”Smid forsigtighed og frygt til side – og overvej, om du får mere ud af at udgive bogen selv”
Bo Østlund – journalist og forfatter til en række biografier og samtalebøger, senest ’Modne mænd’ og ’Modne kvinder’
”Først og fremmest skal du vise mod. Jeg kender hundredvis af journalister, der har en bog liggende i skuffen, og som aldrig får den skrevet færdig. Det er et broget marked derude, men du skal turde at gå efter guldet, selv med en skæv idé.”
”Tænk dig godt om – er det værd at tjene 30 kroner per solgt bog hos et forlag, eller får du mere ud af at udgive den selv? At gøre det selv handler om at smide denne her forsigtighed og frygt til side og turde sætte noget på spil. Selvfølgelig bør du overveje den usynlige balance mellem en bog, der både er kommerciel og interessant. Men at skrive en bogudgivelse er altid en satsning, og du kan ikke både have livrem og seler på.”
Det er blevet lettere at udgive sine egne bøger – og mange mediefolk kaster sig over det lange format. Journalisten har undersøgt hvornår en bog er en god ide og hvor farerne lurer. Dette er syvende og sidste del i serien. Se alle artikler her
”Lad kapitlerne være åbne for ændringer til det sidste – og skriv ikke din bog for pengenes skyld”
Michael Holbek – journalist og forfatter til en række biografier, senest ’Viljen til alt’ om Tine Aurvig-Huggenberger
”Helt mod slutningen af skriveprocessen vil du stadig opdage nye elementer og gøre dig nye overvejelser. Jeg researcher hele tiden efter detaljer, jeg kan bruge i bogens scener, og mange kapitler holder jeg åbne helt til det sidste i håb om at finde noget, der kan løfte det endnu mere.”
”Du skal ikke begynde at skrive bøger for pengenes skyld. Du kan være heldig, men du skal gøre det, fordi det er fedt at skrive de bøger. Jeg kommer ikke kun til at lave bøger, og jeg arbejder med andre ting ved siden af, men min ambition er at få lavet bøgerne så godt som muligt alligevel. De er en del af det, jeg laver, og så sørger jeg for at have andre dele i min virksomhed, som jeg primært tjener penge på. Jeg ville aldrig nogensinde turde at regne min timeløn ud på de bøger, men det er fedt at lave, og jeg er taknemmelig. Det skal være kærligheden til at skrive, der driver værket.”
”Sørg for opbakning i baglandet – og søg penge hos fonde, der vil støtte projektet”
Jesper Clemmensen – journalist og forfatter til de historiske bøger ’Flugtrute Østersøen’ og ’Skyggemand’
”Først og fremmest skal du føle, at der er et behov for at få historien fortalt. Du skal have en ægte drivkraft for at få historien ud, og den drivkraft får hjulene i maskinen til at dreje rimeligt godt rundt.”
”Og så bør du sørge for at have dit bagland i orden. Altså at du har fuld opbakning til projektet fra dine nærmeste. Jeg havde to små børn, da jeg skrev min første bog, og i dag kan jeg næsten ikke fatte, at det kunne lade sig gøre. Men det er selvfølgelig, fordi min kone var der til at støtte op og hjælpe til.”
”Endelig bør du bruge tid på at lede efter fonde, som kan støtte din bogudgivelse. Det kan være en del penge værd at undersøge. Hvis du for eksempel skriver en bog om Lolland, kan du søge efter støtte hos lokale fonde på Lolland.”
”Søg professionel hjælp, også hvis du vil selvudgive – en bog på CV’et kan gøre dig mere værd bagefter”
Abelone Glahn – journalist og forfatter til en række håndbøger, bl.a. Forfatterens guide til sociale medier’
”Hvis du laver din bog selv, kræver det meget tid og en del økonomisk investering, men det giver en belønning i den anden ende. Du skal vide, at du ender med at få et bedre udkomme af din investering. Men hvis du går solo, bør du alligevel søge hjælp fra professionelle, som kan bistå dig med eksempelvis layout og korrekturlæsning, så du ikke står helt alene med arbejdet.”
”Det er ofte de afledte effekter af din bog, du kan tjene flest penge på. Det gør, at du kan komme ud med en tungere ballast som konsulent, og du vil pludselig opleve, hvad det betyder at have udgivet en bog, for på en eller anden måde bliver du mere værd, når du skriver en bog. Mange skriver en ’visitkortsbog’, for at kunne skrive forfatter på sit CV. Så stiger man i graderne og kan komme ud og tjene penge på andre måder inden for det samme emne.”
”Tænk kommercielt – og overvej, om din bog kan bruges til undervisning”
Nikolai Steensgaard – journalist og forfatter til bogen ’Lær af de bedste: Sådan gjorde den nye generation af danske startup-stjerner’, der er udkommet i to udgaver: én til undervisning og én til almindelig inspiration
”Vær ikke bange for at tænke kommercielt. Selv om du skriver om et snævert emne, tror jeg ikke, det er en personlig tilfredsstillelse kun at nå ud til få læsere. Tænk ud af boksen, men tænk din bog ind i en større helhed – hvordan kan du selv få noget ud af denne her bog bagefter?”
”Overvej for eksempel, om din bog kan bruges til undervisning. Jeg har erfaret, at alle mulige former for litteratur vil kunne bruges på ungdomsuddannelserne. Overvej, om nogen kan lære noget af det, du skriver, som du måske ikke havde regnet med. Det kan godt være, du vil ramme nogle bestemte mennesker med din bog, men måske kan du gøre endnu flere mennesker en tjeneste, hvis din bog kan bruges i undervisningssammenhæng.”
”Ingen kender din bog bedre end dig selv – gå aktivt ind i markedsføringen af den”
Morten Hansted – journalist og forfatter til den historiske bog ’Danske eventyr i Iran’
”Du skal selvfølgelig overveje din økonomi, men når du beslutter dig for at skrive en bog, skal du bare give den gas. De færreste af os kommer til at lave bøger, så du skal give den gas, så du får et tilfredsstillende værk, du kan bruge bagefter. Det får du kun, hvis du kaster dig fuldt ind i projektet.”
”Hvis du udgiver din bog på et forlag, kan det være begrænset, hvilken hjælp du kan forvente af forlagsredaktøren. Derfor vil jeg anbefale, at du selv går aktivt ind i markedsføringen. Det kan godt være, at forlaget har styr på det, men det er ikke altid, deres pr-folk får læst bogen. Du vil formentlig – især hvis du har journalistisk baggrund – være i stand til at se de historier, der er, og så kan du jo lige så godt selv tage fat. Det er dumt at bruge lang tid på at skrive en bog og så ikke få den ordentligt markedsført. Ingen kender din bog bedre end dig selv, og det vil være synd bare at slippe den.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.