Nyhedsavis-ejer ikke konkurs

Slutspillet om Nyhedsavisen er langt fra slut. Den tidligere topledelse fra Nyhedsavisen siger nu til Journalisten.dk, at hovedaktionær Morten Lund er forpligtet til at skyde penge i projektet. Det kan betyde, at kreditorerne får flere penge end først ventet. (opdateret)

Slutspillet om Nyhedsavisen er langt fra slut. Den tidligere topledelse fra Nyhedsavisen siger nu til Journalisten.dk, at hovedaktionær Morten Lund er forpligtet til at skyde penge i projektet. Det kan betyde, at kreditorerne får flere penge end først ventet. (opdateret)

Kampen om de mange millioner kroner, som skulle skydes i Nyhedsavisen, er langt fra slut. Nye oplysninger fra den tidligere topledelse i Nyhedsavisen, tyder på, at det er muligt at gøre krav på disse og dermed hive flere penge ud af Morten Lund.

I modsætning til Nyhedsavisen er Nyhedsavisens moderselskab, 365 Media Scandinavia, nemlig ikke gået konkurs. Dermed kan der være udsigt til, at kreditorerne får flere penge, end de først havde regnet med. Det vil sige, at der muligvis kan være flere penge til trykkerier, medarbejdere og andre, der har penge til gode i Nyhedsavisen.

»365 Media Scandinavia er ikke gået konkurs, for Morten Lund og andre investorer har lovet kapitaltilførsler. Disse er gennemgået af statsautoriserede revisorer i forbindelse med aflæggelse af årsregnskabet. Derfor er der mig bekendt ikke problemer med 365 Media Scandinavia, da jeg formoder, at Morten Lund og andre har gennemført de lovede kapitaltilførsler,« siger tidligere direktør for Nyhedsavisen Morten Nissen Nielsen til Journalisten.dk.

Samme opfattelse deles af Svenn Dam, som er direktør for 365 Media Scandinavia og tidligere formand for Nyhedsavisens bestyrelse. Både Morten Nissen Nielsen og Svenn Dam er således overbeviste om, at løftet om penge til 365 Media Scandinavia er en bindende garanti. Eksperter i investeringer siger dog til Journalisten.dk, at Morten Lund kan have taget forbehold for tilsagnet om kapitaltilførsel.

Når 365 Media Scandinavia er interessant, så skyldes det, at selskabet har erklæret, at det som ejer af Nyhedsavisen vil skyde penge i Nyhedsavisen til driften året ud ifølge regnskaberne.

At de to selskaber er nøje forbundne, tyder i øvrigt flere ting på:

Over en uge efter at Nyhedsavisen blev lukket, kunne man stadig ringe til flere af Nyhedsavisens medarbejdere på deres numre fra Nyhedsavisen. Det skyldes, at det var 365 Media Scandinavia og ikke Nyhedsavisen, der havde en aftale med teleselskabet Sonofon. Kurator Peter Krarup oplyser, at han har henvendt sig til Sonofon for at gøre dem opmærksomme på, at Nyhedsavisen er lukket. Men ifølge kuratoren lød svaret fra Sonofon, at de ikke havde noget problem, da det netop var 365 Media Scandinavia og ikke Nyhedsavisen, de havde en aftale med.

Formand for Nyhedsavisens bestyrelse og medlem af bestyrelsen i 365 Media Scandinavia forventer også stadigvæk, at Morten Lund skyder penge i projektet:

»Som det ser ud i dette minut, så mener jeg umiddelbart, at de garantier, som blev givet fra Morten Lund og andre, så revisor kunne underskrive regnskabet, de står stadig ved magt,« siger Svenn Dam til Journalisten.dk og henviser til, hvad Morten Lund sagde, da regnskaberne blev indleveret den 1. august. Dengang meldte Morten Lund ud, at det amerikanske investeringsselskab Draper Fisher Jurvetson havde lovet at investere i Nyhedsavisen gennem Morten Lund.

»Jeg er simpelthen så pavestolt over at have fået en finansiel partner i verdenseliten – og at have sikret kapital nok til at bringe Nyhedsavisen i overskud,« lød det fra Morten Lund i en pressemeddelelse.

Morten Lund har ikke ønsket at udtale sig om sagen til Journalisten. Han skriver dog i dag i en blogkommentar:

»Jeg har aldrig i mit liv fået et sagsanlæg, og jeg håber, at det forbliver sådan, men givet mine personlige garantier, kan det denne gang blive svært at undgå – fingrene krydset.«

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra revisionsfirmaet INFO:REVISION, som har revideret Nyhedsavisens og 365 Media Scandinavias regnskab.

 

Læs mere i det kommende nummer af Fagbladet Journalisten, som sætter yderligere fokus på Nyhedsavisens kollaps. Magasinet udkommer den 17. september.

1 Kommentar

Søren Hansen
10. SEPTEMBER 2008
Morten Lund er ond!

Der er ingen tvivl om at Morten Lund er en ond mand. Han har brugt 105 millioner på et forsøge der gik ud på at rede Nyhedsavisen og det er og bliver hans skyld at den gik ned.

 Der er ingen tvivl om at Svenn Dam intet ansvar har og at alle de ulykker som har ramt den avis skyldes Morten Lund den onde mand.

Vi er mange der mener at Svenn Dam er en gave til den danske medieverden og at han i denne sag først er blevet snydt af nogle islændinge hvorefter den onde Morten Lund kom og snød ham.

Nyhedsavisen er død, længe leve dem der står ved håndvasken....