Retten til at blive glemt

Alle EU-borgere har ret til at blive glemt. De kan bede Google fjerne et søgeresultat, som er ”forældet” eller ”irrelevant”, også selv om oplysningerne hverken er ulovlige eller forkerte. Det skyldes en EU-dom. Journalisten afdækker i en serie forløbet op mod dommen og viser dens konsekvenser. Listen med artikler opdateres løbende

Siden 2014, hvor retten til at blive glemt blev indført, har Google fjernet 800.000 søgeresultater i EU – og 9.000 i Danmark alene.

Det er en dom, der deler vandene og skaber flere dilemmaer.

På den ene side: Mennesker, der engang har lavet en mindre fejl, som er blevet omtalt, kan bede Google fjerne søgeresultatet, men ikke selve siden, hvor oplysningen står. Man kan sige, at udbredelsen står mål med ”forbrydelsen”.

Men på den anden side: Det er alene Google, der ved, hvem der klager, og hvorfor de får medhold. Og brugerne kan ikke se, at resultatet er ufuldstændigt i forhold til de sider, der findes.

Og spørgsmålene er mange: For eksempel: Hvordan sikrer man, at velkonsoliderede firmaer eller magtfulde statsledere, med en horde af advokater, ikke bruger retten til at blive glemt, til at polere på historien?

Læs med. Det er vigtigt. Og det bliver kun vigtigere i fremtiden.

Alle artikler i temaet – listen udvides løbende

På denne side samler vi alt indhold fra temaet, efterhånden som det publiceres digitalt

 

Google har fjernet 9.000 danske søgeresultater efter klager. Et ukendt antal er artikler fra danske medier. Ekstra Bladets chefredaktør forstår ikke, at Google har fjernet en artikel om Scientology, mens Politiken undrer sig over, at en artikel om stormskader skulle fjernes.

LÆS: Sexvideo, stormskader og Scientology – her er artiklerne, som Google fjerner

 

Reportager fra både et USA-kritisk møde og et islamkritisk møde er blandt de 18 artikler fra Dagbladet Information, som Google har fjernet links til. Flere af de fjernede links vækker kritik fra avisens digitale chef Martin Ingolf: ”Der er jo ingen demokratisk kontrol".

LÆS: ”Google er blevet vores kollektive bevidsthed. Derfor har vi et massivt problem”

 

Atak sender 40-50 henvendelser om året til Google på vegne af danskere, der gerne vil glemmes. Her beskriver direktør William Atak en række eksempler. Men han mener, Googles sagsbehandlere er for lemfældige. ”Vi oplever tit, at to sager af fuldstændig samme karakter kan blive afvist og godkendt".

LÆS: Atak hjælper danskere med at blive glemt – og kritiserer Google

 

Har en bankmedarbejder, som blev idømt tre års fængsel for underslæb, ret til at blive glemt? En artikel om ham er blandt de DR-artikler, som Google har gjort det sværere at finde. DR kalder det et "grænsetilfælde".

LÆS: Her er DR-artiklerne, som Google har gjort det sværere at finde

 

Google skal fjerne søgeresultater, som skaber problemer for EU-borgere, selv om oplysningerne er korrekte, mener Radikale. DF er uenig: ”Det handler om at genskrive historien, og det er stærkt problematisk.”

LÆS: Politikere uenige om ”retten til at blive glemt”

 

Spanske Mario Costeja Gonzalez og hans advokat vandt i 2014 ved EU-domstolen over Google, og fik fjernet informationer om en tvangsauktion. Det har sat en lavine igang.

LÆS: Tabte medierne, da Mario vandt?

 

Google, medierne eller domstolene? Hvad gør du, hvis du gerne vil have fjernet oplysninger om dig fra nettet? Prøv Journalistens flowchart.

LÆS: Vil du glemmes på nettet? Sådan gør du

 

Danskfødte Dan Shefet vandt en sag mod Google om digital bagvaskelse. Nu har han stiftet en organisation, som tæller tidligere ministre som Mogens Lykketoft blandt støtterne. Målet er at styrke borgernes privatliv på nettet, ikke mindst ved at kæmpe for ”retten til at blive glemt”.

LÆS: Han kæmper for ”ret til at blive glemt” i hele verden

 

”I disse år omskrives søgeresultater massivt. I en slags pænhedens tyranni eroderes vores fælles hukommelse. Og vi ved det ikke engang,” skriver Øjvind Hesselager om ”retten til at blive glemt”.

LÆS BLOG: Pligten til at huske – EU-dom udløser medie-demens

 

”Vi er indtil videre kun stødt på ganske få eksempler fra medierne, hvor artikler med stor relevans for offentligheden er blevet begrænset,” mener Danske Medier, som ellers var bekymrede, da EU-Domstolen i 2014 fastslog, at Google skal fjerne links, selv om der ikke står noget forkert eller ulovligt.   

LÆS: Ret til at blive glemt: ”Vores bekymring er gjort til skamme”

 

Den danske regering støtter ”retten til at blive glemt”, som pålægger søgemaskiner at fjerne søgeresultater. Men hverken den ansvarlige minister, Søren Pape (K), eller nogen anden i Justitsministeriet vil lade sig interviewe.

LÆS: Pape støtter ”retten til at blive glemt”, men vil ikke fortælle hvorfor

 

 

 

1 Kommentar

Claus Nørgaard Gravesen
23. FEBRUAR 2018
"Men hverken den ansvarlige
"Men hverken den ansvarlige minister, Søren Pape (K), eller nogen anden i Justitsministeriet vil lade sig interviewe"

Det er klart, at man meget gerne vil gøre alt for muligheden for at censurere med hård hånd.