8.300 kroner om måneden. Så stort et månedligt støttebeløb må selvstændige på barsel fremover vinke farvel til. Det sker med lukningen af barselsfonden for selvstændige, der blev vedtaget i Folketinget torsdag med stemmer fra partierne i blå blok.
Mens den fulde barselsdagpengesats i dag svarer til 17.000 kroner før skat, kunne selvstændige med støtte fra barselsfonden nå op på at få cirka 26.000 kroner før skat i de første seks måneder. Og det rammer de selvstændige i DJ hårdt, at barselsfonden lukker, mener Dansk Journalistforbund.
»Forskellen er til at tage og føle på. Og det er et kæmpe tilbageskridt på et tidspunkt, hvor vi har brug for, at flere kvinder tør gå ud og blive selvstændige,« siger Kirstine Baloti, DJ’s faglige konsulent på området.
Freelancejournalist Mette Wallach er en af de ramte selvstændige. Hun skal være mor til sommer og bekymrer sig allerede nu om sin økonomiske situation:
»Det fylder meget, synes jeg. Allerede da jeg fandt ud af, at jeg var gravid, begyndte jeg at tænke: Åh nej, kan jeg klare det økonomisk? Jeg kommer til at gå enormt meget ned i indtægt, så det er en meget usikker situation,« siger Mette Wallach.
Mange spørger til barselsmulighederne
Barselsfonden for selvstændige nåede kun at få et meget kort liv. Den blev indført af den forrige regering og trådte i kraft så sent som 1. oktober 2015. Tanken med fonden var, at det var en udligningsfond, som alle selvstændige skulle bidrage til.
»Da jeg startede som selvstændig i 2014, rådede forbundet os på et kursus til at vente med at blive gravide til oktober 2015, hvor barselsfonden ville begynde at udbetale. Da jeg i efteråret fandt ud af, at jeg var gravid, tænkte jeg derfor ’yes’. Men det kunne jeg så skyde en hvid pil efter,« siger Mette Wallach.
Kirstine Baloti fortæller, at den økonomiske situation, hvis de skulle blive gravide, fylder meget for de DJ-medlemmer, der overvejer at springe ud som selvstændige.
»I vores rådgivning oplever jeg, at mange kvinder spørger til barselsmulighederne som det første. Nu kan vi bare sige, at vi troede, der var håb for, at situationen blev bedre – men det var der så ikke alligevel,« siger hun.
Problemerne kunne løses
Det var beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), som havde stillet forslaget om at nedlægge barselsfonden. Da fonden begyndte at opkræve kontingent, modtog den ifølge ministeren ”en storm af klager”.
Klagerne kom blandt andet fra folk, der nok havde haft B-indkomst, men ikke var selvstændige – for eksempel pensionister, der havde deltaget i medicinske forsøg eller været valgbestyrere.
Kirstine Baloti fra DJ afviser ikke, at der var en række problemer med fondens opkrævninger i starten. Men hun mener, at de kunne løses, hvis der havde været politisk vilje til det.
»I stedet har man valgt helt at skrotte barselsfonden, og det synes vi er rigtig ærgerligt. Vi har et problem med, at kvinderne ikke tør starte egen virksomhed, og vi ved, at barselsmulighederne bliver tungen på vægtskålen for mange. Så det virker meget tilbageskuende,« siger Kirstine Baloti.
Freelancere og selvstændige, der når at komme ind under fonden, inden den nedlægges 1. april, vil få deres barsel dækket af den.
Skal klare sig for det halve
For Mette Wallach betyder det at gå på barsel, at hun kommer til at skulle klare sig for det halve af den indtægt, hun får nu. Støtten fra barselsfonden ville havde gjort en stor forskel, siger hun:
»Det havde da betydet alt. Selv om jeg først føder til juni, er jeg bekymret og arbejder røven ud af bukserne allerede nu. Jeg skal jo nærmest tjene nok til et helt år for at kunne gå på barsel med god samvittighed,« siger hun.
Mette Wallachs kæreste har fuldtidsjob, så planen er, at han tager så meget barsel som muligt, så hun hurtigt kan komme ud og arbejde igen.
»Jeg har da også overvejet muligheden for at få et fast fuldtidsjob. Men ser man bort fra det økonomiske, synes jeg, der er mange fordele ved at være selvstændig,« siger hun.
Kan du forstå, hvis nogle selvstændige ikke synes, det er rimeligt, at de skal bidrage til din og andres barsel?
»Nej, det kan jeg ikke forstå, hvis man er harm over. Forhåbentlig kan alle selvstændige sætte sig ind i, at selvstændige lige så vel som fastansatte gerne vil have børn og gerne vil kunne passe på dem i starten af deres liv,« siger Mette Wallach.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Mette Wallach
Hvis din økonomi er så stram, havde det så ikke været bedre, hvis du havde tænkt på det, før du blev gravid?
Der er alt for meget her i vort land med, at folk regner med at få alt muligt fra det offentlige i forskellige faser af deres liv.
mvh. Bent Johansen