”På tide”: Mere end 600 film- og tv-folk protesterer over dårligt arbejdsmiljø

Flere hundrede medarbejdere i film og tv-branchen står bag et nødråb om et usundt arbejdsmiljø. Formand for Film & tv-gruppen i DJ bakker utvetydigt op

Dårligt miljø i form af stress, krænkelser og trusler. Det er ifølge flere film- og tv-folk virkeligheden i den danske film- og tv-branche.

Derfor har mere end 600 professionelle siden starten af august tilsluttet sig et kollektivt nødråb i håb om at skabe opmærksomhed på dårligt arbejdsmiljø i branchen.

Ifølge et åbent brev, som blev bragt i filmmagasinet Ekko, er arbejdsforholdene så hårde, at medarbejdere bliver sygemeldt med stress eller depression – og i enkelte tilfælde forlader branchen som konsekvens.

Hos Dansk Journalistforbund er man bekendt med problematikken, og derfor bakker formand for Film- & tv-gruppen i DJ Birger Lund også utvetydigt op om opråbet:

”Det er på tide, at nogen tør stå frem. Vi har alle sammen hørt og oplevet de her forhold, men ingen har turdet stå frem i frygt for at miste deres job. Nogle enkelte har gjort det før, men der har vi oplevet, at man som konsekvens kan blive blacklistet,” siger Birger Lund.

Protestbrevet, som blev udgivet 9. august, skabte genlyd i branchen og var i første omgang underskrevet af 415 film- og tv-folk til de danske producenter. Siden da har flere hundrede andre professionelle fra branchen tilsluttet sig. Seneste optælling viser, at brevet nu har 645 medunderskrivere.

Hos Film- & tv-gruppen i DJ glæder man sig også over, at støtten til brevet er stigende:

”Vi kan se, at der er ved at udvikle sig en tendens, hvor særligt den unge generation ikke finder sig i at blive behandlet dårligt. Os ældre har bare prøvet at navigere i det, så derfor er det også vigtigt, at vi nu bakker op om tiltaget.”

Svære vilkår hos de løstansatte

Hos Dansk Journalistforbund har man cirka 1.650 medlemmer af Film & tv-gruppen, hvoraf cirka 500 i gruppen er ansat på en overenskomst eller på fast kontrakt. Resten er tit ansat på korte kontrakter, selvstændige eller freelancere, og det er særligt dem, som Birger Lund bekymrer sig om:

”Os, der er løstansatte, er tit ikke særlig gode til at brokke os over vores arbejdsforhold. Vi oplever, at hvis man klager over arbejdstimer og tidsregistreringen, så kan det have konsekvenser for, om du bliver hyret igen,” siger han og fortsætter:

”Vi er i en verden, hvor der bliver mere og mere løsarbejde. Det ville klæde branchen, at løsarbejdere fik spejlet de arbejdsforhold, som de fastansatte har.”

DJ og Producentforeningen på banen

I Film & tv-gruppen håber man, at både producenterne, men også Dansk Journalistforbund, vil tage hånd om sagen. Birger Lund efterlyser blandt andet minimumskrav til arbejdsforhold, og hvad han kalder for ”almindelig god opførsel”.

I Dansk Journalistforbund agter man derfor også at gå i dialog med blandt andet Producentforeningen, om at finde fælles løsninger på branchens arbejdsforhold, siger DJ-formand Tine Johansen:

”Vi har igennem mange år oplevet problemer med dårligt arbejdsmiljø i film- og tv-branchen. Problemer, der bunder i en række forskellige ting, og som derfor ikke bare lige kan løses med et enkelt greb.”

I det åbne brev opfordrer de mange medunderskrivere formand for Producentforeningen Jørgen Ramskov til at tage en ”alvorlig snak” med de af foreningens medlemmer, som Producentforeningen ”måtte vide eller mistænke for at behandle deres medarbejdere dårligt, underbetale folk eller lave andre unoder”.

Ifølge Jørgen Ramskov mødes et bredt udsnit af de relevante fagforeninger til et møde i næste uge, hvor det åbne brev er øverst på dagsordenen.

Hvilke konkrete tiltag parterne skal drøfte, vil han endnu ikke kaste lys over, men han oplyser, at der til efteråret kommer en koordineret kampagne, der skal sætte fokus på grænseoverskridende adfærd, ligesom han over for DR har nævnt muligvis at genindføre en whistleblowerordning.

0 Kommentarer

Læs også

Niels Ostenfeld, Maria Højgaard Andersen og Camilla Metelmann.

Tv-branchens guldalder kan ikke mærkes på gulvet

21. DECEMBER 2020
Niels Ostenfeld, Maria Højgaard Andersen og Camilla Metelmann.

Tv-branchens guldalder kan ikke mærkes på gulvet

21. DECEMBER 2020