Jakob Sheikh vinder “Lille Cavling”: Jeg røvrender aldrig mine kilder

Politiken-journalist Jakob Sheikh modtager Kristian Dahls Mindelegat for sin dækning af danske syrienskrigere. "Når radikaliserede unge lader mig komme tæt ind på livet af dem, tror jeg først og fremmest, det handler om, at jeg aldrig røvrender dem. Det er mit vigtigste princip," forklarer Jakob Sheikh (Opdateret kl. 9.47: Interview med Sheikh tilføjet)

"Takket være et enestående kildenet, en stor menneskelig nysgerrighed og en fremragende fortælleevne er Jakob Sheikh i stand til at give os nærværende portrætter af nogle mennesker, vi har et stort behov for at forstå, og en indsigt i radikaliseringens mekanismer."

Sådan lyder det fra juryen bag Kristian Dahls Mindelegat – journalistprisen, der ofte kaldes "Den Lille Cavling-pris". Prisen går til 27-årige Jakob Sheikh fra Politiken.

Kristian Dahls Mindelegat uddeles af den københavnske Kreds 1 til "en yngre journalist, som med lødig journalistik har skabt interesse for sit stofområde". Prisen er på 15.000 kroner.

Kilderne nærer stor mistillid til journalister

Hvad har du gjort for at få det kildenetværk, juryen roser?

"Når radikaliserede unge lader mig komme tæt ind på livet af dem, tror jeg først og fremmest, det handler om, at jeg aldrig røvrender dem. Det er mit vigtigste princip. I de miljøer, jeg beskæftiger mig med, nærer folk generelt en meget stor mistillid til medier og journalister. Som udgangspunkt tror de, at man vil dem noget skidt. De er vant til ikke at blive lyttet til, og derfor er det porøse kilder, der kræver en lidt anderledes tilgang," skriver Jakob Sheikh til Journalisten.

Han tilføjer, at hans baggrund kommer ham til gode.

"Derudover har jeg tilfældigvis en baggrund, der gør, at jeg selv kender folk i de lag af samfundet. I lang tid har debatten været ført af politikkere og eksperter – hen over hovedet på dem, det hele i virkeligheden handler om. Det er synd, synes jeg. For taler man med de unge, får man ofte et unikt blik ind i den problematik, alle er så forhippede på at løse," skriver han og tilføjer:

"Men når det er sagt, synes jeg, det er blevet bedre. De danske medier kommer tættere og tættere på, og særligt efter den seneste tids politiske debat begynder vi at se et reelt ønske om at undersøge og forstå de her mennesker."

Politiken-journalister vandt også sidste år

Prisen overrækkes fredag den 20. marts klokken 16 i Journalisternes Hus på Gammel Strand 46.

Sidste år gik Mindelegatet også til Politiken. Her var det journalisterne Jeppe Laursen Brock og Christian Heide-Jørgensen, der vandt for artikelserien 'Doping i Danmark'.

De andre nominerede til prisen var:

  • Chris Kjær Jessen og Carl Emil Arnfred, Berlingske, (32 og 35 år) for en undersøgende artikelserie om partistøtte i dansk politik
  • Kristian Corfixen og Sebastian Abrahamsen, Information (begge 26 år) for artikelserien "Dømt til dårlig behandling" om lægebehandlingen af fanger i danske fængsler
  • Puk Damsgård Andersen, DR, (36 år) for bogen "Hvor solen græder" om borgerkrigen i Syrien

Opdateret klokken 9.47: Interview med Jakob Sheikh tilføjet.

0 Kommentarer