De kommende praktikanter fra Journalisthøjskolen bruger op mod 3.000 kroner på at forberede sig på praktiksøgning. Pengene går til hjemmesider, domæner, visitkort og fotografer.
Praktiksøgning kan være en dyr omgang som journaliststuderende. Kampen for at få promoveret sig selv, så alt ikke står og falder med ansøgningen, blev skudt i gang for flere måneder siden. I år har næsten alle de studerende personlige hjemmesider, hvor praktikstederne kan læse lidt om de studerende og se nogle produktioner.
Cecilie Gremaud læser på tredje semester på Journalisthøjskolen og er netop nu i gang med praktiksøgning. Hun startede forberedelserne til hjemmesiden allerede i juni, selvom den store panikdag først er 28. oktober.
»Jeg har ikke rigtig følt, at jeg havde et valg. En god praktikplads er rigtig vigtig for mig, og jeg har nok bare følt, at jeg skulle investere det, det krævede. Jeg synes, jeg har gjort, hvad jeg kunne, og det har jeg det bedst med,« siger hun til Journalisten.dk.
For bare tre år siden var hjemmesider for praktiksøgende helt uset. Siden er det gået langsomt frem, og sidste år havde næsten alle praktiksøgende en hjemmeside. Journalisthøjskolen har i år fjernet deres gratis hjemmesidetilbud, og Cecilie Gremaud havde aldrig selv lavet en hjemmeside. Derfor har hun hyret hjælp udefra.
»Min hjemmeside blev noget dyrere, end jeg havde regnet med. Den kom til at koste 2.500 at få lavet. Det var en fotojournaliststuderende, der tog billederne til siden, og deres standardpris er 500. Så har jeg givet cirka 200 kroner for visitkort,« siger hun.
Udgifter i den størrelsesorden er almindelige blandt de studerende. I år er der særligt pres på de studerende, fordi der er krise i branchen.
»Der er finanskrise, og vi får tudet ørerne fulde om, at der ikke er nok praktikpladser, og så tror jeg ikke, folk har turdet tage chancen,« siger Cecilie Gremaud.
Peter Faurholdt-Löfvall er projektchef på Radioavisen i DR Nyheder, der er et af de mest populære praktiksteder. Han er med til at kigge de praktiksøgendes hjemmesider igennem og er med, når DR Nyheder skal ansætte deres fire nye praktikanter onsdag den 28. oktober.
»Vi går ind og kigger grundigt på hjemmesiderne. Og selvfølgelig betyder det noget, at de er overskueligt præsenteret. Det fortæller noget om, hvor meget praktikanten vil det, og hvor meget energi de vil lægge i præsentationer og søgningen,« siger han til Journalisten.dk.
Han mener dog, at det begynder at tage overhånd, hvis de studerende føler sig presset til at betale professionelle for at lave siderne.
»Det skal aldrig udvikle sig til en konkurrence om, hvem der har råd til at lave den flotteste hjemmeside. Det er der ingen grund til. Det, vi kigger mest på, er jo, hvad de lægger ud af produktioner, og hvad de skriver om sig selv,« siger Peter Faurholdt-Löfvall.
Link til de studerendes hjemmesider bliver lagt ud på Journalisthøjskolens forside. De kan ses her.
12 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg synes egentlig det er mere foruroligende at DJH (stadig) ikke formår at smide et crash-kursus i wordpress og analytics ind på et af studiets første semestre. Det er helt essentielt for de studerendes fremtid at de får stiftet bekendtskab med nettet og hvordan man gebærder sig der (som bidragende, og ikke bare beskuende, vel at mærke).
Det behøver ikke kræve mere end en dags undervisning. Det er så let som at klø sig i nakken at lave en simpel, men flot hjemmeside selv - men det er selvfølgelig kun let, hvis der er nogle til at vise en hvordan man gør. Jeg ville virkelig ønske jeg havde vidst hvordan da jeg gik på første semester, tænk hvor velbevandret udi netarbejde man så kunne have været nu. Akja.
Relateret artikel fra Panikavisen okt 09, Journalisthøjskolen Århus. Indeholder blandt andet en undersøgelse, der modsiger ovenstående artikel.
http://illbunker.dk/archives/440
VH
Jens Anton
Jeg synes, det er ærgeligt at denne debat er kommet til at handle om en enkelt studerende. Det er ikke hende, der har vinklet artiklen. Det er ikke hende, der har skruet praktiksystemet sammen. Hun udtaler sig blot som erfaringsekspert. Historien om studerende i panik er et symptom på et system, der ikke er til at gennemskue og agere indenfor.
Men tillykke med pladsen på TV 2 Nyhederne til Cecilie.
Hej Cecilie,
Jeg prøvede ikke at fortælle dig, hvad der havde været bedre at gøre. Jeg ytrede min holdning til emnet.
Det virker til, at du har overvejet dine muligheder. Selvom kodning overhovedet ikke behøver være en del af det at lave en hjemmeside....
Men at en hjemmeside kan løbe op i 10.000 kr. syntes jeg ikke er et argument for, at du bruger 2.500 kr.
Og folk der laver deres egen side bruger altså (forhåbentligt!) også tid på indhold.
Held og lykke med praktik og psssssst.... hvorfor smider du ikke et link til din hjemmeside her...?
"Udgifter i den størrelsesorden er almindelige blandt de studerende. I år er der særligt pres på de studerende, fordi der er krise i branchen."
Hvor er dokumentationen for, at det er normalt for de studerende at bruge i omegnen af 2500 kroner for at få lavet en hjemmeside?
For mig virker udsagnet ret underligt. Jeg håber da, det er en undtagelse at en journaliststuderende bruger så mange penge på at få lavet en hjemmeside (som i øvrigt til forveksling ligner de gratis hjemmesider, mange andre journaliststuderende - inklusive jeg selv og mine medstuderende for 1½ år siden - lavede).
Om hjemmesidens url er navn.dk eller f.eks. navn.wordpress.com er forhåbentlig fuldstændig ligegyldig for praktikstederne.
Flere