld var der 43 kommaspørgsmål... 

Kasper Glendorf
14. DECEMBER 2011
Re: Studerende på DMJX kan ikke stave
Hvor er den studerende i den her artikel??

Flere