Mange ord – små forandringer

 Det magiske vendepunktAf Malcolm GladwellForord af Jacob LudvigsenBindslev275 sider, 269 kr.

 

Det magiske vendepunkt
Af Malcolm Gladwell
Forord af Jacob Ludvigsen
Bindslev
275 sider, 269 kr.

Bogen er oversat fra »The Tipping Point: How Little Things Can Make a Big Difference«, 2000
af Flemming Chr. Nielsen

 

Fortryllende, men desværre meget amerikansk ny bog om, hvordan små ændringer kan blive til store forandringer

Ideer, adfærd og varer kan være smitsomme. Så smitsomme, at de skaber en social epidemi. En tilsyneladende ubetydelig detalje, et lille puf, kan afstedkomme en forandring af forunderlig størrelse.

Det er den amerikanske journalist Malcolm Gladwells grundlæggende ide eller opdagelse. Over 275 letløbende sider fører han bevis for ideers smitsomhed gennem en lang række, fortrinsvis amerikanske, eksempler. Bogen er velskrevet, eksemplerne gennemarbejdede og til tider fortryllende morsomme.

Modsat mange mediers og journalisters selvforståelse, min egen inkluderet, skabes forandringer ikke af rationelle og veldokumenterede ideer, som formidles via medierne af indsigtsfulde og omhyggelige journalister. Forandringer sker ej heller, fordi nogen har ret. Eller mange penge. Eller magt. Ifølge Malcolm Gladwell skabes forandringer af et uhyre lille antal personer med særlige egenskaber:

Sammenkoblere, Kendere og Sælgere af en hel særlig beskaffenhed kan få os til at samles om nogle enkle problemstillinger. De identificerer vinklen, raffinerer budskabet og spreder det via store personlige netværk, de starter en mundtlig epidemi.

Små detaljer, for eksempel i sproget, gør, at en ide holdes fast og folk ændrer adfærd. Den samme ide, det samme budskab, men uden detaljen, bliver en ubetydelig døgnflue.

»Det magiske vendepunkt« handler om, hvorfor et mundtligt budskab kan sprede sig med lynets hast, som en virus. Hele Malcolm Gladwells univers bygger på sammenligningen med den biologiske epidemi, hvor en virus spreder sig som ringe i vandet. Det er den enkle ide, hvorom alle historier og beviser drejer sig, og det er samtidig bogens svaghed: Epidemi-tanken er forklaringen på alle eksempler. Detaljer som understøtter teorien fremhæves, mens vi ikke en eneste gang udfordres med et forsøg på at finde andre forklaringer. I den forstand er bogen næsten pseudovidenskab, og det svækker dens troværdighed, at forfatteren forsimpler og insisterer i en sådan grad.

Men Malcolm Gladwells »Det magiske vendepunkt« er alligevel meget læseværdig for alle, som forsøger at sælge en pointe eller forandre verden bare en lige smule, og foruroligende i sin konklusion om, hvor lidt den journalistik, vi betragter som god og væsentlig, egentlig betyder.

 

 

0 Kommentarer