Skriveråd nummer 1: forelsk dig

Vær subjektiv, skriv om kildens foretrukne haveredskab, og lad være med at pynte sproget med guirlander. Journalist og forfatter Lea Korsgaard giver sine 10 bedste skriveråd

Vær subjektiv, skriv om kildens foretrukne haveredskab, og lad være med at pynte sproget med guirlander. Journalist og forfatter Lea Korsgaard giver sine 10 bedste skriveråd

"Som regel er jeg vildt frustreret et godt stykke inde i skriveprocessen. Jeg kan blive indelukket og i dårligt humør, hvis teksten ikke vil det, jeg gerne vil have den til," skriver journalist Lea Korsgaard på sitet ahaheder.dk. Her giver hun sine 10 bedste råd til skrivingen, når den er gået i hårdknude: 

No. 1: Forelsk dig. Forelsk dig i din historie, i dine kilder og i hele det univers, du skriver om. Dyrk det. Hengiv dig. Bliv bims i hovedet som en forårskåd teenager, der synes, at alt ved din forelskelse er sindssygt interessant. Man kan godt være kritisk forelsket, og hvis din tekst ikke er skrevet på en bund af følelser, bliver den røvsyg.

No. 2: Vær ærlig. Fortæl, hvorfor du synes, din historie er interessant. Fortæl, hvad du kan lide og ikke lide ved dem, du skriver om. Fortæl, hvordan din historie blev en historie. Fortæl om dine fejl. Vi tror alligevel ikke længere på det journalistiske neutrum, der køligt dechifrerer virkeligheden uden nogen form for sym- og antipatier. Den ærlige journalistik er den, der fortæller om, hvordan og hvorfor den er blevet til.

No. 3: (…) Led i researchfasen efter alt, der kan transformere kilder til karakterer i din tekst. En måde at binde slipset på. En yndlingsret. En forkærlighed for haveredskaber.

No. 5A: Dyrk den knastørre realisme. Glem alt om, at sproget skal pyntes med guirlander af allitterationer, symboler og sproglige billeder, før det er værd at læse. (…)

Læs resten af Lea Korsgaards råd her.

0 Kommentarer