Bestyrelsesmedlem: ”Jeg kan på ingen måde forestille mig Morten Bo som en del af fremtidens Fatamorgana”

I dag møder bestyrelsen for Fatamorgana for første gang skolens leder, Morten Bo, efter anklager om mobning og chikane af elever. Her svarer bestyrelsesmedlem Henrik Saxgren og gæstelærer Joachim Adrian på, hvordan de ser fremtiden for Fatamorgana

”Han har jo åbenlyst været grænseoverskridende i sin opførsel. Det fremgår af de klager, der er blevet fremført.”

Sådan lyder det fra bestyrelsesmedlem for Fatamorgana Henrik Saxgren, når man spørger ham, hvad han tænker om anklagerne mod skolens leder, Morten Bo.

I dag møder bestyrelsen for Fotoskolen Fatamorgana for første gang skolens leder, Morten Bo, efter at 32 elever fra den anerkendte fotoskole klagede i et brev til bestyrelsen over skolelederen. I klagen beskyldte de ham blandt andet for mobning og chikane af eleverne.

Det er den klage, der får Henrik Saxgren til at udtale, at han ikke mener, Morten Bo kan fortsætte som en del af fotoskolen.
”Jeg kan på ingen måde forestille mig Morten Bo som en del af fremtidens Fatamorgana.”

Hvordan ser du så fremtiden for skolen?

”Det skal vi beslutte, når bestyrelsen mødes. Så skal vi høre, hvad han (Morten Bo, red) har tænkt sig, og når vi har hørt det, så tager vi en beslutning om, hvad næste skridt er. Det kan jeg af gode grunde ikke sige noget om i dag.”

Klagen fra de mange elever indeholdt eksempler på, at elever blandt andet blev kaldt kællinger eller blev frosset ude af Morten Bos undervisning.

Efterfølgende har billedredaktør på Information Sigrid Nygaard, som selv har undervist på Fatamorgana, fortalt Journalisten, at den slags historier om Morten Bo og hans undervisning langtfra er nye. Også Politiken-fotograf Martin Lehmann, der er tidligere elev og gæstelærer på Fatamorgana, fortalte, at det ikke er overraskende.

”Grænseløsheden er ikke en god grænseløshed længere”

Joachim Adrian, der selv gik på skolen i 00’erne og efterfølgende var gæstelærer, er en af dem, der har haft en god oplevelse på skolen og også med Morten Bo.

Han beskriver de seneste uger som en følelsesmæssig rutsjebanetur, hvor han har været nødt til at sætte spørgsmålstegn ved sine egne logikker for, hvad Fatamorgana er.

”Morten Bo lod dig ikke gå uberørt fra Fatamorgana, og det har jeg hyldet. For mig var det en positiv oplevelse, men det er jo helt anderledes nu,” fortæller han og uddyber:

”Jeg har været igennem en proces, hvor jeg er nødt til at forstå min egen historie. Efter at jeg har læst så mange beretninger, der ikke er min oplevelse.”

I et indlæg på Pressefotografforbundets hjemmeside har Joachim Adrian også skrevet, at der hviler en sort skygge over Morten Bo.

”Grænseløsheden er ikke en god grænseløshed længere. Det grænseoverskridende er ikke godt længere. Jeg er nødt til at revidere min fortælling om Morten Bo lidt. Meget,” siger han.

I dag underviser Joachim Adrian på en højskole, og han fortæller, at han ofte har anbefalet Fatamorgana til sine elever.

”Det kan jeg ikke gøre længere. Ikke før jeg kan stå inde for det, de møder. Når så mange går derfra og skriver under på, at det, de mødte, var noget ubehageligt, så må jeg erkende, at selv om jeg synes, det har været fantastisk at gå der, kan jeg ikke længere anbefale det.”

Han beskriver Fatamorgana som en skole, hvor man bliver skubbet og presset, men at det skal gøres med ansvar og ordentlighed.

”Man skal gribes på den anden side, og det viser beretningerne, at man ikke kan være sikker på. Derfor skal der ske noget nu. Det må ikke foregå på den her måde.”

Fremtidens Fatamorgana

Joachim Adrian vil ikke afvise, at der findes en konstruktion, hvor Morten Bo stadig kan være en del af skolen.

”Der er nødt til at blive lavet rammer for skolen, men jeg vil ikke afvise, at de kan lave en stærk konstruktion med alle de styrker, de har, og Morten Bo i en kontrolleret form. Selv om det er helt klart, at det ikke må være ham, der har det fulde ansvar for elevernes udvikling.”

Kan der også være et Fatamorgana uden Morten Bo?

”Ja, det vil jeg mene. Der er en tradition og kultur, som hans skole og tilgang til foto har banet vejen for. Men det står ikke og falder med Morten Bo.”

”En stor del af skolens styrke er, at eleverne er voldsomt dedikerede. Det er dem, der er villige til at gå gennem ild og vand for fotografi, der er samlet der, og det rum og den gruppe unge forsvinder ikke, hvis Morten Bo forsvinder.”

Journalisten har kontaktet Fatamorganas direktør, Morten Nilsson, for interview. Han henviser til bestyrelsen. Vi har også kontaktet skoleleder og bestyrelsesformand Morten Bo, men han er ikke vendt tilbage inden deadline.

1 Kommentar

kunst kunstnersen
28. AUGUST 2020
Macbeth
Danuta Hult
7. JULI 2020
Den onda djävulen ska bort från skolan!!!!! Till fängelse med honom. Har skadat många för livet.Han drev ungdomar till självmord. Finns ingen förlåtelse för det monstret .Danuta Hult

Læs også

Tidligere Fatamorgana-underviser: Jeg ville ønske, jeg havde haft nosserne til at råbe op

Tidligere Fatamorgana-underviser: Jeg ville ønske, jeg havde haft nosserne til at råbe op

12. JUNI 2020