”Fire årtiers kokainagtig udviklingstrend” og en ”ekstrem forherligelse af omstillingsparathed”, hvor ”netop kommunikationsfolk og journalister er nogle af dem, der er allermest berørt”.
Det er nogle af ingredienserne i den ubehagelige cocktail, der rammer unge såvel som ældre i medie- og kommunikationsbranchen, som vi fortæller om i dette nummer af Journalisten.
Læg dertil årtiers reformer, hvor politikerne har krævet, at de unge skal hurtigst muligt ud på arbejdsmarkedet, samtidig med at samme politikere har vedtaget, at datoen for pensionsalderen forsvinder længere og længere ud i fremtiden. Og bliver vi syge eller arbejdsløse derimellem, skal vi piskes igennem aktiveringsforløb, jobafklaringsforløb eller vurdering af arbejdsevne. For vi skal være til rådighed for arbejdsmarkedet.
Jobs, der forsvinder, konstante krav om omstilling, en eksplosiv teknologisk udvikling og et stort problem med alders-diskrimination er blandt årsagerne til, at 6 ud af 10 i medie- og kommunikationsbranchen er bekymrede for, om de kan blive i deres fag resten af arbejdslivet. Og af dem overvejer mere end halvdelen helt at forlade branchen.
Reaktionen er helt forståelig, for vi har formået at skrue vores samfund sådan sammen, at vi skal løbe forpustet igennem arbejdslivet, mens distancen konstant sættes op, og der hele tiden kommer nye udfordringer til.
Løsningen er ikke, at al udvikling skal stoppe, og at vi alle bare kan holde fri, når vi har lyst. Selvfølgelig skal medier og andre virksomheder tage nye teknologier i brug, og selvfølgelig skal de, der kan arbejde, bidrage med det.
Men når unge mennesker i dag kan se frem til omkring 45 år på arbejdsmarkedet, så er der brug for et arbejdsmarked, hvor der er plads til pauser, fordybelse og rigelig efteruddannelse.
Vi lever i et forandringshysteri, og nutiden bliver kortere og kortere, som nogle af eksperterne forklarer i dette magasin. Og vi skal holde på arbejdsmarkedet i mange år.
Det stiller krav til både arbejdsgivere, politikere og fagforeninger om ikke kun at prioritere vækst og effektivitet, men også at sikre, at de mennesker, det hele handler om, får et langt, godt og sundt arbejdsliv, hvor der er en fornuftig balance.
Men det stiller også krav til os selv. Vi skal ikke, som en af eksperterne siger, bare lade os blæse omkuld af de evige nye krav, men nogle gange mærke efter og måske sige fra, selv om det koster på den korte bane.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
https://journalistforbundet.dk/de-visuelle-fags-fremtid