
Chikanesagen førte til, at DJ iværksatte en advokatundersøgelse, en intern undersøgelse og gennemførte en omstrukturering. Foto: Klaus Holsting
I slutningen af 2017 blev Dansk Journalistforbund ramt af en chikanesag, som har kostet forbundet dyrt. Anklager om sexchikane fra to tidligere studentermedhjælpere i forbundet førte til midlertidig suspension af tre ansatte, hvoraf den ene endte med at fratræde. Desuden har DJ iværksat en advokatundersøgelse, en intern undersøgelse og gennemført en omstrukturering som følge af sagen.
”Der er ingen tvivl om, at sagen har kostet forbundet penge. En advokatundersøgelse koster mange penge,” siger direktør Linda Garlov, som i januar 2018 vendte tilbage til sin post som direktør efter at have været en af dem, der var suspenderet, mens advokatundersøgelsen pågik.
Hun kan dog ikke sige, hvad chikanesagen samlet set har kostet DJ.
”Vi har ikke gjort det op endnu,” siger Linda Garlov.
Skal medlemmerne have lov at vide, hvad sagen har kostet forbundet?
”Om det tal, når det på et tidspunkt bliver gjort op, bliver offentliggjort, ved jeg ikke. For det er en politisk vurdering, om man vil have det offentliggjort eller ej,” siger hun med henvisning til den politisk valgte ledelse.
Ingen medlemmer har spurgt til sagens omkostninger
Vi sender spørgsmålet videre til DJ’s formand, Lars Werge:
”I det omfang, man kan læse det af regnskabet for 2018, så bliver det jo offentliggjort til den tid,” siger han.
Når tallene foreligger, vil du så gå ud og sige, hvad sagen samlet set har kostet?
”De eneste, der indtil nu har spurgt om det, er jer fra Journalisten. Der er ikke kommet nogen medlemmer til mig og har spurgt, hvad det har kostet. Men hvis der kommer en henvendelse, så ser vi selvfølgelig på det,” siger Lars Werge.
Han henviser desuden til, at regnskabet for både 2017 og 2018 skal fremlægges på delegeretmødet næste år, hvor medlemmerne skal vælge formandskab og hovedbestyrelse.
”Til delegeretmøde skal man stå på mål politisk for både 2017 og 2018. Og her kan man ikke udelukke, at hele forløbet fra i vinter kommer til at fylde noget – både i beretningen og internt,” forklarer Lars Werge.
En enorm mundfuld – men omkostningerne værd
Efter chikanesagen har DJ oprustet personalemæssigt for at sikre, at organisationen passer til den størrelse, som den har fået. Hovedbestyrelsen besluttede således tidligere på året at give en merbevilling på op til 2,5 millioner kroner over en treårig periode for at styrke organisationsstrukturen.
Linda Garlov forklarer, at opnormeringen på 2,5 millioner kroner såvel som de øvrige udgifter i chikanesagen er del af ”et større regnestykke”.
”Vi har ansat nye ledere, mens andre medarbejdere er blevet flyttet, ligesom vi også har medarbejdere, der skal på pension her i løbet af 2018,” siger hun.
Hvorfor er der kun tale om en treårig periode for bevillingen?
”Fordi vi har vurderet, at på den lange bane skal man ikke sætte forbundet på flere personaleomkostninger end i dag.”
Linda Garlov forklarer, at DJ er ved at gennemgå sin organisation for at se, om man kan løse nogle opgaver mere effektivt.
”For eksempel er vi ved at udvikle et nyt økonomisystem, som kan automatisere nogle af de mere manuelle processer. Dermed behøver vi ikke at bruge lige så mange medarbejderressourcer på den lange bane. Tanken er, at de nye ansættelser også er en investering, så vi kan få kigget på hele organisationen og se, om der er steder, hvor vi kan gøre tingene smartere eller skære til,” siger hun.
Lars Werge erkender, at hele forløbet med chikanesagen og den personalemæssige oprustning har været ”en dyr sag”.
”Økonomisk har forløbet været en enorm mundfuld, men vi har i hovedbestyrelsen med åbne øjne sagt, at det var det, der skulle til, for at vi kunne komme til bunds i sagen,” siger han.
Mener du som formand, at det har været det værd?
”Ja, bestemt,” slutter Lars Werge.
4