Kommentar til anmeldelse

DEBAT. Anne Lea Landsted har skrevet en interessant anmeldelse om journalistisk følgagtighed. Om det fænomen, at journalister tænker og opfører sig ens

Anne Lea Landsted har skrevet en interessant anmeldelse om journalistisk følgagtighed. Om det fænomen, at journalister tænker og opfører sig ens (Journalisten nummer 3/2015).

Desværre bruger hun anledningen til at anmelde en af Ajours nye bøger ’Forelsket i vinklen’, der handler om noget andet, nemlig begrebet selvfiksering. At vi farer ud i virkeligheden for at få vores vinkel bekræftet, ikke for at få en afprøvet.

Hun betvivler, at den amerikanske psykolog Daniel Kahneman vil godkende en af bogens pointer – det har vi sådan set ikke bekymret os om. Hans bog har været en inspiration for forfatterne Malene Bjerre og Mikkel Hvid, men den handler ikke om journalistik – det gør deres bog til gengæld.

Anne Lea Landsted gør også opmærksom på, at vi har stavet Trine Villemanns efternavn med W – det er ikke en fikseringsfejl, men en stavefejl, som selvfølgelig er ærgerlig, men ikke i væsentlig grad går ud over pointen.

Anne Lea Landsted gør også venligt opmærksom på et par glimrende bøger, der er gode at blive kloge af på det journalistiske håndværk. Den ene af de forfattere anbefalede i øvrigt på seneste fagfestival netop en af Ajours bøger.

Hun anbefaler os at udgive ”en journalistisk lærebog med konkrete anvisninger i, hvordan man laver god journalistik”. Det er efter vores mening ikke gjort med én bog – dertil er faget for nuanceret og kompliceret. Min beskedenhed og pladsen her forbyder mig at opremse hele vores repertoire på det felt – det finder man på ajour.dmjx.dk.

Men jeg må måske nævne, at vi inden for det seneste halve år har udgivet bøger som ’Journalistik over grænser’, ’Etik for journalister på nettet’, ’Skarpt skåret’ (om korte tv-indslag), ’Håndbog i konstruktiv journalistik’, Kurt Strands ’Interview for journalister’ og Nanna Tofts ’Syv journalistiske benspænd’. 

Teddy Petersen, forlagschef, Ajour

Anna Lea Landsted har valgt ikke at kommentere indlægget.

0 Kommentarer