Martin fra Slovakiet: »Den fri presse i EU er et symbol for os«

VIDEO: »Vi er et lille land, så vi har ikke råd til at sætte en undersøgende journalist til at arbejde på en sag i et halvt år. Det er der ingen, der vil betale for,« siger Martin Turček fra Slovakiet

Uddannelse: Master i matematik, fysik og informatik, der førte ham til databearbejdning og undersøgende journalistisk arbejde for Transparency International.

Arbejder ved: Antikorruptions-organisationen Nadácia Zastavme Korupciu.

 

 

Hvordan er forholdene for den undersøgende journalistik i Slovakiet?

»Slovakiet er jo et central- eller østeuropæisk land, men landet accepterer, hvad EU bl.a. handler om: At pressen skal være fri. Vi har ikke en stærk leder som Orbán (Ungarns premierminister, Viktor Orbán, red.). Her spiller EU en vigtig rolle, den fri presse i EU er et symbol for Slovakiet.«

Hvordan kan den undersøgende journalistik forbedres i Slovakiet?

»Hvis der bare var flere penge i undersøgende journalistik, så de lyseste hoveder fra universiteterne ville beskæftige sig med det, så ville den undersøgende journalistik have langt højere kvalitet. Vi er et lille land, så vi har ikke råd til at sætte en undersøgende journalist til at arbejde på en sag i et halvt år. Det er der ingen, der vil betale for.«

Hvornår lykkes du med dit arbejde?

»Vi lykkes, når nogen fra regeringen lytter til os. Undersøgende journalister og ngo'er udfører meget anti-korruptionsarbejde, afdækker skandaler og systemiske problemer i regeringen og alle dele af det politiske system. Når nogen siger ok, vi kigger på det, vi lytter, så er det en succes. Det sker ikke så tit, men hvis det sker i for eksempel 20 procent af tilfældene, så er arbejdet faktisk med til at gøre Slovakiet bedre.«

 

 

Status på Slovakiet

Slovakiets 12. plads på World Press Freedom Index 2016 understreger landets stærke binding til vesteuropæiske journalistiske standarder.

I 2008 opstod protester mod en ny medielovgivning, der bl.a. medførte, at æreskrænkelser har en strafferamme på helt op til otte års fængsel – ifølge Reportere uden grænser den videste strafferamme for dette i hele EU. I protesten udkom Slovakiets syv ledende dagblade med en blank forside, på nær syv artikler fra den ny lov, som de havde døbt ”de syv dødssynder”.

Fra Reportere uden grænser kritiseres det, at der i 2014 indførtes en større begrænsning af journalistiske akkrediteringer til landets parlament, ligesom det blev forbudt at fotografere parlamentarikernes personlige ejendele.

Slovakiet har ucensureret internetadgang, og både den akademiske frihed og pressefriheden respekteres ifølge Freedom House.

Kilder: Reporters sans frontières, FreedomHouse, Transparency International

 

 

Journalisten har interviewet de unge journalister i denne serie ved "M100 Young European Journalists Workshop" i Potsdam, Tyskland.

Danske journalister kan også ansøge om at deltage i workshoppen, aldersgrænsen er 26 år.

M100 YEJ foregår årligt i ugen op til mediekonferencen "M100 Sanssouci Colloquium" i Potsdam. M100 YEJ er bl.a. finansieret af det tyske udenrigsministerium og Google.

 

 

 

0 Kommentarer