Gerzson fra Ungarn: »Der er historier om korruption hver dag«

VIDEO: Lukketheden har sænket sig over Ungarn, mener den undersøgende journalist Gerzson Szántó. Han ser, at magthaverne kæmper imod kritisk journalistik med alle midler – også med lovgivning

Uddannelse: Økonomi og journalistik ved Eötvös Lóránd University.

Arbejder som: Undersøgende journalist for onlinemediet Átlátszó Oktatás, især inden for datatunge projekter omkring korruption.

 

 

Hvordan er dine arbejdsforhold som undersøgende journalist i Ungarn?

»Der er en generel tendens til, at der er flere og flere historier, som folk i de øverste kredse forsøger at skjule. Der sker de utroligste ting. De prøver at kæmpe imod, at historierne fortælles, endda også med lovgivning. Men heldigvis er vi stadig i en tilstand, hvor vi kan skrive de her historier. Men de prøver stadig at begrænse adgangen til offentlige informationer.«

Selv som EU-land er korruption stærkt udbredt?

»Ja. Men korruption er et overbrugt ord i Ungarn. Det er et problem i sig selv. Der er historier om korruption hver dag. Det er blevet så normalt, at folk bliver vant til det. Folk får indtrykket af, at hvis du vil have succes, penge og det "rigtige" liv, så skal du ikke følge reglerne.«

Hvordan kan journalistikken forbedres i Ungarn?

»En mulig forbedring for journalistikken i Ungarn er det stik modsatte af det, vi gør lige nu: Det vigtigste er fri adgang til information, at sikre institutionernes åbenhed, så de hjælper folk – de fungerer jo med offentlige midler og er til for offentligheden. De vil ikke dele disse informationer og vil ikke samarbejde med medierne. Det bør ændres, de skal forstå, at de arbejder for offentligheden.«

Kan dine europæiske kolleger hjælpe Ungarn på vej?

»Vi skal lade os inspirere af de vesteuropæiske lande og bruge deres undersøgende værktøjer. Men jeg tror også på samarbejde. Ved workshoppen her i Potsdam møder vi professionelle fra mange forskellige redaktioner og lande, som vil dele deres idéer, erfaringer og informationer. Det er vejen frem.«

 

 

Status på Ungarn

Siden sit genvalg som premierminister i 2010 har Viktor Orbán ifølge Reportere uden grænser ”til stadighed strammet sit greb om medierne”. Det gælder ikke mindst den ny medielov fra 2011, som den Europæiske Kommission kritiserede.

Med National Media and Infocommunications Authority (NMHH) kan den ungarske regering ”fortsætte med at kontrollere aftalerne og mandaterne blandt medlemmerne i den ny komité til medieovervågning”, lyder Reportere uden grænsers vurdering.

”Orbáns mest loyale støtter belønnes med kommercielle radiofrekvenser. ”Sympatiske” mediehuse får statslige annoncer. Ungarns næstvigtigste nyhedsportal, Origo, er blevet overtaget af en investor, som er en ”ven” (af Orbán, red.).”

Ifølge Reportere uden grænser er Direkt 36 dermed nu et af de få uafhængige private medier i EU-landet, der ellers er medunderskriver på Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder.

De ungarske medier har ofte udenlandsk ejerskab, mens de hjemligt ejede medier ifølge demokrati-ngo'en Freedom House ”overvejende er koncentreret i hænderne på Fidesz-partiet”, der har flertal i parlamentet.

For nylig har landets offentlige anklager – trods regeringens umiddelbare afvisning af restbrud – indledt en særlig undersøgelse af politivold mod en gruppe journalister ved den serbisk-ungarske grænse under flygtningekrisen i efteråret 2015.  Et forhold, der roses af European Center for Press and Media Freedom.

Kilder: Reporters sans frontières, FreedomHouse, Transparency International

 

 

Journalisten har interviewet de unge journalister i denne serie ved "M100 Young European Journalists Workshop" i Potsdam, Tyskland.

Danske journalister kan også ansøge om at deltage i workshoppen, aldersgrænsen er 26 år.

M100 YEJ foregår årligt i ugen op til mediekonferencen "M100 Sanssouci Colloquium" i Potsdam. M100 YEJ er bl.a. finansieret af det tyske udenrigsministerium og Google.

 

 

 

0 Kommentarer