FEMINA-redaktør har nået at fortryde hundrede gange

Fire kvinder fra FEMINA’s redaktion viser sig upoleret frem i rummelighedens navn. Chefredaktøren bidrager med bare silikonebryster og armhulehår: »Jeg har sagt til mig selv, at hvis folk peger fingre, tydeliggør det, at der er behov for, at nogen gør noget,« mener Camilla Kjems

”Vi fire vil gerne begynde med at vise vores upolerede spejlbilleder frem. Og stå ved dem. Ingen af os er forkerte – eller mere rigtige end andre. Vi er bare os selv. 100 procent.”

Sådan beskriver magasinet FEMINA sin nye kampagne ’100 procent mig’, hvor fire kvindelige redaktionelle medarbejdere viser deres kropsbehåring, former og eftergraviditetsmaver.

Anledningen er 100-året for kvindernes valgret, og meningen med kampagnen er at gøre opmærksom på kvinders ret til at være forskellige. Nu er det læserne, der under hashtagget #100procentmig skal på banen på Instagram og vise, hvem de er.

Chefredaktør Camilla Kjems har selv smidt trøjen og viser sine silikonebryster og armhulehår frem i den første artikel i serien. Hun mener, det ligger lige til højrebenet, at FEMINA’s redaktion inddrager sig selv i kampagnen.

»Vi synes, at der er enormt mange skyttegravskrige imellem kvinder og i debatten i medierne. Det går på, at der er én rigtig måde at være kvinde på. FEMINA er til alle de kvinder, du er, som vores pay-off lyder. Vi vil gerne walk the talk og vise, at vi er kvinder med de samme issues som vores læsere og medvirke til mere rummelighed,« siger Camilla Kjems.

Har fortrudt hundredevis af gange

Camilla Kjems fortæller, at idéen om at stille sig op fra starten virkede naturlig for redaktionen. Men det har ikke været uden personlige overvejelser, at hun har vist sig selv uden filter.

»Man gør sig selv sårbar, og man sætter sig selv i en position, hvor folk kan pege fingre. Jeg har selv nået at fortryde hundredevis af gange i processen. Men jeg har sagt til mig selv, at hvis folk peger fingre, tydeliggør det, at der er behov for, at nogen gør noget,« mener Camilla Kjems.

Hun understreger, at redaktionen kun har mødt positiv respons fra læserne efter kampagnens lancering.

Hvor går grænsen for, hvor meget du vil bruge dig selv i dit arbejde?

»Den går klart her. Jeg synes heller ikke, at der er behov for mere. Men jeg synes, det var interessant, fordi jeg rummer den dobbelthed, at jeg både har silikonebryster og hår under armene. Det provokerer to forskellige grupper,« svarer Camilla Kjems.

Troværdigt at vise, hvem man er

Også journalist Tine Bendixen mener, at det har været oplagt for redaktionen at bruge sig selv i kampagnen. Hun viser selv sit gråsprængte lange hår, som hun oplever, at mange har en holdning til, fordi hun har rundet de 50.

»Det har været en helt okay oplevelse, og jeg synes, det er meget oplagt at bruge sig selv på den her måde til at lave et statement. Da idéen opstod, var det helt åbent, at hvis man havde mod på at være med, så kunne man det. Der var ingen tvang,« fortæller Tine Bendixen.

Det er lidt atypisk, at man som journalist stiller sig selv frem på den her måde. Hvorfor har du valgt at gøre det?

»Jeg synes ikke, det er atypisk. Jeg mener faktisk, det er meget tidstypisk. Jeg synes i højere grad, at vi på alle mulige måder skal bruge os selv og stille os selv frem. Det er kun positivt og troværdigt, at man viser, hvem man er,« svarer Tine Bendixen.

Hun trækker dog grænsen lidt før chefredaktøren og vil ikke, som Camilla Kjems, vise sine bryster frem.

»Jeg er ikke modig nok til at stille mig frem med mine lange patter. Men hvis man har mod på at stille sig op med det budskab, at man skal turde være sig selv, så er det stærkt på alle måder,« siger Tine Bendixen.

Magasiner er ikke overfladiske

Som en sidebonus virker kampagnen også som et modsvar til fordommen om, at kvindeblade er overfladiske, mener Camilla Kjems.

»Magasiner bliver hele tiden beskyldt for at være overfladiske, og vi får at vide, at vi siger det ene og gør det andet. Men jeg synes ikke, at der er en modsætning i, at et kvindeblad rummer lækre livsstilsting og samtidig kan lave et statement om, at kvinder skal have lov til at være forskellige,« siger hun.

Nogen vil sikkert beskylde FEMINA for selv at medvirke til at perfektionere kvinders liv. Har de ret?

»Det har de så langt, at vi også er en del af en genre og en forretning, hvor man både har artikler om kvinders liv og valg, men også livsstil. Vi har mode og tips til, hvordan man tager sig bedst ud, og der er det selvfølgelig de lækre ting, vi fremhæver. Vi skal jo ikke alle gå i hængerøv og træsko fra nu af – det er ikke pointen,« svarer Camilla Kjems.

Er det her starten på et andet FEMINA, end vi har set tidligere?

»Det bliver grundlæggende ikke et andet FEMINA, men vi vil bestemt bestræbe os på at være skarpere på at tydeliggøre rummelighed og forskellighed i bladet. Alt er i spil  – fra modeller til artikler om anderledes livsvalg, end vi selv ville tage,« siger Camilla Kjems.

 

0 Kommentarer