Pressefrihed

Aflyst i sidste øjeblik: Qatar spænder ben for kursus for danske journalister

Det er med stor ærgrelse, at kursuslederen fire dage før afrejse måtte sig nødsaget til at aflyse den planlagte efteruddannelse

Mandag eftermiddag letter et fly fra Københavns Lufthavn med kurs mod Qatars hovedstad, Doha.

Ombord på det skulle have været et hold af deltagere og kursuslederen for efteruddannelseskurset ’Qatar før kampstart: VM og menneskerettigheder’, der skulle have varet i seks dage.

Men torsdag aften blev kursusleder Jakob Rubin nødt  til at sende en mail ud til de ni danske journalister og fotografer, der skulle have deltaget i kurset:

”Jeg sendte den utroligt beklagelige besked ud, som jeg var virkelig ked af: At kun fire dage før kurset skulle afvikles, at jeg var nødt til at aflyse det,” siger Jakob Rubin.

Han har arrangeret kurser for Mediernes Efteruddannelse i udlandet gennem 10 år. Det var også i det regi, kurset i Qatar blev arrangeret.

”Den helt konkrete årsag til aflysningen er, at Qatars myndigheder har spændt ben for kurset. Jeg kan ikke sige præcis hvem og hvorfor, for jeg ved det simpelthen ikke,” siger Jakob Rubin.

Sådan lød beskrivelsen af kurset:

  • Med afviklingen af VM i fodbold og et vanvittigt ambitiøst projekt ønsker Qatars ledere at placere deres lille land blandt fremtidens store.
  • Trods Qatars grænseløse ambitioner og afsæt i en grundlæggende anderledes kultur har omverdenens fokus i de seneste år mest været på menneskerettigheder, kvindeundertrykkelse (eller ej) og manglende pressefrihed – ikke på fodbold.
  • Dette kursus ser nærmere på Qatar som land, kultur og VM-vært. Vi hører sheikerne forsvare og forklare sig. Og møder modstanderne, de visionære og nogle af landets stærke kvinder.

Kurset har været undervejs siden februar, blev udbudt i kursuskataloget fra Mediernes Efteruddannelse i maj, og da der kom tilmeldinger til kurset begyndte den egentlige planlægning af indholdet. Undervejs har Jakob Rubin haft en lokal partner i Qatar, der har stået for en stor del af kontakten med repræsentanter i Qatar.

Fik ikke grønt lys

Programmet var så godt som faldet helt på plads for en måned siden, men på det tidspunkt begyndte der at komme kurrer på tråden.

”Gennem ham har jeg fået signaler og beskeder fra ham om, at der var en komplikation undervejs. Det har aldrig været helt konkret, hvad det drejede sig om,” siger Jakob Rubin og tilføjer:

”Han har også selv givet udtryk for, at han var bange for at få problemer. Jeg har på fornemmelsen, at han har været mere presset, end han har givet udtryk for overfor mig.”

Jeg skulle komme med en beskrivelse af hvert enkelt medarbejders arbejdsplads og arbejdsområde og liste hver enkelt deltagers profiler på sociale medier.
Jakob Rubin, kursusleder

Da Jakob Rubin for en måned siden ville sende programmet ud til de ni deltagere på kurset, modsatte partneren i Qatar sig det.

”Da jeg sagde, vi skulle have programmet ud, fortalte han, at han havde fået at vide, at han ikke måtte gå videre, før han havde fået svar fra regeringen.”

”Vi skulle have et grønt lys, fordi Qatars myndigheder var blevet bekymrede og ville godkende os og kurset. Og det ville de ikke. Det vil jeg gerne tillade mig at sige, når det er syltet så meget,” siger Jakob Rubin.

Allerede i maj havde Jakob Rubin været i kontakt med Qatars ambassade i London, og ifølge dem skulle der ikke en presseakkreditering til, så længe der ikke blev produceret journalistisk indhold på turen.

Ville have lister over profiler på sociale medier

Pludselig krævede myndighederne alligevel oplysninger om deltagerne på kurset.

Især i løbet af de seneste to uger er Jakob Rubin blevet afkrævet flere og flere informationer om deltagerne.

”Det sidste var lidt grænseoverskridende for mig. Jeg skulle komme med en beskrivelse af hvert enkelt medarbejders arbejdsplads og arbejdsområde og liste hver enkelt deltagers profiler på sociale medier som Facebook, LinkedIn, Twitter og Instagram,” siger Jakob Rubin.

Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig det her udfald, fordi der er tusinder af journalister om et par uger.
Jakob Rubin, kursusleder

Der er blevet krævet navne, fødselsdatoer, pasnumre og mailadresser på deltagerne. Det har Jakob Rubin udleveret, da det ikke er anderledes fra for eksempel Cuba, USA og Israel. Arbejdsområderne beskrev han generisk, men valgte ikke at dele oplysninger om profiler på sociale medier. Kravene kan han kun opfatte på én måde:

”Det hele har været en slags forhalingstaktik,” forklarer han.

Har du fået nogen klare meldinger på, hvorfor der ikke blev givet grønt lys?

”Nej, slet ikke. Det er tavshedsstrategi. Der er ikke noget konkret. Vi kan ikke sige, at de har gjort det ene eller det andet. Vi er bare blevet mødt af en mur af tavshed.”

Fordi Qatar ikke har givet en forklaring på forhalingen, kan Jakob Rubin kun gisne om, hvad der er årsagen til det. De gisninger er underbygget af, hvad hans partner i Qatar har forklaret ham:

”Der er en vrede i det officielle Qatar mod Danmark. Min partner sagde, at de sorte landsholdstrøjer (som Hummel har forklaret som et omvandrende sørgebind, red.) gav ham problemer, og det blev kommunikeret i pressen dernede. Oveni har journalistforbundet anbefalet ikke at tage derned, og det bliver til små skandaler med Nadia Nadim og Brian Laudrup.”

”De bryder sig ikke om kritik. Så det vil jeg tro har været medvirkende. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig det her udfald, fordi der er tusinder af journalister om et par uger.”

”Jeg turde ikke”

Deltagerne på kurset fik i tirsdags besked om, at der var risiko for, at kurset ville blive aflyst på grund af komplikationer i planlægning og forsøg på indblanding fra myndighedernes side.

Samme dag rejste Jakob Rubin til Doha for at mødes med sin partner. Han mødte aldrig op og var som sunket i jorden.

”Jeg begynder at finde ud af, om jeg kan lave en nødløsning ved at hooke op med en med bedre forbindelser. Det er virkelig helt ude i det yderste af en redningsplan. Og der får jeg et gennembrud og kontakt til nogle, der har indflydelse og dygtige journalister, men de bakker også ud,” siger Jakob Rubin.

”Jeg tog til Qatar for at mødes med min partner og holde møder, men ingen ville se mig. Og så turde jeg ikke. Det kan jeg ikke tage ansvar for som kursusleder. Så vi flyver ikke derover på mandag, når det ser sådan her ud.”

 

Det her forløb har for mig desværre vist, at Qatar ikke er et moderne og åbent samfund. Desværre har det bare bekræftet nogle fordomme.
Jakob Rubin, kursusleder

Under sit ophold i Doha blev der adskillige gange ringet til Jakob Rubins telefon på værelset. Og engelske numre ringede til hans egen telefon.

Jakob Rubin følte sig overvåget.

”På min telefon har jeg fire gange fået et opkald fra et engelsk nummer, som jeg troede var Qatars ambassade i London. Så jeg tog den. De sagde Jakob, og så var der ingen. Der var aldrig nogen. Det er nogle af de signaler, der gjorde, at jeg blev bekymret.”

Hvad blev du bekymret for?

”Min fantasi kan finde på alt muligt, men der var den helt konkrete sag med de to norske journalister, der sidste år blev tilbageholdt i 32 timer. Jeg var tryg ved, at det var det værste, der kunne ske. Men det var alligevel også en bekymring.”

Havde ikke forestillet sig det udfald

Trods den kritik, der de seneste år har været af Qatar, som blandt andet handler om ikke at respektere menneskerettigheder og pressefrihed, havde Jakob Rubin ikke forestillet sig, at landets myndigheder ville stikke en kæp i hjulet på et kursus for danske journalister.

”Ikke når landet bliver oversvømmet med journalister og fans om ganske få uger. Jeg har måske været for godtroende eller overvurderet Qatar. Jeg mener virkelig, at det eneste rigtige, hvis man er udsat for sådan en kritik, at man forklarer og forsvarer det,” siger han.

Men kan det ikke være en del af forklaringen på tavsheden, at I har været for sent ude, og myndighederne lige nu er i fuld gang med at sørge for akkreditering af netop tusindvis af journalister, der skal dække slutrunden?

”Det ved jeg ikke, om man kan sige. Vi har været i gang i så mange måneder, og det er mange måneder siden, at jeg kontaktede Qatars ambassade.”

Bekræfter fordomme

Målet med kurset var at give deltagerne et større indblik i Qatar, landets udvikling over sin korte historie, og med Jakob Rubins ord en forståelse for den større sammenhæng og ikke kun fokusere på de kritisable forhold i Qatar.

”Det her forløb har for mig desværre vist, at Qatar ikke er et moderne og åbent samfund. Desværre har det bare bekræftet nogle fordomme, når jeg egentlig gerne ville det modsatte,” siger han.

De, der skulle have deltaget kurset, har fået besked om, at de enten kan vælge at melde fra. Så vil arbejdspladsen få refunderet det beløb, der ikke er brugt på flybilletter eller hotel.

Alternativt kan de rejse derned på almindeligt visum på de flybilletter og hotelværlser, der allerede er købt og betalt, og foretage et selvstudium.

Jakob, ville du som deltager være bekymret for at tage derned nu, når myndighederne har oplysninger på en og ved, man skulle have deltaget på det kursus?

”Det er et interessant sted på mange måder, og det kommer i globalt fokus de kommende uger. Jeg ville ikke være bekymret for at tage derned nu. Man skal ikke begynde at provokere, men det ville jeg ikke være bekymret for,” siger han.

Det er første gang, at Mediernes Efteruddannelse er nødt til at aflyse et kursus, fordi det ikke er blevet godkendt af myndigheder i udlandet.

”Jeg er såret professionelt og personligt over, at det er blevet til det her. Det er virkelig ærgerligt for mig, at det ikke lykkes. Min partner derovre har knoklet i månedsvis og har ikke fået noget ud af det. Det bliver til en dårlig historie,” siger Jakob Rubin.

0 Kommentarer

Læs også

Pressefrihed

DJ: Qatars utilstedelige opførsel tegner ildevarslende for VM-dækningen

21. OKTOBER 2022