Ny stor undersøgelse dokumenterer, at danske journalister politisk ligger til venstre for midten. Radiojournalister er de mest venstreorienterede. Søren Espersen fra Dansk Folkeparti er ikke overrasket.
KULØR. De omdiskuterede programmer på DR2 om de røde lejesvende satte fokus på en stribe DR-journalisters politiske ståsted. Nu dokumenterer en stor undersøgelse af 1.750 journalister i DJ, at journalister er venstreorienterede – dog ikke særlig meget.
»Resultatet viser, at journalister i gennemsnit ligger til venstre for centrum, og næsten ingen stemmer på partier længst til højre,« siger Morten Skovsgaard fra Syddansk Universitet, der har indsamlet tallene til sin ph.d.-afhandling "The Danish Journalist" om danske journalisters værdier og normer.
Journalisterne har ikke oplyst, hvilket parti de stemmer på. Kun hvor de ligger på en højre-venstre skala. Men oversat til politiske partier ville Villy Søvndal og Helle Thorning-Schmidt stå til at få regeringsmagten, hvis journalisterne skulle sammensætte Folketinget. Og de behøvede ikke engang Enhedslistens støtte.
Det er især de borgerlige vælgere, der er i undertal blandt journalister. Mens 36 procent af de danske vælgere ved seneste valg stemte på partier med et "højreorienteret" eller "moderat højreorienteret program", så gælder det for blot 11 procent af journalisterne i undersøgelsen.
Tallene bekymrer dog ikke journalist og kommentator Niels Krause Kjær, der er erklæret borgerlig. Tværtimod mener han, at undersøgelsen viser, at det beror på en misforståelse, når journalister igen og igen bliver anklaget for at være venstreorienterede.
»Når folk ser en journalist med en mikrofon stille kritiske spørgsmål til autoriteterne, bliver det opfattet som venstreorienteret. Det er jo noget vrøvl. Vi passer bare vores arbejde,« siger han.
I undersøgelsen fra SDU er journalisterne blevet bedt om at placere sig selv politisk på en højre-venstre-skala. 5.519 journalister er blevet spurgt, og 1.750 har valgt at svare på spørgsmålene om politisk ståsted. Oversat til Christiansborg viser resultatet, at kun én procent af journalisterne ville stemme på, hvad der svarer til Dansk Folkeparti.
Morten Skovsgaard fra SDU mener dog ikke, at journalisternes politiske holdninger smitter af på dækningen.
»Journalister er så optaget af at holde deres personlige holdninger ude, at man ikke kan sige, at for eksempel borgerlige synspunkter får en dårligere behandling. Samtidig ønsker medierne, at nyhedsjournalistikken skal være så neutral som muligt. Så allerede på redaktionsmødet ville en historie blive stoppet, hvis den var skævvredet politisk.«
Niels Krause Kjær mener heller ikke, at man skal tillægge journalisters politiske ståsted for stor værdi. En undersøgelse blandt journalisterne på Christiansborg har for eksempel tidligere vist, at mange stemmer radikalt.
»Når man ser på, hvordan det er gået de radikale de seneste mange år, tror jeg ikke, de har oplevet det som en politisk fordel,« siger han tørt.
Sidste år undersøgte en anden gruppe forskere på Syddansk Universitet påstandene om, at DR's valgdækning favoriserede de venstreorienterede partier, mens TV 2 var mere venlige over for de borgerlige. Undersøgelsen af de seneste 15 års valgdækning viste, at der hverken var belæg for at kalde DR's dækning for rød eller TV 2's for blå.
Tværtimod var der en rimelig balance – både i dækningen og i tonen på begge kanaler.
Ifølge Morten Skovsgaard er der heller ikke i den nye undersøgelse grund til at tro, at journalister blander deres egne holdninger ind i historierne.
»Bortset fra nogle få genrer som portræt og reportage er det en grundlæggende værdi for journalister at holde sig selv helt udenfor,« siger Morten Skovsgaard.
Dansk Folkepartis Søren Espersen, der selv er uddannet journalist, er ikke overrasket. Det har længe været kendt, at journalister ligger lidt til venstre.
»Og jeg ser ikke noget problem i det. Jeg tror, at journalister i al almindelighed er meget optaget af at gøre det så ordentligt som muligt. Det er i hvert fald sådan, jeg oplever det med de politiske journalister, jeg omgås på Christiansborg. Jeg er ligeglad med, om jeg bliver interviewet af en journalist, der stemmer på Enhedslisten eller De Konservative,« siger Søren Espersen.
De mest venstreorienterede mediefolk er ifølge undersøgelsen radiojournalister og freelancere, mens journalister på formiddagsaviserne ligger tættest på midten. Forskellen er dog ikke signifikant i videnskabelig forstand.
Der er en klar overvægt af journalister, der stemmer på de politiske midterpartier og venstrefløjen sammenlignet med valgresultatet i 2007. Kun en procent stemmer på Dansk Folkeparti.
Mød Morten Skovsgaard på Fagfestival, hvor resultaterne fremlægges for første gang. Professor Erik Albæk, SDU, og kommentator Ole Birk Olesen, 180grader.dk, diskuterer resultatet.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Denne opgørelse viser med al tydelighed at danske journalister ikke kan dansk.
De har ikke begreb skabt om politik.
De er nogle af de mest reaktionære samfundsborgere og med en sådan selvindsigt, eller mangel på samme, som de i følge undersøgelsen skulle lægge for dagen, tyder yderligere på at de ikke kan have opfundet den dybe tallerken, det varme vand eller vil forsøge at genopfinde hjulet.
Der kan jo også være tale om at forsøgs- eller undersøgelseslederen er kommet med så lange søforklaringer på spørgsmålenese betydninger og indhold, at journalisterne er blevet fuldstændigt konfuse så de ikke kan huske hvad der var indeholdt i den første definition og derfor så at den sidste udlægning hertil var totalt modstridende med udgangspunktet.
Personer der tror på dette undersøgelsesresultat, kan ikke selv være de skarpeste knive i skuffen, men hvis de har gennemgået en journalist-uddannelse, siger dette jo også nærmest sig selv.
De journalister der er noget værd, er det på trods af deres papirer, mens de der henholder dem til deres papirers validitet, kun har bevist at de har ladet dem indoktrinere.
Og ingen evner besidder til at tænke selv.