Så skriv dog den bog

Du har idéen til den store historie. Den, der kræver, at du skriver en bog. Og hvad gør man så? Journalisten har talt med journalister, der er sprunget ud som forfattere både som selvudgivere og på etablerede forlag. Og vi har interviewet forlæggere. Læs om, hvad det kræver, og hvor det kan gå galt. Og især om, hvordan du får det til at lykkes

Gode erfaringer. Dårlige erfaringer. Sådan planlægger du det store arbejde med at skrive en bog. Kan man overhovedet leve af det, og hvor skal tiden komme fra? Hvad enten vi taler den store baggrundshistorie eller den personlige fortælling. Eller måske en biografi.

I syv artikler øser erfarne og mindre erfarne forfattere og forlæggere af deres viden.

 

”En bog var det eneste oplagte medie”

Det var ikke nogen livslang drøm om at blive forfatter, der drev journalisterne Morten Hansted og Jesper Clemmensen til at skrive dokumentariske bøger, men derimod lysten til at fordybe sig og viljen til at fortælle en spændende historie. Vi har spurgt dem, om det i sidste ende er sliddet værd at bruge et år eller mere på at skildre historiske fortællinger.

”Det er de afledte effekter af mine bøger, jeg har tjent flest penge på”

Man bliver sjældent rig af at skrive journalistiske bøger, men de kan bane vejen for andre indtægtskilder, hvis man tør tænke kommercielt. Det har debutanten Nikolai Steensgaard og forfatter Abelone Glahn erfaret.

”Jeg ville aldrig turde udregne min timeløn for mine bøger”

At skrive en biografi eller en samtalebog kræver et tæt samarbejde mellem forfatter og hovedperson. Det kræver timevis af interviews og samtaler, og oftest er det held og tilfældigheder, der afgør, om det endelige værk bliver solgt i tusindvis eller ikke. Journalisten har talt med to erfarne biografi-forfattere.

 

Journalister, der skriver bøger, bliver sjældent rige af det

De er både dygtige til at skrive, researche og overholde deadline, og det er vigtige evner, når man skal skrive en bog. Men mange journalister undervurderer ofte opgavens omfang. Derudover gør man klogt i at have en kommerciel tilgang, hvis man gerne vil tjene mere end bare småpenge for sin bog, lyder det fra en forlagschef og en karrierekonsulent.

 

Nye formater åbner nye døre for journalister med forfatterdrømme

Det bliver mere populært at selvudgive sin bog, og det er nemmere end nogensinde før. Også mindre forlag og medier eksperimenterer med nye formater og forretningsmodeller.

 

Guide: Sådan får du skrevet og udgivet din journalistiske bog

Journalisten guider her til, hvordan du klarer dig igennem de forskellige faser af bogskrivningen. Guiden bygger på samtaler med en række eksperter i forlagsbranchen og erfarne forfattere.

 

Seks gode råd fra erfarne forfattere

Vi har spurgt seks erfarne forfattere med journalistbaggrund, hvilke råd de ville give til journalisten, der overvejer at skrive en bog.

 

 

0 Kommentarer