Ansatte i New York Times går øjeblikkeligt 5 pct. ned i løn

Fra og med april får de ansatte i New York Times Company fem procent mindre i lønningsposen. Håbet er at undgå fyringer, men der er ingen garanti. Guleroden er 10 ekstra feriedage næste år... hvis ellers aviserne overlever.

Fra og med april får de ansatte i New York Times Company fem procent mindre i lønningsposen. Håbet er at undgå fyringer, men der er ingen garanti. Guleroden er 10 ekstra feriedage næste år… hvis ellers aviserne overlever.

Med nærmest øjeblikkelig virkning må de ansatte i hele koncernen the New York Times Co. se deres indtægt reduceret. Som led i en ny overlevelsesstrategi har moderselskabet bag blandt andet the New York Times og the Boston Globe besluttet at indføre en midlertidig lønnedgang på 5 procent.

Årsagen er det bratte fald i annonceindtægterne, som har bragt en stribe amerikanske medier på randen af sammenbrud. Alene New York Times tabte mere end 17 procent i annonceindtægter i sidste kvartal af 2008.

De ansatte er dog blevet stillet en pæn kompensation i udsigt for de færre dollarsedler på lønningskontoen. Næste år kan de se frem til 10 ekstra feriedage, skriver the New York Times

Det er dog ikke alle, der slipper "så let". New York Times Co. fyrer nemlig her og nu 100 medarbejdere i de kommercielle dele af koncernen. Hovedavisens chefredaktør, Bill Keller, udelukker ikke andre besparelser. Eksempelvis skæres der øjeblikkeligt ned på budgettet til freelancere med 10-15 procent.

Andre af de helt store amerikanske dagblade er i lignende vanskeligheder. The Washington Post planlægger nu en ny fyringsrunde senere i år ifølge et internt memo, som slap ud til Reuters i går. I forvejen har avisen bebudet, at hver tiende af de redaktionelle medarbejdere skal forlade deres job til maj.

Lønnedgangen på 5 procent gælder foreløbig fra april til og med december, og de ansatte vil dernæst i 2010 få deres hidtidige løn igen – med mindre altså at den økonomiske udvikling ikke ændrer sig til det bedre.

Gøres de ni måneders lønnedgang op på årsbasis er der i øvrigt "blot" tale om en lønnedgang på 3,75 pct. på årslønnen. Til sammenlingne værdisætte én ferieuge normalt til 2,4 lønprocenter. Og de ti ekstra fridage næste år har derfor en værdi af 4,8 pct.

Blandt alle de store nationale amerikanske aviser har the New York Times fortsat den største redaktionelle medarbejderstab på næsten 1.300 journalister. Sidste år blev 100 fyret, og New York Times Co. har siden levet på nåde og med økonomisk hjælp fra den mexicanske milliardær Carlos Slim.

Adskillige andre aviser er lukket de seneste månder i USA – heriblandt Rocky Mountain News i Denver og the Seattle Post-Intelligencer.

0 Kommentarer