Et bibliotek har lånt de mennesker, vi hader mest, ud i næsten 20 år

Menneskebiblioteket startede på Roskilde Festival i 2000. Nu rejser medstifter Ronni Abergel verden rundt og udlåner alle slags mennesker til alle slags folk. Vi har spurgt kommunikationsfolk: Hvordan fik du idéen til at gøre noget anderledes? (Rettet 14/9/2019)

På Menneskebiblioteket kan du låne lige præcis den person, du er mest uenig med. Konceptet er enkelt: Mød din yndlingsaversion og nedbryd din fordom.

Overraskende kommunikation

Pressemeddelelsen er død. Men hvad gør du så, når du skal have din historie ud over rampen? Vi har spurgt kommunikationsfolk, hvordan de med et overraskende greb er lykkes med deres kommunikation. Dette er tredje artikel i serien.

Har du selv et godt tip, hvor du eller en kollega gjorde noget nyt i sin kommunikation. Så skriv til cuj@journalisten.dk.

Bag Menneskebiblioteket står Ungdomsorganisationen Stop Volden, der er dannet af brødrene Ronni og Dany Abergel samt Christoffer Erichsen og Asma Mouna fra det københavnsk hiphopmiljø. Med fra projektets start var også Sune Bang fra reklamebureauet Grey København.

Sune Bang var med til at udvikle idéen til biblioteket, ”men succesen ligger i stor grad hos Ronni og folkene bag”, siger han selv.

En idé, der kommunikerer budskabet i sig selv

I år 2000 ville ungdomsorganisationen Stop Volden lave et event, der skulle sætte fokus på fordomme til Roskilde Festival. Idéen var i begyndelsen et område, hvor man kunne stå på skateboard og rulleskøjter, og så ville de uddele brochurer om fordomme og vold.

Deres forestilling var, at fordomme skaber større risiko for vold, og nedbryder man fordommene, mindsker man altså risikoen for slagsmål og andre voldelige episoder.

”De kom til os (Grey København, red.) og briefede os om deres tanker. Vi sagde, skal vi ikke lave en idé, der i sig selv kommunikerer budskabet?” siger Sune Bang.

”Ronni og de andre fra Stop Volden giver heller ikke bare op. Det er nogle folk, der er vokset ud af betonen. De har mødt modstand hele deres liv.”

Sune Bang, kommunikatør

Resultatet blev en helt anderledes måde at kommunikere budskabet ud på – nemlig Menneskebiblioteket.

Lånerne kan låne en menneskelig bog i to timer, med en række forbehold. For eksempel at bogen kommer tilbage i samme stand, som den forlod biblioteket.

”Idéen opstod i selve briefingen. I stedet for at læse i en brochure, at fordomme er et problem, og man skal lade være med at slå, er det meget stærkere emotionelt, hvis man møder en person. At møde et menneske flytter jo ens holdninger langt mere end at læse om ét,” siger Sune Bang.

Fra Roskilde til USA

Stop Volden syntes om Menneskebiblioteket og satte kræfterne ind på at finde forskellige slags folk til deres event på Roskilde Festival.

De skaffede i alt 50 forskellige titler til deres bibliotek, der strakte sig fra alt fra punkere og autonome til højreorienterede.

”De fandt folk gennem deres netværk. De kommer selv fra gaden, og derfor kender de en masse folk,” siger Sune Bang.

Biblioteket har på de godt 20 år, der er gået, siden det slog dørene op, bevæget sig fra Roskilde Festival og ud i verden. Indtil nu har det besøgt 85 lande, og til august kan festivaldeltagerne på Burning Man i Nevada, USA, også køre lånerkortet igennem og snakke fordomme med en menneskelig bog, når biblioteket åbner op på festivalen.

Et bibliotek, hvor mennesker er blevet lånt ud i næsten 20 år 1

Det kræver en modig kunde at skabe en stor succes

Sune Bang ser to umiddelbare grunde til, at succesen er blevet så stor. For det første er biblioteket universelt. Ligegyldigt hvor i verden du befinder dig, forstår folk, at fordomme findes, og gennem mødet med dem kan de nedbrydes.

Derudover kræver det noget af den kunde, der skal købe idéen, mener Sune Bang.

”Det skal være en kunde, der er klar til at tænke anderledes og klar til at gøre det ekstra. Det er jo meget nemmere at printe en masse brochurer end at skaffe en masse frivillige til et menneskebibliotek.”

”Ronni og de andre fra Stop Volden giver heller ikke bare op. Det er nogle folk, der er vokset ud af betonen. De har mødt modstand hele deres liv,” tilføjer han.

Ronni Abergel selv er lige nu i Colombia med Menneskebiblioteket.

Rettelse 14/9/2019: Teksten er efter publiceringen redigeret for at tegne et mere præcist billede af Menneskebibliotekets tilblivelse

0 Kommentarer