Sidste fredag med kliken

Kongen af meta-journalistik er abdiceret og har overdraget tronen. Journalisten fulgte Lasse Jensen på hans sidste dag som vært for ’Mennesker og Medier’. En dag, der som alle andre sendedage sluttede med Jensens traditionsrige ’fredagsmesse’ på Lytterkroen  

 »Nå, Lasse – så er det sidste udsendelse i dag, hva’?«

Ordene kommer bagfra, fulgt af en tung hånd på højre skulder. Radioavisens Henrik Hinchely har indhentet Lasse Jensen i det underlige ingenmandsland mellem metrostationen ved DR Byen og den blå koncertsal.

»Det må være et stort øjeblik,« siger han og klapper sin gamle ven, som han i sin tid arbejdede under på TV Avisen, på skulderen.

Tja, tjo, bliver der mumlet tilbage.

Selv lader Lasse Jensen, P1’s vært for mediemagasinet ’Mennesker og Medier’, ikke til at tage dagen så højtideligt. I hvert fald ikke lige nu – klokken er snart 12, og han er allerede lidt sent på den til udsendelsen, der skal sendes klokken 13.

Som stort set alle andre fredage de seneste 13 år har Lasse Jensen denne sidste fredag i september tilbragt formiddagen på sit kontor hos Dagbladet Information i det indre København. Her har han forberedt sig til eftermiddagens udsendelse, og med en stak af dagens aviser i cykelkurven er han derefter sprunget på cyklen og har taget den med i metroen mod DR Byens studie 3324. 

En helt almindelig arbejdsdag – og så alligevel ikke. 

Denne fredag sender Lasse Jensen nemlig sit sidste program ud af cirka 700 udsendelser i spidsen for ’Mennesker og Medier’.

»Jeg kommer sgu til at savne din stemme i æteren,« siger Henrik Hinchely, da de to mænd skilles ved DR Byens indgangsparti. Og han har knap sagt farvel, før receptionisten bag skranken får øje på Lasse Jensen. 

»Eeeeej Lasse, så er det sidste gang,« udbryder hun og løber ud af sit lille bur for at komme om på den anden side og give et kram. 

Det er vigtigt altid at holde sig gode venner med receptionisterne, bemærker Lasse Jensen efterfølgende. 

The usual shit

Først da klokken er næsten 12, træder Lasse Jensen for sidste gang ind i studie 3324. Programmets tekniker Jesper Tholl sidder allerede klar i regirummet – sammen skal de to lige speake og klippe de cirka 25 minutter af dagens program, der ikke er live. At der kun er knap en time, til dagens gæster ankommer, og live-udsendelsen går i gang, synes ikke at stresse nogen af dem.

»En intro, tre gæster i studiet, et indslag og så ”på falderebet” – det er the usual shit,« opremser Lasse Jensen indforstået til teknikeren, mens han finder manuskriptet for udsendelsen frem og krænger sin jakke af.

»Se, jeg har købt en ny skjorte. Den er fra ’Banana Republic’ i London. Minus 30 procent, du,« triumferer han og smøger ærmerne op, inden han lunter ind i studiet med sit manus og en kop kaffe.  

Første gang ’Mennesker og Medier’ sendte, var en tirsdag aften i 2001. Og der var »stort set ikke nogen lyttere«, har Lasse Jensen tidligere fortalt til Journalisten. Kort efter blev programmet flyttet til fredag eftermiddag, så flere kunne lytte med, og i dag har ’Mennesker og Medier’ i alt – inklusive podcast – op imod 170.000 lyttere om ugen.  

Foto: Les Kaner

Der er blevet sagt mange ord om medier og journalistik i programmet gennem årene. Ikke så få af ordene er sagt af Lasse Jensen selv. Han har aldrig bare indtaget rollen som den tilbagetrukne vært bevæbnet med neutrale hv-spørgsmål. Han er berømt og berygtet ikke bare for sin dybe basstemme, men også for sine lange, ofte kommenterende spørgsmål og for medieanalysen ”på falderebet” til sidst i programmet. 

Alt det er der også lagt op til i dagens udsendelse:  

»Udfordringen i dag har været at lave et program, der er magen til alle de andre, men alligevel lidt anderledes. Det ville jo være mærkeligt, hvis det slet ikke blev nævnt, at det er mit sidste program. Men jeg synes også, det vil være for flæbende og sentimentalt at lade det fylde for meget,« fortæller Lasse Jensen. 

Det eneste sentimentale øjeblik i dagens udsendelse kommer til allersidst. P1’s kanalchef, Anders Kinch-Jensen, er i den særlige anledning kommet ind i regirummet, og der opstår en næsten andægtig stemning, da Lasse Jensen stående ved afviklerpulten bag glasruden med hørebøfferne på er nået til det allersidste ’faldereb’: 

»Et faldereb kommer ifølge den store danske ordbog af det hollandske ord ’valreep’, som er et tov til at lade sig glide ned fra et skib. Og nu er det altså, at jeg – her på falderebet – lader mig glide i land fra det skib, jeg har haft fornøjelsen af at være en slags kaptajn på de sidste lidt mere end 700 fredage,« læser han op. 

»Jeg hedder Lasse Jensen, ’Mennesker og Medier’ er slut – og dette var det sidste program produceret af Jensen & Kompagni for DR. Tak fordi I lyttede, tak for tusinder af e-mails, opringninger og breve med ris, ros og forslag.«

Og så er det slut. Den velkendte jingle kommer på, og et par sekunder efter starter 14-Radioavisen. Danmark vil sende F16-fly til Irak, og verden går videre.  

»Puha, der var jeg sgu lige ved at få tårer i øjnene til sidst,« pruster Lasse Jensen, da han kommer tilbage i regirummet. »Kunne man høre det?« spørger han. 

Det mener programmets producerassistent Anne Axelgaard faktisk godt, at man kunne høre. 

Lasse Jensen tager et stykke nikotintyggegummi, drikker en tår vand, går lidt rundt om sig selv og tager så et stykke tyggegummi mere. 

»Det var simpelthen dét. Slut! Det er sgu da mærkeligt. På den ene side er det jo dejligt, at det er overstået. Og på den anden side savner jeg det allerede og tænker ’åh nej, aldrig mere’,« siger han. 

Ikke på pension

Men helt slut er det alligevel ikke. Lasse Jensen går nemlig langtfra på pension. Som han netop har afsløret i sin sidste udsendelse, skal han fremover skrive om mediestof i Information. ”Senior Media Correspondent”, kalder han selv med et glimt i øjet sin nye titel.

»Ja, jeg skal jo ikke lige pludselig til at skrive om sport. Men det bliver alligevel ikke det samme som at sende ’Mennesker og Medier’. Jeg kommer nok allermest til at savne bevidstheden om, at der altså er 150-170.000, som lytter med. Jeg vil ikke kalde det et kick – men det er altid lidt adrenalinfremkaldende at sende live. Og det er i hvert fald ikke det samme som at sende sin artikel af sted på en mail,« siger han. 

Mere dvælen ved fortiden og fremtiden bliver der ikke tid til, for Lasse Jensen bliver afbrudt af sin telefon, der ringer.

»Du holder udenfor nu – jamen, så kommer vi ned,« siger han i røret og lægger på med beskeden om, at hans »private chauffør« nu er ankommet.  

Chaufføren, der holder udenfor og venter, er ikke en hr. hvem-som-helst. Det er tidligere chef for DR Radios chefredaktion Jesper Grundwald. Han er en god ven af Lasse Jensen, og faktisk var det også ham, som i sin tid skrev den første kontrakt med ’Jensen& Kompagni’ om at levere ’Mennesker og Medier’ til DR. I dag kører han taxa – han har opgivet at finde nyt job som journalist. 

»Tror du, Rørbye Rønn lyttede med i dag,« griner han til Lasse Jensen, da han triller taxaen ned langs Emil Holms Kanal uden for DR Byen. 

Mediesnakken fortsætter uafbrudt i taxaen, hele vejen til destinationen på Rosenørns Allé, hvor det gamle Radiohus lå. Her ligger en cafe, som dengang hed Lytterkroen, og som Lasse Jensen konsekvent ikke kalder andet den dag i dag – på trods af at stedet har skiftet navn adskillige gange siden.

Fredagsmesse

Lige siden første sendedag har Lytterkroen lagt lokaler til den såkaldte ’fredagsmesse’ – Lasse Jensens traditionsrige fredagsbar. Her har han gennem årene mødtes med et slæng af gæster fra programmet, gamle venner fra branchen, medieforskere og tidligere ansatte.

»Jeg er messeforstanderen, og så kommer kyllingerne, Falbert og Nissen og alle de andre,« griner han. 

’Kyllingerne’ er en betegnelse, som medgrundlæggeren af medieprogrammet, afdøde journalist Egon Balsby, brugte om de cirka 15 producerassistenter, der har arbejdet på ’Mennesker og Medier’ gennem årene. Kun to af dem har været mænd. For som han siger: »Jeg kan bare bedst med kvinder.«

I dagens anledning afholdes ’fredagsmessen’ som en joint venture mellem Lasse Jensen og Hakon Mosbech fra Zetland, der fremover skal være vært på ’Mennesker og Medier’. Og i dagens anledning er der også inviteret lidt flere gæster, end der normalt dukker op. Faktisk strømmer det ind med mennesker. Og gaver. 

Mette Fugl, DR’s mangeårige EU-korrespondent, kommer med et stopur fra det gamle radiohus, Jes Dorph-Petersen forærer Lasse Jensen en dynejakke – i øvrigt omtrent magen til den, han selv har på – og P1’s kanalchef, Anders Kinch-Jensen, har skrevet en festsang på melodien til ’Du kom med alt det, der var dig’. Den bliver akkompagneret af Hakon Mosbech på klaver. 

Foto: Les Kaner

Lasse Jensen selv holder en tale, hvor han blandt andet fortæller om den faste lytter fra Brønshøj, som igennem alle årene har skrevet til ham flere gange om måneden. Seneste mail lød kort og godt: ”Farvel”. 

På ét tidspunkt stiller én af gæsterne, forlagsredaktør Jakob Kvist fra People’s Press, et spørgsmål, som lader til at være centralt for en stor del af kliken på Lytterkroen denne fredag eftermiddag:

»Vi er jo mest interesseret i, om ’fredagsmessen’ fortsætter?« lyder det.  

Og det gør den, forsikrer Lasse Jensen ham. Forklaringen ligger lige for: 

»Der er stadig mange rygter, der skal spredes, ikke-tilstedeværende, der skal pisses på, anekdoter, der skal deles, og øl, der skal drikkes,« siger Lasse Jensen. 

Foto: Les Kaner

Foto: Les Kaner

2 Kommentarer

Hanne Nimskov
18. OKTOBER 2014
Suk fra Svaneke og din store
Suk fra Svaneke og din store fan - kollega og ja, ven for livet :0)
Lasse - du store kriger og kloge indsigtsfulde menneske - du gør bare så stor en forskel i medieverdenen - at du ved det!!! OG I guder tak fordi du stadig er at finde som Informations vildt skarpe klumme-skribent ;0)
Bornholmerkram i massevis fra Hanne :0)
Henrik Iversen
17. OKTOBER 2014
Læst med en lille tåre i
Læst med en lille tåre i venstre øjenkrog....glimrende!