Puk Damsgård vinder Cavlingprisen 2015

DR's Puk Damsgård vinder Cavlingprisen 2015. Det er netop offentliggjort ved prisfesten på Nationalmuseet i København. »Jeg er faktisk ret overrasket over, at det blev mig,« sagde vinderen

Vinderen af årets Cavling-pris er Puk Damsgård!

Sådan lød det for et øjeblik siden fra scenen på Nationalmuseet i København.

Puk Damsgård får prisen for sin dækning af Mellemøsten som DR's korrespondent, men også for sin bog 'Ser du månen, Daniel?'

»Vi får indsigt, vi bliver klogere af at være lyttere og læsere. For hun får også prisen for sin bog 'Ser du månen, Daniel?' om fotografen Daniel Rye, der sad fanget hos Islamisk Stat i 13 måneder,« sagde juryformand Kirsten Pilgaard.

»Jeg er faktisk ret overrasket over, at det blev mig. Derfor har jeg ikke rigtig skrevet en tale,« indledte vinderen sin takketale.

Hun udtrykte begejstring for, at det var udlandsjournalistikken, der blev hædret, og takkede både Cavling-komitéen, sin arbejdsplads DR, forlaget – og Daniel Rye, der var til stede ved prisuddelingen.

»Det kan godt være, jeg er lidt biased, men vi lever i en verden, som vi i mange år har talt om som den globale landsby. Verden bliver mindre og mere sammenhængende, fordi det er blevet nemmere at kommunikere på tværs af tidsgrænser og lande. Men jeg føler på mange måder, at alligevel er verden uden for Danmark for mange danskere stadig langt væk. Jeg har en tese om, at vi hver især lever i bobler. Jeg lever også i en boble i Cairo. Jeg tror, det er mere vigtigt end nogensinde at få prikket bare lidt hul på de bobler, og det er, hvad jeg forsøger med min journalistik fra Mellemøsten,« sagde Puk Damsgård også i sin takketale.

»Jeg tror, de fleste danskere fik lidt af et chok, da syrere pludselig væltede op ad motorvejene i Danmark. Pludselig var Mellemøsten ikke så langt væk. Derfor er det afgørende, at vi ikke overlader forståelse og tolkning af verden til danskerne, så de selv skal google sig til det, men at vi er derude og er danskernes øjne og ører. Det siger jeg i en tid, hvor der skæres ned på korrespondenterne. Jeg mener, det er afgørende, at vi bliver ved at fastholde at være øjne og ører derude, for man kan ikke bare google sig til, hvad Syrien er,« fortsatte hun.

Fem nominerede projekter

Cavling-komitéen havde nomineret de fem journalistiske projekter ud af godt 50 forslag. Ud over Kirsten Pilgaard bestod komitéen af Kaare Sørensen (TV 2), Lars Rugaard (freelance), Ida Ebbensgaard (DR) og Torben Møller (DR Midt og Vest).

De nominerede var:

Signe Daugbjerg og Michael Bech (TV 2) for dokumentaren 'De vaccinerede piger'.

Mikkel Vuorela (Politiken) for sine begejstrede, legesyge og originale journalistiske fortællinger, og helt konkret for projektet 'Jagten på den skjulte skat'.

Line Gertsen, Astrid Fischer, Mathias Friis, Laura Marie Sørensen og Niels Jacob Schøt (DR) for serien 'Tilsyn i ruiner'.

Simon Bendtsen, Lars Nørgaard Pedersen og Morten Crone (Berlingske) for afdækningen af Eritrea-sagen.

Du kan læse meget mere om de fem nominerede projekter her.

Sidste år vandt Jyllands-Postens Morten Pihl, mens DR vandt forrige år.

Du kan læse Journalistens interview med Cavling-formand Kirsten Pilgaard her.

Senest opdateret klokken 15.42.

4 Kommentarer

Gerda Sarah Larsen
11. JANUAR 2016
Stort tillykke Puk med den
Stort tillykke Puk med den flotte pris.
Hvor er vi mange der er glade for, at du har fået prisen. Og du fortjener den.

Det er sådan nogle som dig, der gør, at vi alle får viden og indsigt, der er formidlet på en indlevende måde.
Glæder mig til, at læse din nye bog, der landede i min postkasse i lørdags.
Endnu en gang tillykke med prisen.
Nina Juul
9. JANUAR 2016
Tillykke Puk! Du er den
Tillykke Puk! Du er den modigste pige jeg kender og du fortjener den fuldt ud!
Dorrit Saietz
8. JANUAR 2016
Stort tillykke, det er det
Stort tillykke, det er det helt rigtige valg!
Sven Fechner
8. JANUAR 2016
Tillykke til Puk og det er
Tillykke til Puk og det er velfortjent!