Peter Brodersen vil have DJ til at kæmpe for, at medier ikke stjæler billeder på nettet

Peter Brodersen har i seks år kæmpet for, at medierne overholder ophavsretten for billeder på nettet. Nu vil DJ gå i dialog med Danske Medier om emnet og retter en tak til Peter Brodersen

”Tak til Peter Brodersen for at sætte fingeren på ophavsret og presseetik i forbindelse med brug af fotos fra nettet uden kreditering/krediteret ”privatfoto”.”

Sådan skrev Dansk Journalistforbund i slutningen af november på Twitter og tilføjede, at formand Tine Johansen snarest muligt vil mødes med interesseorganisationen Danske Medier for at tage en dialog om emnet.

Peter Brodersen, der er programmør og selvbetitlet nyhedsjunkie, har i årevis kæmpet for, at medierne overholder ophavsretten. Hver gang han har mistanke om, at en nyhedsartikel indeholder billeder stjålet fra sociale medier, skriver han til mediet på Twitter.

Derfor har han også i flere år bedt Dansk Journalistforbund om at tage problematikken op med danske aviser og netmedier.

”Det er helt oplagt for en fagforening at være proaktiv på det her område. Det er ikke noget, vi kan ignorere, så det bliver interessant at se, hvad de vil gøre,” siger han.

Det handler om mere end penge

Journalisten har tidligere set på, hvordan visse medier arbejder på kanten af eller krænker ophavsretten ved at tage billeder fra nettet uden at spørge om lov.

I 2017 fastslog jurist Sten Schaumburg-Müller, at ”medierne tester grænsen for, hvor langt de kan gå” og pegede på, at de næsten aldrig krediterede i overensstemmelse med loven om ophavsret.

Ligeledes fortalte Journalisten om Rebecca Cannon, der fik stjålet sit billede af sin forbrændte søn af netmediet dagens.dk.

Det er lige præcis den slags eksempler, Peter Brodersen harcelerer imod. Særligt beskæmmende finder han eksempler, hvor medier bringer billeder af afdøde uden potentielt at have fået tilladelse.

”Man kan sige fra, hvis man ikke ønsker, et medie skal bruge et billede af et afdødt familiemedlem. Det kan handle om mere end penge, og der er en gigantisk etisk vinkel, som er blevet brudt gang på gang,” siger han.

DJ skal have medarbejdernes ryg

Peter Brodersen mener, det er vigtigt, DJ kommer på banen.

Det gør han også med tanke på de ansatte på medierne, der måske bliver oplært i, at det er i orden at bryde ophavsretten.

”Jeg kan være bekymret for den enkelte medarbejder, der kopierer de her billeder. Dem, der sidder i mediehuse og laver underholdende journalistik, hvor de finder ting fra amerikanske medier, og som er oplært i, at det kan de bare gøre,” siger han.

”DJ skal også have deres ryg, så man sørger for, de ikke bryder loven,” siger han.

Han mener, de ansatte skal være bedre rustet og have støtte fra DJ til at sige fra, hvis de bliver bedt om at bryde ophavsretten.

”Bryder de loven i kraft af en arbejdsplads’ systematiske arbejdstilgang, skal de vide, hvad de kan sige nej til, og at deres fagforening ikke er bange for at tage sagerne.”

Skulle være sket tidligere

I Peter Brodersens øjne har DJ også siddet på hænderne i forhold til at tage problemet op med de danske medier.

”Det her skulle være sket tidligere. Det er blevet negligeret og afvist som et problem. De har kun kigget på, om deres medlemmers rettigheder er blevet brudt, men har ikke set på, om medlemmerne selv bryder loven,” siger han.

I 2017 kritiserede han selv i et interview med Journalisten daværende formand Lars Werge for at være ”ulden i munden” og ikke tage kampen med mediearbejdspladserne.

Noget, Lars Werge afviste i et debatindlæg.

Peter Brodersen roser, at DJ vil gå i dialog med interesseorganisationen Danske Medier for at se på, hvad der kan gøres på området.

”Jeg sætter pris på den her udmelding. Tidligere har DJ været mere tilbageholdende med at ville blande sig,” siger han.

”Jeg er spændt på, hvad det kan føre til.”

DJ: Ikke en ny linje

I DJ mener formand Tine Johansen, at det altid har været vigtigt for DJ at sætte fokus på, at ophavsretten overholdes.

”Både vi og Danske Medier værner om ophavsretten, og er der problemstillinger, vi har til fælles, vender vi det,” siger hun.

”Vi taler jævnligt med Danske Medier. Dette er et forslag, der er kommet fra mig om, at vi også vendte ophavsretten og presseetikken, og det vil vi gøre på dette område,” siger Tine Johansen.

Peter Brodersen mener, det er en ny linje for DJ, og at DJ har siddet på hænderne på området. Hvad siger du til det?

”Ophavsret fylder meget i DJ. Det er en af vores kerneopgaver. Der er så blevet stillet nogle spørgsmål til det på Twitter, og dem har vi svaret på.”

Peter Brodersen bekymrer sig for, om medlemmer af DJ bliver bedt om at bryde ophavsretten på flere medier, og om de ved nok om, hvordan de undgår at gøre det. Skal DJ være bedre til at oplyse sine medlemmer om ophavsret?

”Det er svært at definere, hvornår man er i mål. Men er nogen i tvivl om, hvordan de overholder loven, er der stadig et arbejde at lave,” siger hun.

Men kan de søge råd hos DJ, hvis de oplever det?

”De kan altid søge råd hos DJ. De kan ringe ind og stille spørgsmål om ophavsretten.”

Præciseret den 10/12 klokken 16.18: Det er tilføjet, at Peter Brodersen er programmør og nyhedsjunkie.

1 Kommentar

Tine Johansen, formand for DJ
9. DECEMBER 2019
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din ophavsret er krænket, eller om du risikerer at krænke andres værker, kan du finde svar i DJ's guide til ophavsret:
https://journalistforbundet.dk/brug-af-andres-vaerker