”Hvad hvis vores skole eller en af de andre skoler, der uddanner grafiske designere, brændte ned til grunden i morgen, ville man så sige: ’Ej, der kom 30 ud fra den skole hvert år. Nu har vi ikke nogen arbejdskraft’?”
Det spørgsmål stiller Henrik Birkvig, faglig koordinator for Grafisk Design på DMJX, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Og svarer:
”Nej, det tror jeg ikke.”
Ifølge ham er der en overproduktion af grafiske designere, hvilket bekræftes af en undersøgelse, som Danmarks Statistik har lavet for DMJX blandt dimittender.
De 20 dimittender, der i 2015 gik ud fra Grafisk Design, havde en gennemsnitsledighed på 23,7 procent, målt ni måneder efter at de blev færdige og et år frem.
Sammenligner man med 2012, er ledigheden blandt dimittenderne steget markant. Ledigheden for grafiske designere, der dimitterede i 2012, var 5,7 procent.
DMJX reducerer optaget af nye studerende
Derfor skruer man på Grafisk Design på DMJX nu ned for optaget på uddannelsen. Det nuværende optag på 24 studerende vil blive reduceret til 18-20 til næste opstart.
Nogle af forklaringerne på den stigende ledighed er, at flere grafiske arbejdsopgaver bliver outsourcet, at der produceres færre trykte magasiner og – ikke mindst – konkurrencen.
[quote:0]”Der er en masse brødarbejde, som designere før levede af at tage sig af, men som nu er så nemt at lave, at den kage deles af mange. Hvis du vil lave et website, kan du jo bare bruge WordPress. Klik, klik, så har du et website. Det kræver ikke, at du hyrer nogen til at lave dit website,” siger Henrik Birkvig.
Den udvikling bekræftes af flere grafiske designere, Journalisten har talt med. Carsten Bøwig har over 20 års erfaring og beskriver selv, at han har været hele vejen rundt i branchen.
”Men det er blevet hårdere og hårdere at få job i den grafiske branche,” siger Carsten Bøwig.
Kjersti Hjelmen er grafiker og blev selvstændig i 2010. Hun fortæller, at hun årligt har omkring fire måneder med meget få arbejdsopgaver.
”Jeg har tit tænkt på brancheskift. Men jeg kan ikke se, hvad det skal være. Jeg er den, jeg er, og jeg laver det, jeg elsker at lave,” siger hun.
Birgitte Storm blev uddannet mediegrafiker for syv år siden og har ikke haft et eneste grafisk job. Hun har overvejet at blive selvstændig, men har opgivet tanken og arbejder i dag på et vaskeri.
”Det har været for uoverskueligt for mig. Hvordan starter jeg mit eget op fra bunden uden nogen kunder?” siger hun.
Karen Hedegaard: Ledighedstallet er reelt højere
Tal fra DJ i december 2017 viser, at der er en ledighedsprocent på otte procent blandt Visuelt Forums medlemmer. Visuelt Forum er DJ’s specialgruppe for visuelle formidlere.
Gennemsnitsledigheden for DJ’s medlemmer er aktuelt på knap seks procent, og til sammenligning er omkring tre procent af journalisterne ledige.
Men ifølge Karen Hedegaard, kasserer i Visuelt Forum og medlem af hovedbestyrelsen i DJ, er andelen af ledige i gruppen reelt højere end otte procent.
Ledighedstallet er et udtryk for, hvor mange der modtager dagpenge. Men tallene dækker over en gruppe af underbeskæftigede, der ikke kan få dagpenge. De såkaldte mørketal.
”Det kan være, man har opbrugt sin dagpengeret på to år, så man ikke længere er dagpengeberettiget. Så figurerer man ikke i ledighedsstatistikken. Hvad gør man så? Så må man jo freelance lidt og se, hvor meget man kan skrabe sammen af arbejde,” siger Karen Hedegaard.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.