Ny fyringsrunde under optræk på Politikens Lokalaviser

2009 har budt på elendige annoncetal for Politikens Lokalaviser. Nu tvinges ledelsen til at finde besparelser for 45 millioner kroner, som også vil ramme redaktionelle medarbejdere. Fyringerne kommer snart, oplyser adm. direktør Jan Halling til Journalisten.dk.

2009 har budt på elendige annoncetal for Politikens Lokalaviser. Nu tvinges ledelsen til at finde besparelser for 45 millioner kroner, som også vil ramme redaktionelle medarbejdere. Fyringerne kommer snart, oplyser adm. direktør Jan Halling til Journalisten.dk.

Endnu er der hverken sat tal på eller oplyst nogen navne. Men det er kun et spørgsmål om uger, før Politikens Lokalviser gennemfører endnu en fyringsrunde, som kommer til at omfatte både redaktionelle medarbejdere, administration og andre poster.

Allerede på torsdag gennemgås et udspil til, hvor pengene ville kunne findes, men først senere ventes den endelige spareplan på plads:

»Vi har ikke sat nogen frist for, hvornår vi melder ud, hvor mange der skal fyres. Men det vil være naturligt at finde en afklaring inden månedens udløb,« siger adm. direktør Jan Halling til Journalisten.dk.

Han oplyser, at på nuværende tidspunkt arbejder ledelsen på at finde besparelser for i alt 45 milioner kroner på bundlinjen i indeværende år ud af et samlet budget på 465 millioner kroner. Altså omkring 10 procent.

»Vi er inde i en opklaringsfase, og planlægger at opererer med alle de håndtag, der findes. Det vil sige overvejelser om oplag, eksterne leverandører, lokaler, personale og så håber vi desuden, at vi også kan generere indtægter på anden vis.«

Sparerunden kommer efter et år, hvor PoLa i hele to omgange skar ned.

Så sent som i oktober 2008 blev den redaktionelle medarbejderstab reduceret med 20 procent efter en forhandlingsrunde, hvor udspillet var 25 procent. Den gang blev besparelserne betegnet som en "ret voldsom tilpasning", selv om de fleste havde en fornemmelse af, at besparelserne var uundgåelige på grund af de faldende annonceindtægter.

Siden er udviklingen eskaleret, og annoncekrisen er blevet yderligere forværret i starten af 2009, så det nu bliver nødvendigt at skære ned igen igen.

Tillidsmand på Politikens Lokalaviser Claus Beyer Dalskov er da heller ikke glad for situationen:

»Vi er blevet varslet, at der skal spares penge, og at organisationen skal trimmes til de faktiske forhold, der har vist sig her i starten af 2009. Men jeg aner ikke, hvor voldsomme de her afskedigelser bliver,« siger Claus Beyer Dalskov til Journalisten.dk.

Jan Halling understreger, at kun en brøkdel af de 45 millioner kroner kan hentes ved personalereduktion. Hvor meget ønsker han ikke at oplyse på nuværende tidspunkt:

»Men det vil være rigtigt rigtigt svært at skaffe pengene ved store personaleomkostninger i indeværende år. Selv 10 millioner kroner vil været et meget højt tal. Blandt andet på grund af lange opsigelsesvarslinger. Derfor skal pengene findes på meget andet end fyringer af redaktionelle medarbejdere,« udtaler han.

Jan Halling gennemførte de første samtaler med tillidsmændene i fredag og en ny samtale er planlagt torsdag eftermiddag i denne uge.

»Vi prøver nu stille og roligt at gennemarbejde modellen for besparelser. Vi skal sikre, at vi får skåret tilstrækkeligt dybt, men omvendt, at det ikke bliver for omfattende. Men de 45 millioner kroner ligger fast. Det er et meget, meget stort mål. Men desværre et meget nødvendigt mål,« siger han.

0 Kommentarer