Pressefrihed

DJ: Qatars utilstedelige opførsel tegner ildevarslende for VM-dækningen

Det er fuldstændig utilstedeligt, at Qatar kræver oplysninger om danske journalisters færden på sociale medier, lyder kritikken

”Det kan ikke være gået op for Qatar, at når man har inviteret hele verden på besøg, bestemmer man ikke selv, hvem der dukker op.”

Sådan lyder det fra Dansk Journalistforbunds næstformand, Allan Boye Thulstrup, i kølvandet af, at Qatars myndigheder har stukket en kæp i hjulet for afholdelsen af et seks-dages efteruddannelseskursus i landet.

”Qatar har sendt et signal om, at man accepterer, at der bliver laver journalistik dernedefra. Det viser de så med det her, at de ikke gør,” siger Allan Boye Thulstrup.

Ni danske journalister og pressefotografer skulle have deltaget i kurset ’Qatar før kampstart: VM og menneskerettigheder’, der er udbudt af Mediernes Efteruddannelse.

Man skal tage alle de forholdsregler, man ville gøre, hvis man var på vej ind i en krigszone eller et andet fjendtligt miljø.
Allan Boye Thulstrup, næstformand for Dansk Journalistforbund

Deltagerne skulle efter planen være rejst til Qatar mandag, men i aftes sendte kursusleder Jakob Ruin en mail til deltagerne, hvor han forklarede, at kurset bliver aflyst.

”Den helt konkrete årsag til aflysningen er, at Qatars myndigheder har spændt ben for kurset. Jeg kan ikke sige præcis hvem og hvorfor, for jeg ved det simpelthen ikke,” siger Jakob Rubin til Journalisten.

Forsøg på overvågning

I ugerne op til kursusstart var landets myndigheder begyndt at blande sig i kursets indhold, og de fremsatte krav om at få oplysninger på deltagerne. De ville ikke bare have navn, telefonnummer og mailadresser på deltagerne, men ville også have lister over deltagernes profiler på sociale medier.

”Det er en overvågning, jeg mener er helt utilstedeligt og et tegn på, at de er et totalitært styre,” siger Allan Boye Thulstrup.

Jakob Rubin har arbejdet sammen med en lokal, der har stået for en stor del af kontakten med myndighederne i Qatar i forbindelse med kurset.

Sådan lød beskrivelsen af kurset:

  • Med afviklingen af VM i fodbold og et vanvittigt ambitiøst projekt ønsker Qatars ledere at placere deres lille land blandt fremtidens store.
  • Trods Qatars grænseløse ambitioner og afsæt i en grundlæggende anderledes kultur har omverdenens fokus i de seneste år mest været på menneskerettigheder, kvindeundertrykkelse (eller ej) og manglende pressefrihed – ikke på fodbold.
  • Dette kursus ser nærmere på Qatar som land, kultur og VM-vært. Vi hører sheikerne forsvare og forklare sig. Og møder modstanderne, de visionære og nogle af landets stærke kvinder.

Han har fået forklaret, at Qatar ser stærkt kritisk på den sorte spillertrøje, som det danske landshold indviede for en måned siden, og at det har kompliceret planlægningen af kurset.

”Det er meget ildevarslende i forhold til, hvad der kommer til at ske med journalistikken i Qatar de næste par måneder. De har lovet, at de ikke vil sanktionere mod journalister. Nu begynder de at gøre det allerede inden,” siger Allan Boye Thulstrup.

Skal sikre kilder

Journalister i tusindvis er i disse dage ved at forberede sig til at skulle til Qatar for at dække VM-slutrunden. Og forholdene omkring det aflyste kursus bør tjene som en påmindelse om, hvad det er for et land, man arbejder i.

”Man skal tage alle de forholdsregler, man ville gøre, hvis man var på vej ind i en krigszone eller et andet fjendtligt miljø,” siger Allan Boye Thulstrup.

Han anbefaler, at man sikrer sig digitalt, så der ikke er adgang til indhold på computere og telefoner, at man holder øje med, om man bliver fysisk overvåget. Og ikke mindst, at man hele tiden husker, at man kan have med kilder at gøre, der ikke bare kan rejse hjem til Danmark, når VM er overstået.

”Det virker på Jakob Rubin, som om hans lokale kontakt er blevet presset, så det handler også om at passe på dem, der er dernede. Og hvis der er kilder, der har mod på at være kritiske overfor det her styre, handler det om at sikre dem, så de ikke risikerer at få ørerne i halshugningsmaskinen,” siger Allan Boye Thulstrup.

DBU i kritisk dialog

Qatar har flere gange fremhævet, at tusindvis af journalister hvert år arbejder frit i landet. I slutningen af sidste år blev to norske journalister dog anholdt og tilbageholdt i 32 timer, før de blev løsladt mod at underskrive et dokument på arabisk, som de ikke forstod indholdet af.

Det internationale fodboldforbund FIFA og Dansk Boldspil Union (DBU) har også gentagne gange lovet drøftelser med Qatar om at overholde menneskerettigheder som f.eks. pressefriheden.

”DBU har lovet os, at der er kritisk dialog, så det går vi ud fra, at de stadig har,” siger Allan Boye Thulstrup.

0 Kommentarer

Læs også

Pressefrihed

Aflyst i sidste øjeblik: Qatar spænder ben for kursus for danske journalister

21. OKTOBER 2022