»De griner, fordi det er så usædvanligt, at en journalist vælger DF«

Journalist og kommunikationschef Erik Høgh-Sørensen stiller op til Folketinget for Dansk Folkeparti. Dermed er det slut med nyhedsjournalistikken. »Uanset hvor objektiv, jeg måtte være som journalist, så vil jeg altid blive skudt i skoene, at jeg er DF’er.« Kollegerne har reageret med væmmelse og fascination

Den tidligere journalist og nuværende kommunikationschef Erik Høgh-Sørensen stiller op til Folketinget for Dansk Folkeparti.

»Mine mærkesager bliver at bevare velfærden og skabe jobs. Jeg vil bruge min baggrund i Mærsk, for jeg ved, hvordan erhvervslivet tænker. Og så mener jeg, at EU er en trussel mod dansk velfærd. Ikke altid, og ikke hele EU. Men jeg synes, DF er det eneste parti med en troværdig EU-politik,« siger han til Journalisten.

Erik Høgh-Sørensen er kommunikationschef i Mærsk Container Industry. Han var korrespondent for Ritzau fra 1995 til 2009, blandt andet som EU-korrespondent bosat i Bruxelles. Han er forfatter til flere bøger, senest "Mod vinden – Danmarks plads i Europa", som ikke mindst er skarpt kritisk over for dansk EU-journalistik.

Slut med journalistik

Han mener, at det nu er definitivt slut med journalistikken.

»Uanset hvor objektiv, jeg måtte være som journalist, så vil jeg altid blive skudt i skoene, at jeg er DF’er. Det har jeg overvejet, før jeg meldte mig under DF’s faner. Jeg kan måske vende tilbage som kommentator, men som nyhedsjournalist må man holde sin sti ren. Jeg har heller aldrig som journalist været medlem af et politisk parti.«

Synes du, det er okay, at det er sådan?

»Det er svært at sige. Det præger mig, at jeg har taget en del af min uddannelse i USA og arbejdet som journalist der i nogle år. I de amerikanske medier spiller det at være objektiv – i hvert fald dengang – en større rolle, end i dansk journalistik. Da jeg kom hjem til Danmark, var de danske medier meget mindre objektive. De mindede mig om gammeldags partipresse.«

Erik Høgh-Sørensen er uddannet fra University of Miami og San Francisco State University i international politik og journalistik.

Væmmelse og fascination

Han er blevet mødt med blandede reaktioner fra kollegerne.

»Mine venner, som er journalister, har reageret med en blanding af væmmelse og fascination. Det er lidt morsomt at se og nøjagtig, hvad jeg havde forestillet mig. Det siger alt om den politiske korrekthed, som jeg i hvert fald ikke deler,« siger han.

En nordisk undersøgelse, der blev fremlagt i Norge i 2012, viste, at kun 1 procent af de adspurgte danske journalister ville stemme på Dansk Folkeparti. 30 procent ville stemme på Radikale Venstre.

Da Børsens EU-korrespondent Jacob Klok i sommeren 2014 valgte at skifte job til politisk rådgiver hos Dansk Folkeparti, beskrev han også blandede reaktioner.

»Reaktionerne har været alt fra min fætter, som er journalist og udpræget Politiken-segment – som nu sender mig links og spørger til min holdning, hver gang DF er værdi- og retspolitisk på banen – til andre journalistvenner, som har afsløret, at de er all-in med Messerschmidts EU-kritik,« sagde Jacob Klok dengang til Journalisten.

Mange er flade af grin

Erik Høgh-Sørensen, hvad betyder det, at venner reagerer med væmmelse?

»Nogle spørger mig, om jeg kan stå inde for DF’s asyl- og indvandrerpolitik. Så svarer jeg ja, for ellers ville jeg da ikke stille op. Så er der andre, som siger ”du bliver en glimrende politiker, for du er godt inde i stoffet”. Og så er der mange, som bare er flade af grin.«

Hvad griner de af?

»De griner, fordi det er så usædvanligt, at en journalist vælger DF. Der var jo ikke megen snak om det, da Morten Løkkegaard gik til Venstre.«

Erik Høgh-Sørensen synes dog ikke, at danske medier er præget ret meget af den politiske bias, han oplever privat.

»For ti år siden blev DF behandlet hårdere end andre partier i medierne. Men det er ved at udbedre sig,« mener han.

Vil arbejde imod offentlighedsloven

Erik Høgh-Sørensen har også en mærkesag, der måske vil vinde indpas hos journalister.

»Jeg vil meget gerne af med mørklægningsloven, og det vil jeg arbejde for. Den nye offentlighedslov er et gevaldigt skridt bagud, og Danmark er åbenhedsmæssigt nærmest blevet en bananrepublik,« siger han.

Han vil også have afskaffet blasfemiparagraffen, og han vil arbejde for færre navneforbud og færre lukkede retsmøder.

Værktøjerne er nøjagtig de samme

Erik Høgh-Sørensen overvejede ikke andre partier.

»Da jeg sidste efterår begyndte at overveje at gå ind i politik, stod det klart for mig, at det skulle være DF.«

Hvad siger ens chef, når man kommer ind og meddeler, at man stiller op til valg?

»Hos Mærsk har man en CSR-politik om, at man om muligt understøtter demokratiet i de samfund, man opererer i. Så i udgangspunktet er der ingen problemer i det. Men det er naturligvis vigtigt at sige, at jeg udtaler mig på egne vegne.«

Erik Høgh-Sørensen mener, at de værktøjer, han er vant til at bruge som journalist, er de samme som dem, han nu skal bruge som politiker.

»Værktøjerne er nøjagtig de samme, om man er nyhedsjournalist, dybdeborende journalist, eller om man er i politik. "Det handler om at have gode kontakter, kilder og om at få oplysninger ud af embedsapparatet og vurdere oplysningernes lødighed.«

Hvad er sandsynligheden for, at du bliver valgt i Brønderslev-kredsen?

»Det ved jeg ikke, og jeg giver ikke så meget for meningsmålinger. Det kan gå, og det kan gå galt. Hvis det går galt, så genopfinder jeg formentlig mig selv ved at starte egen virksomhed. Man er nødt til at tage en chance i livet i ny og næ,« siger Erik Høgh-Sørensen.

6 Kommentarer

Jette Laustsen True
5. APRIL 2019
Sådan, Erik Høgh-Sørensen !
Sådan, Erik Høgh-Sørensen ! Flere af din slags !! DF er eneste parti, der seriøst har arbejdet for vort lands grænser, vore frihedsrettigheder. At værne og skærme Danmark mod islamisering er nok den vigtigste opgave i disse år !
Nanna Hansen
24. OKTOBER 2016
Velkommen
Velkommen
Birgith Hyldgaard
2. AUGUST 2015
Ja han er sgu et mandfolk af
Ja han er sgu et mandfolk af de få !tænk og sætte sig op mod de fleste Journalister og de ræverøde medier,det er så flot og modigt gjort ! Erik Høgh Sørensen er en ægte DF'r ! En person som DF kan være stolt af og vi er glade og stolte over at have ham med i DF'S Vennekreds ....
Lars Andersson
31. MARTS 2015
Erik du bliver klogere. Men
Erik du bliver klogere. Men du er sgu et mandfolk.
Lisbeth Petersen
31. MARTS 2015
Og virkeligt skræmmende at så
Og virkeligt skræmmende at så mange tilslutter sig de radikale og liberal alliance, som tilsammen står for den mest ultraliberale, kyniske, survival-of- the-fittest-politik, dette land har oplevet i nyere tid...

Flere