Debat: Billeder af nydanske huskøbere er vigtige

Det er et problem, at medierne bruger stereotype fotos af indvandrere og nydanskere, fx iført burka, skriver Lotte Rosdahl efter Journalistens afdækning af stereotype fotovalg. Men hun er imod den løsning, som flere fotochefer lufter: At bringe færre billeder

I seneste nummer af Journalisten ser fagbladet i artiklen 'Indvandrere køber også huse' på, hvordan aviser og internet bringer artikler om muslimer ledsaget af billeder, der ikke understøtter vinklen, men snarere bekræfter myten om, hvordan de ser ud.

Artiklen kommer med flere eksempler herpå, blandt andet en artikel fra Politiken om at flere nydanskere køber huse, der blev illustreret med et foto af en kvinde i burka med barnevogn. Tendensen bliver understøttet af en undersøgelse, der viser, at kvinder med minoritetsbaggrund generelt er underrepræsenterede i medierne, og at når de optræder, er det ofte på billeder, hvor de bærer tørklæder og burkaer.

Billedet sætter stærke spor

Det er en meget relevant artikel, da vi gennem vores journalistik også med billeder risikerer at forstærke stereotyper om bestemte grupper og dermed puste til menneskers fordomme og i værste fald medvirke til øget polarisering.

Netop billedet i en journalistisk fortælling er uhyre vigtigt, da hjernen afkoder billeder meget hurtigere end ord. Samtidig viser forskning i fordomme, at informationer, der er i overensstemmelse med vore egne holdninger, husker vi bedre end dem, der ligger langt derfra.

Har man fordomme over for muslimer, eller møder man hovedsageligt muslimer gennem medierne, kan vores valg af fotos derfor i høj grad være med til ikke bare at fastholde fordomme, men også forstærke dem.

Forkert løsning

I artiklen anerkender flere fotochefer problematikken og kommer her og på journalisten.dk under rubrikken 'Fotochefer: ”Vi må gøre op med det mantra, at der skal billeder på alt' også med forslag til en løsning: I højere grad at undlade fotos.

Men ligesom medierne er en del af problemet, kan medierne også blive en del af løsningen. Det sker ikke ved at undlade fotos til artikler, hvis det bliver de artikler, der i dag ikke kan dækkes med nuværende arkivfotos som eksemplet fra Politiken.

En af de vigtigste faktorer til at afkræfte fordomme og undgå en unuanceret fremstilling af bestemte grupper er netop, at vi nuancerer billedet. Men ved at undlade fotos til den type artikler, sker der to ting:

For det første vil vores fremstilling af muslimske kvinder stadig være misvisende, hvis størstedelen af billederne fremstiller kvinderne på én bestemt måde. Dermed kan mediernes fotos stadig komme til at tegne et stereotypt billede af hele gruppen og dermed være med til at fastholde eller forstærke fordomme.

For det andet er nogle af de faktorer, der er med til at afkræfte fordomme, at opleve ligheder mellem os selv og den gruppe, vi har fordommene over for og se, at der bliver brudt med stereotype fremstillinger. 

Et eksempel på det er 'The Cosby Show', som professor og medforfatter til bogen 'Fordomme og stereotyper' Rolf Kusel fortæller havde stor indflydelse på positiv integration i USA, fordi familien Huxtable netop brød med et stereotypt billede af sorte. Seerne så her forældre med lange uddannelser som henholdsvis læge og jurist, begge havde arbejde, de boede i et dyrere kvarter, og børnene kom på eftertragtede universiteter.

Samtidig oplevede hvide amerikanere en sort familie, der havde mange ligheder med dem selv. Som sagt havde begge forældre blandt andet jobs, de havde frække børn, de havde humor, familien sad i en sofa i en stue, der mindede om mange seeres hjem osv.

Flere fotos til at nuancere

Det er derfor utroligt vigtigt, at historier, om eksempelvis at muslimer i højere grad bliver huskøbere, bliver illustreret med et foto, da disse fotos på en gang bryder med et stereotypt billede af gruppen og samtidig viser den i en dagligdagssituation, som mange danskere kan genkende fra deres eget liv.

Når vi taler om, hvordan vi som medier i højere grad kan arbejde, så vi undgår at forstærke fordomme og øge polarisering gennem valg af fotos, er løsningen derfor ikke at undlade billeder til den type artikler, men i stedet at udvide arkivet med nye supplerende fotos. 

1 Kommentar

Poul Madsen
21. JUNI 2016
Jeg kan da godt lige stikke
Jeg kan da godt lige stikke over og tage et billede af min søde nabo Mustaffa (og hans kone Henriette). De bor i et frikadelledansk 60'er parcelhus som mig selv. Hvor svært kan det være? Hilsen Poul Madsen (Freelance fotograf)