Falske dementier

Påstande om løgn og bedrag er fløjet gennem luften på Færøerne, hvor en større pressesag har optaget sindene.

Påstande om løgn og bedrag er fløjet gennem luften på Færøerne, hvor en større pressesag har optaget sindene.

En større pressesag har i november og begyndelsen af december floreret på Færøerne, hvor påstande om løgn og bedrag har fyldt luften.

Det hele begyndte ganske uskyldigt med, at Landsstyremanden Torbjørn Jacobsen skulle give avisen Sosialurin en kommentar til, at lagmanden på Færøerne, der er socialdemokrat, ville have 1. maj til at være fridag i stedet for Grundlovsdag.

Det blev den borgerlige politiker Torbjørn Jacobsen så tosset over, at han til avisen sagde, at lagmanden er '… en dansk lejesvend, der kun tjener sin danske herre', nærmere betegnet Poul Nyrup Rasmussen. Han sagde desuden, at lagmanden havde '… flere lig i lasten.'

Da selvstyreministeren Høgni Hoydal hørte, hvad der var på vej, forsøgte han at stoppe avisen i at blive trykt, og det samme gjorde Torbjørn Jacobsen, da han fornemmede, hvilke konsekvenser udtalelserne ville få. Avisen gik dog i trykken.

Derpå gik Torbjørn Jacobsen så i gang med at dementere, at han havde sagt, som han havde, ved at sende en pressemeddelelse til alle medier. Men journalisten på avisen Sosialurin havde optaget samtalen på bånd. Dele af det bånd blev derpå afspillet på færøsk tv, og Torbjørn Jacobsens politiske karriere var truet. Han endte dog med at få en kæmpe næse af partiet.

Derpå gik snakken så i gang om, hvorvidt det var etisk forsvarligt at afspille et bånd på tv, der er optaget uden interviewofferets viden. Og om, at journalisten til gengæld var blevet kaldt løgner, hvis han ikke havde optaget samtalen på bånd. Journalist John Johannessen, der lavede interviewet, mener selv, at det var på grænsen at afspille båndet på tv. Til gengæld er han glad for, at han i det hele taget optog samtalen.

"Jeg havde ikke tændt båndoptageren til at begynde med, men da Torbjørn Jacobsen kørte sig selv op til at være helt hysterisk, tænkte jeg, at jeg hellere måtte have det på bånd. Og det er jeg meget glad for, at jeg gjorde. En anden gang tror jeg dog, at vi skal dokumentere udtalel-serne på en anden måde end ved at afspille dem på tv."

 

0 Kommentarer