P3 lover mindre druk i festivaldækningen

Der skal være mindre druk, når P3 dækker Roskilde Festival næste år. »Vi skal ikke uddele rammer af øl som præmie i en konkurrence, og vi skal heller ikke igangsætte druk,« erkender P3-chef efter klage

Der skal være mindre druk, når P3 dækker Roskilde Festival næste år. »Vi skal ikke uddele rammer af øl som præmie i en konkurrence, og vi skal heller ikke igangsætte druk,« erkender P3-chef efter klageDR's P3 kommer til at dække Roskilde Festival anderledes næste år, end de gjorde i 2012. Det står klart, efter at interesseorganisationen Alkohol og Samfund har klaget over kanalens dækning i år.

Det skriver Magasinet Rus, der udgives af Alkohol og Samfund.

Programmet 'P3 i smatten' blev sendt hver eftermiddag under festivalen samt en uge inden. Klagen går på, at redaktionen aktivt arrangerede fester og bl.a. satte drikkekonkurrencer i gang. Vindere af konkurrencer blev også belønnet med rammer øl. Værterne fortalte også sjove historier om oplevelser, de selv har haft, når de har været fulde.

Ifølge Magasinet Rus blev alkohol i gennemsnit nævnt tre gange i minuttet i hver udsendelse. 

"Dækningen overskrider grænsen for, hvad vi som DR-platform bør kaste os ud i. Vi skal ikke uddele rammer af øl som præmie i en konkurrence, og vi skal heller ikke igangsætte druk eller opfordre til det," skriver redaktionschef på P3 Christian Ottenheim i sit svar på klagen, skriver magasinet.

Lektor på RUC Michael Bruun Andersen mener også, at programmet overskrider grænserne for, hvad der er journalistisk forsvarligt.

"Som journalist må man have en vis kreativ distance til det, man portrætterer, men det er helt tydeligt, at P3-værterne i 'I Smatten' går helt ind i miljøet og bliver en del af det, og fra et journalistisk synspunkt er det ganske problematisk. Hvis ikke jeg vidste, at det her kommer fra DR, ville jeg antage, at det kom fra Voice eller en anden kommerciel station. Det er en udsendelse, som Bryggeriforeningen kunne være ganske tilfreds med at være sponsor for," siger Michael Bruun Andersen til Magasinet Rus.

Christian Ottenheim understreger, at P3 skal dække fester og stemning på Roskilde Festival. Men P3 skal passe på ikke at opfordre til druk eller forherlige det at drikke store mængder alkohol, lyder det.

Trods svaret fra P3 har Alkohol og Samfund besluttet at sende klagen videre til Seernes og Lytternes Redaktør på DR.

1 Kommentar

Mathias Lynggaard
29. NOVEMBER 2012
Re: P3 lover mindre druk i festivaldækningen

Fulde folk og alkohol på Roskilde Festival? Uha da!

Det er en skam, at radio til de unge ikke må ramme de unge, der hvor de er, bare fordi det bliver politisk ukorrekt.

Selvfølgelig er det usundt at drikke. Men hvad laver folk på Roskilde Festival?

Vi skal passe på, at vi ikke bliver så fine, at vi tager den autentiske nerve ud af formidlingen. Og det er lige præcis det, man gør, når man laver festivalradio uden øl.

Men så er der i det mindste ingen, der bliver stødt eller klager. Og det er jo vigtigere end at lave autentisk, underholdende og vedkommende radio.

Som en note kan det måske nævnes, at det er håbløst forældet at mene, at man ikke må indgå som en del af det, man portrætterer. Sammenholdet mellem radioværterne og de fulde festivalgæster er næppe meget tættere end det, man finder mellem journalister, politikere og presserådgivere på Christiansborg, når mikrofonen er slukket.
Men her er der íkke en afgørende kritisk distance på spil.

Og at nogen kan have en interesse i at sponsorere et program gør ikke nødvendigvis programmet ulødigt. Enhver omtale, der ikke er negativ, kan være interessant at sponsorere.