Ole Ryborg modtager Berlingskes journalistpris

Han har været EU-journalist i 25 år og har dækket 75 topmøder. Netop nu modtager DR-korrespondent Ole Ryborg Berlingskes journalistpris for »med professionel dødsforagt at kaste sig over den opgave, det er at informere om tingenes rette tilstand«

Han har været EU-journalist i 25 år, han har dækket 75 topmøder, og han har sammenlagt tilbragt to år på hotelværelserne i Strasbourg.

Og netop nu modtager den garvede EU-korrespondent Ole Vigant Ryborg Den Berlingske Fonds Journalistpris. Det skete ved prisuddelingen hos Berlingske Media i Pilestræde. Det var tidl. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der overrakte prisen.

»Den Berlingske Journalistpris 2014 går til “tigerdyret fra Bruxelles” – Ole Vigant Ryborg – som en anerkendelse for mange års god og professionel journalistisk indsats i dækningen af Europa-stoffet. Den særlige gennemslagskraft, Ole Ryborg præsterer, skyldes i høj grad, at han som Danmarks Radios korrespondent er direkte med – uden forstyrrende og forvrængende mellemled – men hans indsats her er så meget mere beundringsværdig, fordi nogen har påstået, at han egentlig er ”imod skærmens natur” – som det blev sagt for et halvt århundrede siden, da man begyndte med nyheder på tv. Det generer ikke Ole Ryborg. Og se, miraklet sker: Han trænger igennem med sine fortællinger,« lød det fra Uffe Ellemann-Jensen.

Han slog fast, at "skævvridninger" og "mytedannelser" især rammer Europa-stoffet.

»Heldigvis er der nogen, der ikke sådan giver op, men med professionel dødsforagt kaster sig over den opgave, det er at informere om tingenes rette tilstand,« sagde Uffe Ellemann-Jensen.

Og så henviste han nysgerrige sjæle til at google "Tigerdyret" og "Bruxelles", hvis man ville have en forklaring på det aparte øgenavn. Du kan se klippet, der stammer fra DR P3, på YouTube her.

»Jeg er virkelig, virkelig beæret, glad og rigtig stolt. Og jeg er stadigvæk lige overrasket over det,« sagde Ole Ryborg i sin takketale.

Tredje Berlingske-pris til DR på tre år

Ole Ryborg startede som praktikant på ugeavisen Notat, der dengang var en EU-modstandsavis. Han har siden dækket EU for både Information, Det Fri Aktuelt, Weekendavisen, Mandag Morgen og nu Danmarks Radio.

Med Berlingskes journalistpris følger en statuette samt 100.000 kroner. Prisen er blevet uddelt siden 1989 og tildeles ifølge fonden "journalister, der har udrettet noget ekstraordinært gennem journalistikken". Ud over Uffe Ellemann-Jensen bestod juryen i år af radiovært Lasse Jensen og koncernchef i Berlingske Media, Lisbeth Knudsen.

Det er tredje gang i træk, at en DR-medarbejder modtager Berlingskes journalistpris.

I 2012 modtog DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård prisen sammen med TV 2-korrespondent Simi Jan. I 2013 gik prisen til DR-vært og stifter af magasinet Ræson, Clement Behrendt Kjersgaard.

Hæderspris til Bertel Haarder

Også Berlingskes hæderspris er blevet uddelt ved prisfesten i Pilestræde. Den gik i år til Bertel Haarder (V), der af Berlingske-chef Lisbeth Knudsen blev rost som en af Venstres mest markante ideologer.

"Han er blevet antændt af politiske modstanderes letkøbte, overfladiske påstande og betragtninger, og hvis nogen har forsøgt at tage Grundtvig til indtægt for noget, han ikke har sagt, skal Haarder nok komme efter dem," sagde Lisbeth Knudsen blandt andet ved prisuddelingen.

Også hædersprisen følges af en statuette og 100.000 kroner.

 

Berlingskes journalistpris: Her er listen over modtagere

1989 Redaktør Niels Nørlund
1990 TV2-Sporten v/sportschef Morten Stig Christensen
1991 Redaktør Alfred Hansen
1992 Redaktør Vibeke Sperling
1993 Chefredaktør Jørgen Flindt Pedersen
1994 Mag.art. Jens Kistrup
1995 Forfatter, journalist Jan Stage
1996 Tv-direktør Dan Tschernia
1997 Journalist Jane Aamund
1998 Chefredaktør, adm. direktør Erik Bjerager
1999 Ingen prisuddeling  p.g.a. Husets 250 års jubilæum.
2000 Fagbladet Journalisten
2001 Journalist Henrik Sten Møller

(75.000 kr.)
2002 Journalist Poul Friis
2003 Journalist Anna Libak
2004 Professor, dr.scient.pol. Erling Bjøl

(100.000 kr.)
2005 Ulla Terkelsen, TV 2
2006 Journalist Lasse Jensen
2007 Weekendavisen
2008 Journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen
2009 Journalist Michael Kuttner
2010 TV2 News v/ Michael Dyrby
2011 Morten Frich
2012 Simi Jan, TV2 og Puk Damsgård, DR
2013 Clement Behrendt Kjersgaard
2014 Ole Vigant Ryborg, DR

1 Kommentar

Gert Bodilsen
8. JANUAR 2014
Nej - sådanne selvsmagende
Nej - sådanne selvsmagende priser givet af andre journalister skal man ikke lægge noget særligt i [Og jeg kan forstå at Uffe Ellemann var involveret i overrækkelsen, hvilket bør få ethvert begavet menneske til at standse op og spørge sig selv om der måske ligger nogle skjulte motiver bag]. Han ved måske nok noget om EU, men de betingelser han er underlagt med 30 sekunders indslag eller interview med en anden journalist fra studiet i København kan i sagens natur aldrig være særlig dybt-gående. Når det gælder økonomi, så synes hans ophold i Bruxelles at have indsnævret hans horisont i betragtelig grad [Dette var også Ambrose Evans-Pritchards erfaring, og man kan kun gisne om f.eks Mette Fugl er kommet ud klogere på den anden side. Nuvel, det afhænger i høj grad af udgangspunktet, altså hvor klog hun var til at begynde med] fordi han fremfører ukritisk kommissionens standpunkt, for eksempel hvad gælder betimeligheden af QE, dette monetære instrument som ECB hurtigst muligt bør bruge i samme omfang, som FED, BoJ og BoE h-ar- gjort, og som h-a-r bevist sin succes. fordi disse lande er alle ved at komme sig nu nærmer sig "escape velocity" medens eurozonen som den eneste stadig i trods stavrer videre uden monetære krykker. I følgende klip taget fra David Trads' opslag "De bedste ting der er sket i 2013" beviser Ole Ryborg, at han ikke har forstået hvad QE går ud på, men tror at det fører til "statsgæld" (sic) [som om at der er tale om en stat, men hvad hjertet så inderligt begærer, løber munden åbenbart over med hos denne undermåler af en journalist] - hvis ECB trykker euro's for at opkøbe forskellige papirer. Det er lige det der er brug for for at undgå at sydeuropa havner i deflation, og det vil sænke euro-kursen [som idag er steget fordi de andre bruger QE] til gavn for alle landenes virksomheder, ikke mindst Danmarks - fordi autoriteterne på Slotsholmen skæbnesvangert har valgt at lade vores gamle danske krone slavisk følge -- ikke en hvilken som helst valuta -- men en af verdens stærkeste DOH!