Ritzau gør nat til dag

Gladere medarbejdere og højere kvalitet. Ritzaus erfaringer med at lave nyheder om natten fra Sydney bør inspirere andre medier, mener Ritzau. Det eneste problem er kilder, der vil mødes ansigt til ansigt, lyder JP's erfaringer.

Gladere medarbejdere og højere kvalitet. Ritzaus erfaringer med at lave nyheder om natten fra Sydney bør inspirere andre medier, mener Ritzau. Det eneste problem er kilder, der vil mødes ansigt til ansigt, lyder JP's erfaringer.

Siden 1. september har tre udhvilede journalister mødt på arbejde i Sydney om morgenen for at lave Ritzaus natnyheder. Projekt 'Nattens Dronning' udnytter tidsforskellen mellem Danmark og Australien – og det fungerer overraskende godt, fortæller journalist Lars Hagen Petersen i telefonen fra Sydney.

»Rutinerne er de samme. Jeg mødte ind i dag klokken 7.30 – det svarer til klokken 23.30 i Danmark. Jeg tog en kop kaffe, fik en overlevering fra København, og siden har jeg siddet og sparket en masse linjer ud til kunderne.«

I løbet af vagten har han blandt andet talt med politiets vagtchef i to politikredse og SF'eren Christian Saggau, der overvejer at stille op mod Astrid Krag som SF's formand. Hans to kolleger på vagten har blandt andet dækket det hollandske valg.


Foto: Lars Hagen Petersen

Tidligere boede Lars Hagen Petersen ved Nørrebro Station i København og tog cyklen ind til Store Kongensgade. Nu bor han i et rækkehus i Sydney.
»Med moderne teknologi kan man jo åbne et internetmedie på en palmeø i Stillehavet, hvis man vil. Man skal bare have en telefon og en god internetforbindelse.«

Natholdet består af fire journalister, og som regel er tre på vagt ad gangen. De har kontor hos det australske nyhedsbureau AAP, og telefonerne er koblet op via Ritzau i København, så der ikke er forsinkelser i signalet. På nummerviseren kan de danske kilder ikke se, at journalisterne sidder 16.000 kilometer væk.
Ifølge Lars Hagen Petersen er der tale om win-win for Ritzau, medarbejderne og kunderne.
»Jeg vil påstå, at der aldrig er blevet produceret så meget på en dansk natredaktion, som vi gør hernedefra. Det er, fordi vi er stærkt bemandet og langt friskere og skarpere, end man normalt er på en nattevagt.«


Foto: Lars Hagen Petersen

For Ritzau er fordelen, at journalisterne skal afspadsere mindre. Tidligere gav fem nattevagter i Danmark to fridage, og vagterne var kortere.
På forhånd var nyhedschef Søren Funchs største bekymring, om journalisterne kunne bevare det danske touch.
»Hvis der er snestorm i Danmark, skal de kunne forstå, at det er det, folk går op i, selv om der er 30 grader i Australien. Hvis det indimellem skulle ske, at de mister fornemmelsen, skal vi nok forklare dem, hvad der er vigtigt.«

Lars Hagen Petersen har som freelancer selv prøvet at tage nattevagter på Ritzaus redaktion i København. Han plejede at drikke 10-15 kopper kaffe og skulle gøre sig umage for at bevare koncentrationen.
»Arbejdsmiljømæssigt er det et kæmpe fremskridt at arbejde hernede.«

Jyllands-Posten og Ekstra Bladet har hver en mand på arbejde i USA om aftenen, mens nyhedsovervågningsbureauet Newswatch har danske medarbejdere i Singapore til at lave medieovervågning.
Kaare Sørensen var udstationeret i New York for Nyhedsavisen og Jyllands-Posten fra 2007 til 2010, hvor han skrev danske og internationale nethistorier. I dag er han på Christiansborg for JP.


Foto: Lars Hagen Petersen

Når han mødte på arbejde i USA, var klokken 16 i Danmark. For at følge med læste han danske aviser.
»Men jeg så for eksempel ikke TV Avisen hver aften, og sammen med afstanden betød det, at der var nogle mellemregninger, jeg ikke fik med. Så det endte med, at jeg især lavede de internationale historier,« siger Kaare Sørensen, der synes, det lyder som en god ide, at Ritzaus redaktion i Sydney har TV2 News og Radioavisen kørende.
»Det eneste problem var, hvis jeg for eksempel havde Holger K. Nielsen i røret, og han foreslog, at vi skulle mødes over en kop kaffe. Så måtte jeg sige, at det ikke kunne lade sig gøre, fordi jeg sad i New York,« fortæller Kaare Sørensen.

Lars Hagen Petersen fra Ritzau oplyser så vidt muligt ikke, hvor han ringer fra.
»Hvis jeg snakker med politiets vagtchef i Aalborg, og han fortæller, at situationen er den samme som i København, ville han blive unødigt rundtosset, hvis jeg fortalte, hvor jeg ringede fra.«

Han synes, at andre danske medier, der arbejder om natten, skal overveje at gå samme vej som Ritzau.
»Arbejdspladsen får et markant bedre produkt og sundere medarbejdere, der går glade hjem fra arbejde. Medarbejderne får et udenlandseventyr oveni.«

Eneste ulempe er, at leveomkostningerne i Sydney er noget højere end i København.
»Det er dyrt at bo her, og fødevarerne er dyrere, men det er så også det eneste negative.«


Foto: Lars Hagen Petersen

0 Kommentarer