Politiken.dk ligner andre nyhedssider for meget i dag, og det kan man ikke tjene penge på. Derfor skal det laves væsentligt om. Skarpt opsummeret er det hovedpointen i Politikens nye digitale strategi, som skal sætte linjerne for avisens udvikling frem til udgangen af 2017.
»Det, som vi i dag lykkes godt med i vores trykte avis, skal vi have mere af på vores digitale satsninger. Fra at være et klikbaseret site, som primært er nyhedsdrevet, skal vi satse endnu hårdere på at være et abonnementsbaseret site. Der skal stadig være en nyhedsmotor, men det unikke indhold, som er genkendeligt for Politiken, skal have en mere fremtrædende placering,« siger Bo Lidegaard, der fortæller, at strategien handler om at bevare Politikens position:
»Vi skal være i stand til fremover at have den position, som vi er vant til at have i mediebilledet, men under nogle dramatisk ændrede vilkår. Vi skal ikke genopfinde Politiken, men vi skal genopdage, hvad det vil sige at være Politiken i en medieverden, der undergår stor udvikling,«
Kan ikke leve af nyheder
Helt konkret betyder det, at antallet af producerede enheder og artikler overordnet skal ned, mens mængden af unikke Politiken-historier skal op. Her til morgen har politiken.dk eksempelvis en ritzau-citat-historie fra Berlingske om, at borgmestre advarer om antallet af asylansøgere.
»Det er en af den slags historier, man lige så godt kunne finde på et andet nyhedssite. I den nye strategi ville vi i stedet bruge ressourcerne på at arbejde videre med emnet og bringe vores egen vinkel på historien, når vi er klar,« fortæller Bo Lidegaard.
Er jeres læsere ikke interesseret i hurtige nyheder?
»Nyheder er stadig vigtige. Men vi kan ikke leve af at lave et klikbaseret nyhedssite. Det er klart, at hvis man enten er statsfinansieret eller har en anden forretningsmodel, så er det en service, man kan have. Vi vil også stadig have nyheder som en service, men det bliver ikke kernen i vores publicisme. Det bliver vores unikke journalistik. Fuldstændigt som det er på papiret i dag.«
Ingen fyringer
Den nye strategi medfører i sig selv ingen afskedigelser, forsikrer Bo Lidegaard. Men der kommer til at være efteruddannelse og omrokeringer.
»Samtlige fagredaktioner bliver mere integreret med nettet, så alle redaktioner fremover leverer til både papir og net – og tv for den sags skyld. Organisatorisk får det betydelige konsekvenser. Vi har formuleret det sådan, at vi går fra at være en morgenavis, som også har et website, til at vi skal være et fuldt integreret digitalt mediehus, som både har den mest læste, betalte morgenavis og et nyhedssite med mindst 100.000 digitale abonnenter,« siger Bo Lidegaard. Det er en mangedobling af det antal, politiken.dk har i dag.
Den nye strategi betyder også, at der kommer mere fokus på datajournalistik, podcast, interaktive grafikker og tv på nettet.
»Men det er ikke målet i sig selv. Det er digitale redskaber, som netjournalistikken skal tage i anvendelse for at leve op til vores publicistiske mål om at lave fortællinger, som rager op i strømmen af digitale nyheder,« siger Bo Lidegaard.
Kan det ikke blive svært at få nyhedsjournalister, som er vant til, at jo hurtigere det går, jo bedre er det, til at omstille sig til den nye strategi, hvor I ikke skal konkurrere lige så meget på hurtighed?
»Jeg oplever en stærk opbakning til denne strategi i alle dele af huset. Der er en dyb erkendelse af, at vi skal være i stand at gøre vores site til noget helt særligt. Det er forudsætningen for, at vi i fremtiden skal kunne leve af det,« siger Bo Lidegaard.
Facebookbrugere vil ikke kun have kattevideoer
De sociale medier skal ifølge ham bruges offensivt – ligesom Politiken i dag er det site, der har mest trafik fra Facebook.
I går bragte I selv en længere historie om, at det, som deles mest på Facebook, er følelsesbetonede små videoer. Det stemmer da umiddelbart ikke overens med jeres satsning på mere dybdegående og unikt indhold?
»Det er rigtigt, at den type historier hitter mest på nettet. Sådan var det også i gamle dage med tabloid-historier. Men det er ikke den type site, vi er. Når vi måler på vores site, hvad folk interesserer sig for og bruger mest tid på på politiken.dk, så er det i høj grad også den unikke journalistik. Det er den, vi skal satse på. Det er forskellen på at være et klik-baseret og et abonnementsbaseret site,« siger Bo Lidegaard.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Man kunne vel starte med at vise den kamp der foregår ude i lokalsamfundene om de store vindmøller? det er da lidt et problem at Chefredaktøren censurerer politisk. Det er ikke så troværdigt tænker jeg at energiverdenen altid er nice og brodervenlig i Politiken,
Det ser ud til at Politiken stille og roligt er ved at træde ind i det 21'nde århundrede og begynder at forstå hvordan medier på nettet fungerer. Jeg synes ihvertfald at det lyder lovende hvis artiklens indhold afspejler den kommende virkelighed.
Tillykke med det - bedre sent end aldrig :-)
»Det er klart, at hvis man enten er statsfinansieret eller har en anden forretningsmodel« - mediestøtte på 19,2 mio. kroner i 2014 er vel også en slags statsfinansiering? Men er klar over, at den var til Danmarks Radio.
»Det er en af den slags historier, man ligeså godt kunne finde et andet nyhedssite. I den nye strategi ville vi i stedet bruge ressourcerne på at arbejde videre med emnet og bringe vores egen vinkel på historien, når vi er klar,«
Hvor mange ressourcer kræver det at sætte billede på en Ritzau-historie, fedte lidt med rubrikken og publicere den? Virker underligt i det her scenarie, hvis det ene udelukker det andet. Nu ved jeg selvfølgelig ikke, hvad et Ritzau-abonnement koster, men det må virkelig være dyrt, hvis der ikke kan laves en god forretning ud af det, når man har et brugertal på over en million.
»De sociale medier skal ifølge ham bruges offensivt – ligesom Politiken i dag er det site, der har mest trafik fra Facebook.«
Var det muligt at få en henvisning her?
Men det korte af det lange er vel, at Politiken nu vil være mere som Information.