DJ fraråder alle journalister at rejse til VM i Qatar

Vi kan ikke stole på Qatar, lyder det fra Dansk Journalistforbund, som nu fraråder alle journalister at dække VM i landet

Det er ikke sikkert for danske journalister at arbejde i Qatar.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Journalistforbunds næstformand, Allan Boye Thulstrup, i et interview med Radio Loud.

Over for Journalisten uddyber han:

”Det nytter ikke noget, at man fra Qatars side først lover pressen, at man kan arbejde uhindret, og at de så anholder journalister,” siger Allan Boye Thulstrup.

Her henviser han specifikt til de to norske journalister fra stationen NRK, der blev arresteret under en reportagerejse til Qatar. I forlængelse af anholdelsen blev de to norske journalisters udstyr konfiskeret, og det er særligt konfiskeringen, der bekymrer Allan Boye Thulstrup.

”Nu ved myndighederne i Qatar jo, hvad der ligger på journalisternes udstyr. Hvis de har været i kontakt med regeringskritiske kilder og har telefonnumre eller oplysninger, så er det en proces, hvor Qatar har kortsluttet hele kildebeskyttelsen,” siger han.

Stoler ikke på Qatar

Dansk Journalistforbund vil nu tage kontakt til Danske Medier og afsøge støtte til at forsøge at få den danske regering til at lægge et internationalt pres på Qatar.

”Lad mig sige det sådan, at jeg ikke stoler på Qatar. Jeg er bange for, at de regeringskritiske kilder risikerer at forsvinde eller komme i fængsel i lang tid, og at de ikke behandles pænt i fængslet,” siger Allan Boye Thulstrup.

De to norske journalister fra NRK var anholdt og tilbageholdt i 32 timer i Qatar.

Efter hjemturen til Norge har de to, Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani, fortalt om forløbet på et pressemøde.

”Det første sted vi var, oplevede vi, at tonen var hård. De ville gerne gøre os lidt usikre. Det var en oplevelse af råben og den slags,” siger Ekeland ifølge nyhedsbureauet NTB.

Udstyr konfiskeret

Han slog dog ved samme pressemøde fast, at de blev behandlet godt, og at der ikke var trusler eller vold. De fik dog konfiskeret deres udstyr:

”Vi spurgte om vores udstyr, men det fik vi ikke med.”

Ifølge norske VG havde de to journalister en interviewaftale med regimekritikeren Abdullah Ibhais. Han blev imidlertid anholdt af politiet blot timer inden interviewaftalen, skriver VG.

De to blev anholdt på deres hotel kort efter et længere interview med chefen for VM-slutrunden, Nasser al Khater.

Ifølge Qatars myndigheder blev de anholdt for ulovlig indtrængen og for at filme uden tilladelse.

0 Kommentarer