Gjorde finanskrisen til en ’and’

FAGLIG FLOVMAND: De fleste mediearbejdere kender følelsen af at stå med en opgave, man dybest set ikke har lyst til at lægge navn til. I denne serie bringer Journalisten en række små fortællinger om faglige flovmænd.

det var i efteråret 2008, hvor jeg kort forinden var blevet ansat som seniorkonsulent i kommunikationsbureauet Cohn & Wolf. Jeg kom fra Nyhedsavisen, hvor jeg primært skrev sundhedsstof, og Cohn & Wolf gjorde det meget inden for sundhedskommunikation, men også andre sektorer, eksempelvis finanssektoren.

Firmaet var blevet hyret til at arrangere et kommunikations-seminar for topledelsen i pensionsselskabet ATP. ATP havde sendt alle direktører og folk med striber på skuldrene op til Gilleleje Badehotel sammen med os for at lære om krisekommunikation og pressens måde at fungere på. Efter aftensmaden var der underholdning med Thomas Larsen fra Berlingske, der fortalte om livet på Christiansborg, og så almindelig hygge omkring baren.

Lige pludselig står jeg så der og drikker håndbajere med ATP’s fondsdirektør Bjarne Graven Larsen, Lars Rohde – den senere nationalbankdirektør – og et par andre topchefer. Vi taler om den økonomiske situation i verden, da de islandske banker for alvor er begyndt at vakle, og Bjarne Graven Larsen giver udtryk for, at det her er stort – kæmpestort!

Og så er det, at jeg – eksperten i medier – siger: »Den der historie med Island, banker og dårlig økonomi … der går højest et par uger, så er det slut. Ingen medier gider skrive om det samme emne i længere tid. Der kommer sgu snart en ny sag og rydder forsiden.« Til det svarer Bjarne Graven Larsen helt tørt, at det er han ikke helt sikker på. Men jeg kloger mig bare videre om mediernes beskaffenhed, journalisternes psykologi og så videre.

Efter et par måneder kan jeg godt se, at jeg har taget maksimalt fejl. Men i mit eget sind, da jeg stod der i Gilleleje, var der ingen tvivl. Jeg havde – vel som alle andre journalister og danskere – ikke helt forstået dybden i det, vi senere kaldte finanskrisen. Men det var rigeligt kækt at stå der med nogle af landets tungeste økonomiske drenge og udlægge teksten for dem. De tog mine kommentarer seriøst nok, men med deres viden og indsigt må de have tænkt: Hold kæft, en idiot!

– Journalist Lars Igum Rasmussen, Ugeskrift for Læger
Fortalt til lasse højsgaard

0 Kommentarer