Aviser deler nu også ledere

GENBRUG. Det har længe været en kendt sag, at landets aviskoncerner er begyndt at bruge de samme journalistiske artikler på flere forskellige medieplatforme, og i flere forskellige aviser inden for koncernen. Det har været en nødvendig proces for både at holde omkostningerne nede og kunne fylde aviserne med den daglige omgang tekst. Men den 30. november 2010 så jeg for første gang, at samarbejdet mellem forskellige aviser nu også har udviklet sig til, at store regionalaviser er begyndt at bringe nøjagtigt de samme ledere.

GENBRUG. Det har længe været en kendt sag, at landets aviskoncerner er begyndt at bruge de samme journalistiske artikler på flere forskellige medieplatforme, og i flere forskellige aviser inden for koncernen. Det har været en nødvendig proces for både at holde omkostningerne nede og kunne fylde aviserne med den daglige omgang tekst.

Men den 30. november 2010 så jeg for første gang, at samarbejdet mellem forskellige aviser nu også har udviklet sig til, at store regionalaviser er begyndt at bringe nøjagtigt de samme ledere.

Her gik man ellers og troede, at lederen var udtryk for den enkelte avis' helt særlige og unikke holdning til et givent problem. Men sådan er den journalistiske verden ikke længere. Nu kan en leder, der er skrevet af redaktør Ole C. Jørgensen og trykt i Fyns Amts Avis den 29. november, uden problemer bringes i både Kalundborg Folkeblad, Frederiksborg Amts Avis og Dagbladet Køge, Ringsted og Roskilde den 30. november.

Redaktør Ole C. Jørgensen må dog sidde med en dårlig smag i munden, fordi både Frederiksborg Amts Avis og Dagbladet af uforklarlige årsager har ændret hans overskrift fra "Patienterne som gidsler" til "Patienterne betaler", men samtidig krediterer ham for lederen.

At dele ledere må siges at være en helt ny form for meningseksport, som jeg ikke mindes at have set tidligere.
Nuvel. Lederskribenter kan vel i tidens løb ikke sige sig helt fri fra at have ladet sig inspirere af andre eller måske endda i de værste tilfælde at have ladet nogle enkelte afsnit kopiere fra andre aviser. Men at der kan skrives en leder i en regionalavis, og den derefter går på omgang til andre regionalaviser, det er efter min mening en bekymrende udvikling – og må vel i bedste fald karakteriseres som dovenskab fra redaktørernes side.

Hvis det er et udtryk for den nye medieverden, så kan regionalaviserne jo nøjes med blot en enkelt redaktør, som skriver lederen for alle. En sådan løsning ville sikkert på kort sigt bidrage positivt til den økonomiske bundlinje, men på langt sigt fører genoptryk af andres ledere til faldende troværdighed og faldende oplag.

Så kære redaktører: I må til at skrive jeres ledere selv.

Claus Christoffersen,
kommunikationschef i Praktiserende Lægers Organisation og tidligere udlandsredaktør på Aktuelt

SVAR. Ole C. Jørgensen er lederskribent for Dagbladenes Bureau, der er en fællesredaktion for en række danske dagblade. Dermed indgår han i de tilsluttede avisers lederskribentkollegium.

Sådan er der blevet skrevet og anvendt ledere i årevis. Så enkelt – men for Claus Christoffersen åbenbart så svært – forholder det sig.

Claus Sørensen, chefredaktør, Kalundborg Folkeblad

SVAR. De lokale og regionale dagblade, som driver Dagbladenes Bureau i København, er fra bureauets start i 1919 (altså igennem 91 år) dagligt blevet tilbudt ledende artikler. Det står bladene bag Dagbladenes Bureau frit, hvorvidt de vil bringe disse ledere, ligesom det naturligvis står dem frit at vælge overskrift.

Sjællandske Medier A/S, der udgiver dagbladene Dagbladet Ringsted-Køge-Roskilde, Frederiksborg Amts Avis og Sjællandske Næstved-Slagelse, er medejer af Dagbladenes Bureau.

Dagbladet og Frederiksborg Amts Avis har som princip, at den ene af dagens to ledende artikler er skrevet af Sjællandske Mediers dagblades egne lederskribenter. Den anden ledende artikel er ofte tilbudt fra lokale og regionale dagblades fælles redaktion i København. Sjællandske har dagligt en ledende artikel, der stort set altid er skrevet af Sjællandske Mediers dagblades egne lederskribenter.

Torben Dalby Larsen, Sjællandske Medier

0 Kommentarer