Det gælder især netversionen, når Kristeligt Dagblad nu justerer avisens etiske regler. Opstramningen af avisens etiske regelsæt kommer efter den justering af de vejledende, presseetiske regler, der for kort tid siden blev vedtaget.
I har fået et nyt etisk regelsæt?
»Jeps. Der er kommet de nye, opstrammede, presseetiske regler. Dem har vi selvfølgelig læst nøje igennem. Så har vi benyttet anledningen til at opdatere vores egne. Vi har selvfølgelig sikret, at vores egne regler er i overensstemmelse med de nye vejledende regler. Men så har vi ellers pudset dem af i nogle hjørner,« siger Jeppe Duvå, der er redaktionschef på Kristeligt Dagblad.
I lægger jeres egne regler ovenpå?
»Ja det er det, der er tale om. Vi har et minimum i de vejledende regler for god presseskik. Men så har vi vores egne ved siden af, som på nogle punkter går videre, men i hvert fald versionerer reglerne til vores nøjagtige behov.«
Er det regler I mener, at andre medier burde tage til sig?
»Ikke nødvendigvis vores. Men alle nogenlunde respekterede medier har i dag egne, etiske regelsæt. Sådan bør det naturligvis være.«
Kristeligt Dagblad fik for kort tid siden kritik i Pressenævnet for sagen om "Garagedrengen".
»Ja, det er rigtigt. Der var en hel stribe medier, der fik kritik. For ikke at have prøvet at indhente kommentarer fra forældrene.«
Har den sag været med til atsætte skub i, at I strammer op?
»Ja det er sager som den der gør, at vi har haft et behov for at gå vores egne spilleregler igennem. Det her, at kontakte den kritiserede, eller anklagede part, eller en part for hvem en artikels oplysninger kan være skadeligt, det med at kontakte den part er jo fuldstændig fundamentalt. Det har altid være en del af vores journalistik, det er helt indlysende. Men den konkrete sag er et udtryk for, at vi faktisk ikke havde været gode nok til det. Så er det en ringe trøst, at det var der heller ikke andre, der var. Det viser bare lidt om, hvordan vi desværre tænker for ens i denne her branche.«
»Klagefristen var faktisk overskredet i vores tilfælde. Men Pressenævnet valgte at se bort fra den tidsgrænse. Hvilket vel er et udtryk for, at Pressenævnet faktisk begynder at se hårdere på tingene. At de siger, at "det med at en tidsgrænse er overskredet skal ikke nødvendigvis forhindre os i at tage en sag op."«
»Det er fair nok. Der er mange sager, som medierne burde have tabt, men som bliver vundet på en formalitet.«
I forbindelse med offentliggørelsen af Kristeligt Dagblads nye etiske regler, skriver chefredaktør Erik Bjerager i en klumme:
"For Kristeligt Dagblad er etik ikke bare noget, vi skriver om. God etik er det afgørende grundlag for al den journalistik, vi laver."
Erik Bjerager skriver, at Kristeligt Dagblad betragter de nye presseetiske regler som "minimumsregler", og at avisen derudover har tilføjet sine egne regler.
"Fornyelsen af de etiske retningslinjer gælder især et væsentligt nyt område: Journalistikken på Kristeligt Dagblads netsider. Det er ikke ligetil at ”fjerne” fejl eller uønskede personoplysninger, der findes på digitale medier, men nu har vi retningslinjer for, hvordan vi håndterer henvendelser om dette. Der er også retningslinjer for internetdebatten og andre nyskabelser på nettet," skriver Erik Bjerager.
Som et eksempel på retningslinjerne nævner chefredaktør Erik Bjerager, at Kristeligt Dagblad som hovedregel ikke nævner "navne og andre personlige oplysninger på mistænkte, sigtede, tiltalte eller dømte personer, ligesom vores regler beskriver den interne klagegang og indskærper, at et sobert sprog udgør en del af avisens etik."
Derudover fremhæves bl.a., at der skal være meget klare klagemuligheder over fejl i avisen.
Avisens nye regler kan læses her: k.dk/etiske-retningslinier
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.