Arbejdsliv

Otte gode råd til dig, der også er bekymret for fremtiden

Flyt fokus fra frygt til drømme, og husk løbende efteruddannelse. Sådan lyder to af rådene, hvis du ligesom mange andre medie- og kommunikationsfolk er bekymret for, om du kan holde hele arbejdslivet i dit fag

Mange medie- og kommunikationsfolk er så bekymrede for, om de kan blive i deres fag helt frem til pensionsalderen, at de helt overvejer at forlade branchen.

Det viser en rundspørge blandt Dansk Journalistforbunds medlemmer, som fagbladet Journalisten har foretaget.

Du kan møde 10 af de bekymrede DJ-medlemmer her, og læse mere om undersøgelsen her.

Men hvad er egentlig de gode råd, hvis du ligesom mange andre i medie- og kommunikationsbranchen frygter for fremtiden i dit fag og gerne vil fremtidssikre dig?

Det har vi spurgt karrierekonsulent i DJ Stine Daugaard og karrierevejleder i a-kassen AJKS Søren Cronwald om. Det er blevet til disse otte råd:

1. Del din uro og få hjælp til afklaring

Alene det at dele sine bekymringer for fremtiden med andre kan virke afdramatiserende og hjælpe med at få be- eller afkræftet, om der er grund til bekymring. DJ tilbyder både karrieresamtaler, trivselssamtaler og kurser i at få det arbejdsliv, du drømmer om. Så brug tilbuddene på hylderne!

2. Flyt fokus fra frygt til drømme

Uanset hvad du overvejer eller gør, er det vigtigt, at det er lystbaseret og ikke frygtbaseret. Spørg dig selv, hvad du drømmer om og gerne vil hen imod, frem for hvad du frygter og vil væk fra.

3. Husk løbende efteruddannelse

Måske det mest oplagte råd af dem alle, men ikke desto mindre er der mange DJ-medlemmer, som ikke får brugt deres ret til efteruddannelse. Løbende opkvalificering og udvikling af nye kompetencer er med til at holde dig relevant på arbejdsmarkedet og kan åbne nye døre.

4. Glem ikke dit netværk – særligt hvis du er solo

Arbejdsmarkedet er drevet af andet end faglige kompetencer alene. Det sociale element spiller også en rolle, så sørg for at pleje dit netværk og være en god kollega. Særligt hvis du er freelance, kan det at sætte sit hold mindske følelsen af at være alene med usikkerheder og bekymringer.

5. Ryst posen og tænk dine kompetencer bredere

Livet er ikke statisk. Det kan godt være, du er journalist nu – men skal du nødvendigvis være det resten af arbejdslivet? Måske er der muligheder i omegnen af din faglighed, og måske kan dine kompetencer bruges i en helt anden rolle – for eksempel som projektleder? Spørg dig selv, hvad du er dygtig til og synes er sjovt, og vær åben for at se dig selv i nye sammenhænge.

6. Læg en plan

Selv om karriereplaner er en lidt gammeldags tilgang, kan det være en god idé at lægge en plan, der peger fremad – særligt hvis du nærmer dig slutningen af dit arbejdsliv. Måske har du brug for større frihed de sidste 10-15 år på arbejdsmarkedet og vil trives med at være selvstændig?

7. Lav grundig research, før du gør noget drastisk

For nogle kan det rigtige valg faktisk være at forlade medie- og kommunikationsbranchen og skifte karriere. Men sørg for at lave din research, inden du kaster dig ud i et drastisk sporskifte. Er græsset rent faktisk grønnere på den anden side, eller har du bygget et luftkastel?

8. Tro ikke på alle myterne

Trods de seneste måneders mange fyringsrunder er ledigheden stadig lav, og masser af DJ-medlemmer trives og har mange muligheder – også sent i karrieren. Så pas på med at male billedet for sort og tro på alle myterne om mediebranchens syn på seniorer. Erfaring har faktisk en værdi.

 

Info: Sådan lavede vi undersøgelsen

Fagbladet Journalisten har via mail spurgt alle DJ-medlemmer undtagen studerende og pensionister om, hvordan de ser på fremtiden. Undersøgelsen er lavet i perioden 1. februar til 8. februar 2023. 2.386 ud af 13.805 medlemmer har besvaret hele spørgeskemaet, og det giver en svarprocent på 17.

 

 

1 Kommentar

Helle Bergliot Lyster
10. MARTS 2023
Tak til Journalisten for at tage dette vigtige emne op.. Skal vi ændre synet på den modne medarbejder, skal der både arbejdes politisk udadtil og personligt indadtil. Min erfaring som kursusleder for 50+, der stå i et arbejds- og livsmæssigt vadested, er blandt andet at mange har mere blik for den fortid, de skal give slip på, end på det nye som venter. Man ved jo, hvad man har (eller måske er det i virkeligheden har haft). I mine øjne kræver det at man tager sig plads til at reflektere og overveje, hvad man faktisk gerne vil og er nysgerrig på…

Læs også

63 procent frygter for deres fremtid i mediebranchen. Mød 10 af dem her
Arbejdsliv

63 procent frygter for deres fremtid i mediebranchen. Mød 10 af dem her

06. MARTS 2023
Bristepunkt

Mediefolks fremtidsfrygt er et symptom på ”årtiers kokainagtig udviklingstrend”

06. MARTS 2023
Christian Lindhardt
Leder

Der er brug for at trække vejret

06. MARTS 2023
Undersøgelse

Kan jeg blive gammel i mit fag? Gå på opdagelse i DJ-medlemmernes bekymring for fremtiden

06. MARTS 2023
Aldersdiskrimination

Susanne søgte 300-400 stillinger, men kom kun til to samtaler

07. MARTS 2023