Qatar

Graverjournalister afslører: Qatar har hacket journalister

Mindst tre journalister er ifølge ny afsløring forsøgt hacket af en hackergruppe med bånd til Qatar. Tre af dem skrev kritisk om VM-slutrunden

Qatar har benyttet en hackergruppe fra Indien til at hacke eller forsøge at hacke en række prominente personer, der har haft indflydelse eller åbent kritiseret det kommende fodbold-VM i Qatar.

Det afslører det britiske Bureau of Investigative Journalism i et samarbejde med The Sunday Times, der har sendt undercoverjournalister til Indien for at optrevle sagen.

Ud over toneangivende politikere og tidligere UEFA-præsident Michel Platini er hackerne også målrettet gået efter journalister.

Det gælder blandt andre BBC’s politiske redaktør, Chris Mason, den franske graverjournalist Yann Philippin, Sunday Times-redaktøren Jonathan Calvert og AP-journalisten Alan Suderman.

Skrev om VM

De tre sidstnævnte havde op til hackerforsøgene skrevet kritisk om Qatar, som i slutningen af november er vært for det dybt kontroversielle VM i fodbold.

Tre af de nævnte journalister mener ikke, at hackerforsøgene lykkedes, mens det fortsat er uklart i et af tilfældene.

Gravergruppen fra Bureau of Investigative Journalism har set hackernes henvendelse til Chris Mason, hvor hackerne har konstrueret en mail, der udgiver sig for at komme fra Facebook eller Twitter.

Det er såkaldte phishing-mails, der forsøger at få den modtagende bruger til at oplyse brugernavn og kodeord.

Over for graverjournalisterne afviser advokater på vegne af den qatarske regering, at man har bestilt hackerangreb mod navngivne personer.

Kritik af Qatar

Qatar har ad flere omgange forsøgt at forsikre verden om, at diktaturet vil respektere den frie presse under VM.

Alligevel har en række historier skabt tvivl om, hvordan vilkårene bliver for den internationale presse under slutrunden.

Ikke mindst blev to norske journalister anholdt, da de var på opgave i hovedstaden Doha i ørkenstaten. Derudover fik de deres udstyr konfiskeret og blev bedt om at skrive under på et dokument, de ikke kender indholdet af.

Det fik efterfølgende Dansk Journalistforbund til at fraråde danske journalister at arbejde i Qatar under slutrunden.

Senest blev en planlagt studietur for en række danske journalister aflyst i sidste øjeblik, da man fra arrangørens side oplevede stigende modstand fra det qatarske regime.

Afsløringen fra Bureau of Investigative Journalism og The Sunday Times viser også, at andre lyssky aktører har benyttet de indiske hackere til målrettet at få adgang til fortrolige informationer fra nøglepersoner i Europa. I alt har mindst 100 personer været mål for hackingen.

0 Kommentarer