Debat: Svært at forestille sig en DJ-kernefortælling uden ’journalistik’

Godt gået af de elektronisk delegerede, at de nåede at ”få rettet op på hovedbestyrelsens ganske slatne forslag til DJ’s identitet udadtil” og få ordet ’journalistik’ indføjet i forbundets kernefortælling, skriver Bent Stenbakken

Journalisten, nr. 4 2021 bringer to siders referat af det elektroniske delegeretmøde 25. april 2021: ”Det er svært at finde kernen uden at være ekskluderende”.

Størstedelen af referatet beskæftiger sig lettere ironiserende med synonymlegen til punkt 5.1, DJ’s kernefortælling. Journalisterne i DJ, Ekstra Bladets medarbejderforening og Nordjyske Medier havde stillet ændringsforslag:

DJ arbejder for at styrke og beskytte den uafhængige journalistik og dens opgave og funktion som offentlighedens vagthund.

Det affødte en lang, men også konstruktiv debat. For det er da tankevækkende, at hovedbestyrelsens arbejdsgruppe med kontakt til alle specialgrupper plus online-møde kan formulere en kernefortælling, hvor ordet ’journalistik’ eller ’journalister’ ikke er nævnt én eneste gang.

Forslagsstillerne – som efterhånden fik støtte fra Politiken, Berlingske m.fl. – fandt tilføjelsen indlysende logisk i en tid, hvor journalistikken og dens klassiske rolle som demokratiets vagthund er under massivt pres. Både af den teknologiske udvikling, stadig øget arbejdspres med levering til stadig flere platforme, de store techgiganters dominans samt de svære økonomiske vilkår for såvel dagblade som elektroniske medier.

Selvfølgelig skal ’journalistik’ ind i DJ’s kernefortælling, hvis vi som fagforbund skal kunne få respekt fra såvel borgere som politikere og gøre vor indflydelse gældende – også i forhandlinger på Christiansborg.

Efter debat fandt man frem til formuleringen, hvor vagthunden blev afløst af ’i offentlighedens interesse’.

Ganske godt gået af de elektronisk delegerede, som på kort tid nåede at få rettet op på hovedbestyrelsens ganske slatne forslag til DJ’s identitet udadtil.

Forbundet består jo i dag ikke bare af ”traditionelle” journalister, men organiserer også en bred vifte af kommunikatører, freelancere og selvstændige.

Men en kernefortælling uden journalistik er alligevel svær at forestille sig, hvilket 228 ja-stemmer ud af 246 afgivne også klart viste.

Bent Stenbakken, DJ-medlem, www.kulturen.nu

 

0 Kommentarer

Læs også

Debat: Tine

DJ-formand var ”ærgerlig” over overskud i 2020 – planlægger underskud i år

25. APRIL 2021
DJ vil have styr på sit elevatorpitch

DJ har ændret sit formål og fået elevatorpitch på delegeretmøde

25. APRIL 2021
Bredt ønske om stor ekstern undersøgelse af sexisme blandt DJ-politikere

Fem nye ansigter i DJ’s hovedbestyrelse – her er de

25. APRIL 2021