Bordel-helten

Sjællandske Dagblade bragte i februar en jubelhistorie om en af Korsørs gamle bysbørn Jan Jensen. Han er rejst ud i den store verden og har åbnet et flot bordel i Thailand fyldt med unge piger.

"Jan Jensen fra Korsør har i dag 150 thai-piger og er blevet "Jensen Tonight". Han tog på ferie i Thailand for seks år siden. Nu driver han go-go-bar og hotel på sex-øen Phuket. Livet i hjembyen var for kedsommeligt. Avisens fotograf har besøgt ham."

Sådan lyder underrubrikken i en stort opsat artikel, som Sjællands Tidende og Næstved Tidende bragte den 24. februar. Teksten blev ledsaget af et billede af den smilende Jan Jensen sammen med sine afklædte og meget unge thai-piger.

Det er Sjællandske Dagblades fotograf Yilmaz Polat, der under en orlovsrejse kom i kontakt med den gamle Korsør-dreng Jan Jensen. Yilmaz Polat skriver normalt ikke i avisen, men med Jan Jensens lokale fortid var vejen til spalterne åben.

Artiklen ligner én lang forherligelse af Jan Jensens bordeldrift. Læserne får at vide, at "et lignende sted i Danmark vil være mindst 50 millioner kroner værd". Og avisen kan ydermere berolige læserne med, at "Jan Jensen slår fast, at han ikke udnytter pigerne. Jeg har ikke dårlig samvittighed. Det er bedre at være på Valhalla (bordellets navn red.) end at trække på gaden," lyder hans forklaring.

En stribe læsere har klaget til avisen over artiklen. Det er skribenten Yilmaz Polat ked af. Han mener, at han har givet et objektivt billede af livet på et thailandsk bordel.

"Jeg vil på ingen måde rose Jan Jensen, og jeg ville aldrig selv eje sådan et sted. Jeg prøver bare at lave et portræt af en lokal person, som driver en form for virksomhed i udlandet," siger Yilmaz Polat.

– Hvorfor stillede du ham ingen kritiske spørgsmål?

"Jeg spurgte ham også, om han ikke udnyttede pigerne. Det, synes jeg, er et kritisk spørgsmål. Jeg spurgte med vilje ikke pigerne om noget, for de ville jo bare have sagt det samme som Jan Jensen," siger Yilmaz Polat, der ikke forstår kritikken.

"Verden har flere sider, end folk på Vestsjælland åbenbart tror."

 

Nøgtern og sober
Avisens chefredaktør Søren Baumann forstår heller ikke kritikken.

"Det var efter min mening en ganske glimrende artikel, som beskrev forholdene, som de var, og som fremstod aldeles nøgtern, sober og neutral i sin stil. Derfor har den pågældende medarbejder også fået ros for sin reportage og sit initiativ," har Baumann skrevet i et svar på kritikken i sin ugentlige klumme.

Baumann er bortrejst, og avisens journalistiske redaktør Helge Wedel – der har sagt god for artiklen – er mere dæmpet i sin vurdering af den.

"Den eneste grund til, at vi vælger at bringe den, er, at Jan Jensen tidligere har været involveret i noget med Korsør Skibsværft og har boet i byen," siger Helge Wedel, der karakteriserer artiklen som "dårlig journalistik". Han forklarer:
"Det er en én-kilde historie. Og han har ikke spurgt pigerne, om de har det godt. Han har heller ikke undersøgt, hvorvidt det etablissement er i overensstemmelse med thailandsk lov."

Alligevel synes Helge Wedel, at det er i orden, at artik-len er blevet bragt.

"Kvaliteten er for dårlig, men ikke desto mindre beskriver den jo nogle ting, som sker i virkeligheden," fastslår han.

– Hvorfor vælger I at promovere et menneske som Jan Jensen?

"Det synes jeg heller ikke, vi gør. Når man læser artik-len, så står man tilbage med det indtryk, at her er tale om en ulækker fyr."

"Det overrasker mig, at man i det her frisindede land kan blive forarget over sådan en artikel."

– Skal vi være frisindede over for alfonser, der udnytter kvinder?

"Nej, men her er så en alfons, der får lov til at komme til orde og får lov at forsvare, hvorfor han lever det liv, han gør."

– Det fremgår ikke af artik-len, at alfonsen skal forsvare sin livsform. Der er ingen kritiske spørgsmål.
"Nej, det er rigtigt. Det skal man så selv sætte ord og billeder på og fortolke," siger Helge Wedel.

0 Kommentarer