Den nye journalistforening under DJ mener, at forbundsledelsen forsøger at stække dem, når foreningen ikke kan få lov til at lave kollektive medlemsskaber. Formand Mogens Blicher Bjerregård afviser. Spørgsmålet tages op på hovedbestyrelsesmøde
Dansk Journalistforbund får snart en ny forening for de medlemmer, der laver “fri og uafhængig journalistik”. 28 medlemmer gik sammen og startede foreningen i januar, og om få uger er der stiftende generalforsamling.
Men nu har foreningen mødt modstand. Det er i hvert fald sådan, stifter Rasmus Mark Pedersen ser på det. Han er til daglig tillidsrepræsentant på Radio24syv.
DJ’s forretningsudvalg har afvist, at hele medarbejderforeninger kan melde sig ind i journalistforeningen. Det skal ske enkeltvis medlem for medlem, lyder det.
»Vi har lige fra start gerne villet, at en hel medarbejderforening kan sige: Vi laver alle sammen fri og uafhængig journalistik, og derfor melder vi os alle ind. Det har vi ventet på, at DJ fandt en god og praktisk løsning på. Men nu har man så besluttet, at det må vi ikke,« siger Rasmus Mark Pedersen og fortsætter:
»Det er en stor bet, fordi vi rent faktisk er i gang med at få opbakning fra medarbejderforeninger. Vi har allerede fået forhåndsgodkendelse fra medarbejderforeninger, der i alt repræsenterer over 1.700 medlemmer, og vi har ikke hørt fra alle endnu, så vi regner med, at tallet vil stige. Det er dem, ledelsen nu lægger sig ud med.«
Ledelsen beskyldes for manglende opbakning
Rasmus Mark Pedersen mener, at beslutningen er udtryk for, at DJ’s ledelse dybest set ikke bakker op om den nye journalistforening.
»Jeg kan kun tolke beslutningen som politisk motiveret. De gør, hvad de kan, for at stække os. Det er påfaldende, at hver eneste gang, DJ’s ledelse taler om journalistforeningen, synes de, det er en god ide. Men i deres handlinger virker det, som om de ikke vil have os.«
Formand for DJ Mogens Blicher Bjerregård afviser blankt, at der er politik bag beslutningen om ikke at godkende kollektive medlemskaber:
»Jeg vil meget gerne understrege, at der ikke er noget politisk motiv i den sammenhæng. Vi har ikke noget ønske om at stække foreningen. Jeg kan sagtens se nogle gode tanker og takter i den forening. Jeg ved ikke, hvilke andre handlinger han refererer til,« siger formanden, der fortæller, at beslutningen er truffet ud fra forbundets demokratiske grundprincipper:
»Vores overvejelser går på, at det må være det enkelte medlem, der selv bestemmer, hvad man gør, og hvilke grupper man vil være medlem af. Man kan ikke tvinge nogen til at melde sig ind i grupper, uanset hvor gode og rigtige de er. Det er en helt grundlæggende demokratisk ting,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
Nye vedtægter fremlægges tirsdag
Rasmus Mark Pedersen kan ikke se, at de forslåede kollektive medlemskaber ville være et demokratisk problem:
»Der står, at medlemskab af interesseforeninger er frivilligt. Det synes jeg også, vi lever op til. En medarbejderforening melder sig jo frivilligt ind. Forretningsudvalget tolker så den paragraf anderledes, og det undrer vi os meget over.«
Initiativtageren bag den nye forening fortæller, at man på hovedbestyrelsesmødet, som starter tirsdag, vil fremlægge nye vedtægter, hvor det fremgår, at enkeltmedlemmer altid kan melde sig ud af den nye forening, selv om medarbejderforeningen har meldt dem ind.
»Hvis de stemmer imod dem, så stemmer de imod journalistforeningen. Vi synes allerede, vi har strakt os langt,« siger Rasmus Mark Pedersen.
Mogens Blicher Bjerregård lader dog umiddelbart ikke til at være venligere stemt på grund af den nye tilføjelse. Det skal være et aktivt tilvalg, hvis et medlem vil melde sig ind i den nye journalistforening – ikke et fravalg, understeger han:
»Nu må vi se på, hvad det er, der kommer. Helt grundlæggende skal man sige ja i stedet for nej. Eller i hvert fald have valget mellem ja eller nej,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
25